LA FIRA DE L'OLI I LES GARRIGUES CALENTA MOTORS


L‘oli d’oliva esdevé entre el novembre i el març un dels protagonistes de l’activitat agrària i turística de la plana de Lleida, especialment de les comarques de les Garrigues, l’Urgell i el Segrià. Una de les activitats més destacades és la Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que enguany assoleix la 56a edició amb més de 90 expositors.


La 56a Fira de l'Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues tindrà lloc a les Borges Blanques del 18 al  20 de gener del 2019 amb 91 expositors (inclosos productors de proximitat i 31 d’oleícoles) i una seixantena de parades d'artesania i alimentació a l'exterior del recinte firal.

El programa d'aquesta edició oferirà novetats com la instal·lació d’un molí portàtil on es podrà molturar olives per fer oli d'oliva verge extra en directe i davant de tothom, o la presència de xefs de referència com els germans Torres, que acaben de ser reconeguts amb dos estrelles Michelin al seu nou restaurant Cocina Hermanos Torres; de Carles Gaig, que compta amb una estrella Michelin, i de la reconegudíssima i popular Carme Ruscalleda.

La fira mantindrà també actes tradicionals com els Tres Tombs, les visites guiades als elements turístics de la comarca i l'experiència garriguenca d'anar al tros a collir olives, a banda de les demostracions i tallers culinaris.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat en el decurs de la presentació de la fira, el proppassat 21 de desembre, la importància de l'oli com un element de referència dins el sector agroalimentari de totes les comarques lleidatanes, i en especial de les Garrigues. Perelló ha remarcat que cal seguir treballant per potenciar el valor estratègic d'aquest producte amb accions destinades a “donar a conèixer arreu la qualitat de la producció, augmentar i estabilitzar els nivells de producció i assumir la internacionalització com a estratègia de creixement, una tasca en la qual comptaran amb el suport total de la Diputació de Lleida”.

L’oli, protagonista de fires i festes
A més, al voltant de l’oli se celebren entre novembre i març a les Garrigues una desena de fires i festes. Aquest hivern estan encara pendents de celebrar la Festa de l’Oli de Granyena de les Garrigues, el 13 de gener; la Festa de l’Oli de l’Albi, el 3 de març, o la Fira de l’Oli i la Pedra de Vinaixa, el 31 de març.

La producció d'oli d’oliva extra verge de Lleida –un dels millors del món– es concentra en una trentena de poblacions de les comarques de les Garrigues, l'Urgell i el Segrià, les quals conformen la D.O. les Garrigues i, per extensió, el nucli de l'anomenada Ruta de l'Oli. Els paratges garriguencs constitueixen el marc perfecte per fer una excursió on el viatger pot comprar oli (deliciós i saludable) i visitar alguns dels punts d'interès de la zona.

Cal recordar també que el Consell Comarcal de les Garrigues va posar en marxa l’any 2013 l’Oliturisme Garrigues, destinat a potenciar socioeconòmicament la comarca i promocionar-la arreu per mitjà de l’oli –el producte estrella– i el patrimoni turístic, ja sigui la cultura, la gastronomia o el paisatge de gran qualitat del territori.

Més informació:

Patronat Fira de les Garrigues
973 14 28 05
www.firaoli.cat/

Consell Comarcal de les Garrigues
Tel. 973 14 26 58 
http://www.ccgarrigues.com/