EL PATRIMONI DE PEDRA SECA DE LLEIDA, DISTINGIT PER LA UNESCO


Centenars de construccions tradicionals de pedra seca, presents bàsicament a la Plana de Lleida, declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat


L’ampli conjunt de construccions de pedra seca de la demarcació de Lleida ha rebut el reconeixement de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat en aprovar la Unesco la candidatura conjunta presentada per Xipre, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Suïssa, Itàlia, França i Espanya. Aquestes construccions populars són molt presents a la Plana de Lleida, especialment a les comarques de les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra i la Noguera
Amb el nom d’«Art of dry stone: knowledge and techniques» (L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques), la iniciativa plurinacional pretén promoure el coneixement, la salvaguarda i la recuperació de totes les construccions populars —cabanes de volta, aljubs per a l’emmagatzematge d’aigua, marges, pous, forns, basses empedrades, etc.— bastides amb aquesta tècnica.
Pel que fa a Lleida, aquest segell atorgat per la Unesco pot contribuir a promoure un turisme cultural i de paisatge que beneficiï comarques tradicionalment menys turístiques i desestacionalitzi la presència de visitants.
Les construccions de pedra seca constitueixen un dels elements cabdals del patrimoni etnològic del món de la pagesia del nostre país. La tècnica i el coneixement de la pedra seca consisteixen a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix.
La tradició de construir en pedra seca es remunta a la prehistòria, sobretot a partir del Neolític. A Catalunya en tenim nombrosos testimonis, que s’han produït ininterrompudament des dels ibers (segle VI aC) fins als nostres dies. L’edat d’or de la pedra seca va del final del segle XVIII fins al final del XIX.

Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses

Cal recordar que Torrebesses, municipi de la comarca del Segrià, disposa d’un Centre d’Interpretació de la Pedra Seca destinat a l’estudi i la divulgació del patrimoni de Torrebesses i més genèricament de tot allò relacionat amb la pedra seca, el treball dels pagesos i la vida rural. El centre organitza sortides per tal de conèixer les construccions de pedra seca que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment al final del segle XIX i primers del XX, i disposa d’una petita exposició permanent sobre la pedra seca.

Aquest és el quart reconeixement de la Unesco que rep el territori lleidatà, després dels relatius a l’art rupestre (any 1998), el conjunt de temples romànics de la Vall de Boí (2000) i les falles del Pirineu (2015).

Més informació:

Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses
Tel. 646 32 20 00
www.turismetorrebesses.com