PESCA I TURISME ALS RIUS DE LLEIDA


Les comarques de Lleida disposen d’una àmplia oferta de rius i embassaments per practicar la pesca i cada any atreuen milers d’aficionats de tot Catalunya i la resta de l’Estat, com també molts pescadors francesos, que practiquen aquest esport i, alhora, fan turisme.


La temporada de pesca de la truita (salmònids) a les zones de baixa muntanya es va iniciar el 18 de març i es prolongarà fins al 3 de setembre per a les captures amb mort, i fins al 15 d’octubre per als pescadors que alliberen les truites després de capturar-les.

La campanya de pesca amb captura en alta muntanya començarà el 13 de maig i s’allargarà fins a l’1 d’octubre, amb un termini addicional fins al 15 d’octubre per a la captura de peixos sense mort. Atès que es tracta d’un tipus de pesca sostenible, s’amplia mig mes més, de manera que es vegin afavorides tant l’activitat piscícola com la turística i l’econòmica en aquestes comarques.

A aquests períodes als rius i als llacs del Pirineu i el Prepirineu s’hi suma la regulació específica dels vedats d’aprofitament intensiu, que poden obrir als pescadors durant tot l’any.

La Conselleria d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya estableix un límit de captures per a la truita comuna de quatre exemplars per pescador i dia d’una mida superior o igual als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones de pesca controlada intensives, s’hi poden pescar fins a quatre exemplars de més de 19 centímetres de longitud (fins ara eren sis peces). S’afegeixen a la llista d’espècies pescables el barb de muntanya, el barb cua-roig, la madrilla, l’orada i l’agulleta de riu.

La Generalitat crearà aquesta temporada una llicència de cap de setmana –de dos dies de durada–i unes llicències exclusives de fins a 4 anys de pesca sense mort, és a dir, retornant el peix al riu, amb un cost menor que l’actual per promocionar aquesta modalitat. També s’amplia aquest any el ventall de persones que poden accedir a una llicència gratuïta per a discapacitats. En aquest sentit, les persones amb un 33% de discapacitat podran obtenir aquest tipus de llicència.

Enguany, a la Noguera Ribagorçana s’amplia la reserva genètica del riuet del Convent, baixant el límit inferior fins a la confluència del riuet del Convent amb la Noguera Ribagorçana, incloent tota la conca. Pel que fa a la Noguera Pallaresa, s’amplia la reserva genètica de la Noguera Pallaresa baixant el límit inferior fins a la presa de Sossís. Se n'exclouen els estanys, el pantà de Graus, el pantà de Tavascan des de la presa fins a la confluència amb el barranc de Ribera de Boldís, sota la borda de Gallimorta (2,8 km de longitud) i la zona de pesca controlada intensiva de l’embassament de la Torrassa (longitud 8,5 km). A més, enguany s’ha suprimit la zona de pesca intensiva de Llesp.

85 zones de pesca controlada
A la demarcació de Lleida hi ha 85 zones de pesca controlada, més de la meitat de les que hi ha al conjunt de Catalunya. El Pirineu de Lleida disposa d’una àmplia oferta de rius i embassaments (uns 600 km d’aigües cristal·lines en què la pesca és autoritzada) per pescar-hi que es troben dins de la conca dels rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Garona, Segre i Ribera Salada, a les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Solsonès. També hi ha trams de règim especial a Oliana, Alòs de Balaguer, Sant Llorenç de Montgai, Santa Anna, Canelles, Sant Antoni, Terradets i Rialb.

Un dels indrets que tenen més afluència de pescadors és el riu Noguera Pallaresa, a la comarca del Pallars Sobirà, que és alimentat per rius petits que es van trobant en el seu recorregut i estanys a les parts més altes de les valls i en paratges magnífics. D’una banda, la part alta del Pallars, gestionada pel Consorci de Pesca de l’Alt Pallars, disposa de 240 km de rius, 32 estanys naturals de muntanya, 3 estanys artificials i una presa de pesca intensiva. De l’altra, la part més baixa, gestionada pel Conveni Pallaresa, té 50 km de riu que s’inicien al barranc de Romadriu, al terme municipal de Rialp, i arriben fins al pantà de Sant Antoni, al Pallars Jussà. Val a dir que el territori és un autèntic paradís per als pescadors a mosca.

A la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça, hi ha 155 quilòmetres de rius i barrancs, tots en aigües d’alta muntanya. Un 66% són refugi (pesca prohibida) i el 33% (50,6 km) restant són 11 vedats o zones de pesca tradicionals, intensiva i sense mort. Hi ha també nou estanys d’alta muntanya.

La pesca és una de les moltes activitats que es practiquen a la Val d’Aran, i arrossega milers de visitants, molts dels quals provenen de França. Fins i tot alguns hotels ofereixen la possibilitat de cuinar les peces que l’hoste ha capturat. Així, els amants de la pesca poden gaudir de la seva afició a la Garona i els seus afluents, a la Bassa d’Oles i a diferents estanys i preses.

A l’Alt Urgell, el Club Caça i Pesca de l’Alt Urgell gestiona al riu Segre 34,9 km de pesca amb mort i 56,8 km de pesca sense mort. Al Solsonès, la Ribera Salada, considerada un espai d’interès natural, ofereix paratges ideals per a la pràctica de la pesca. A la Cerdanya també es pot pescar la truita al riu Segre.

 

Més informació:

Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting a Lleida
Tel. 973 35 37 62
Web: www.fcpeic.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat