TRES MUNICIPIS LLEIDATANS REBEN LA DISTINCIÓ COM A CIUTATS I VILES AMB CARÀCTER I POBLES AMB ENCANT


Solsona (el Solsonès) ha estat reconegut amb el distintiu de “Ciutats i Viles amb Caràcter” i Montsonís (la Noguera) i Taüll (l’Alta Ribagorça), amb el segell de “Pobles amb Encant”. Ambdues marques turístiques especialitzades en turisme cultural es promouen des de l’Agència Catalana de Turisme (ACT).


La marca “Ciutats i Viles amb Caràcter” té com a objectiu posar en valor el patrimoni urbà de Catalunya i promocionar aquelles ciutats i viles que combinen diferents aspectes (cultura, art, gastronomia, arquitectura, innovació, etc.) per oferir al visitant una experiència completa. Hi poden optar ciutats mitjanes –pel que fa al volum de població– i viles amb una forta personalitat marcada per alguns aspectes com ara el caràcter històrico-cultural, enogastronòmic, artístico-creatiu o aquell que les defineixi i pel qual vulguin apostar.

Pel que fa a “Pobles amb Encant”, entès aquest darrer com un atractiu o bellesa especial que captiva i enamora el visitant, està adreçada a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa. La marca vol promoure el turisme fora dels principals pols d’atracció turística descobrint la diversitat i la riquesa cultural i paisatgística de pobles i ciutats de Catalunya.

Les ciutats, les viles i els pobles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com ara la visibilitat en els canals on-line de l’ACT, l’ús del distintiu exclusiu de “Ciutats i Viles amb Caràcter” o “Pobles amb Encant”, la participació en accions promocionals de l’ACT (fires, workshops, presentacions, viatges de familiarització, etc.), l’accés al pla de formació de l’ACT o l’accés a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, va assistir a l’acte de lliurament dels diplomes, que va tenir lloc el 15 de febrer a la Seu de Manresa, sota la presidència de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. En total es van lliurar 15 distintius, tres de “Ciutats i Viles amb Caràcter” per a Manresa, Montblanc i Solsona, i dotze de “Pobles amb Encant” per a Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll. Tots ells se sumen a les ciutats i les viles que ja formaven part de la marca “Ciutats i Viles amb Caràcter” (ja hi era la ciutat de Lleida).

Experiència entre gegants, un castell del segle XV i l’art romànic

El comitè d’experts de l’Agència Catalana de Turisme, format per professionals destacats i reconeguts de diferents àmbits (arquitectes, urbanistes, gestors culturals, etc.), ha considerat que Solsona, situada al Prepirineu, es manté fidel al seu entorn patrimonial. No debades, es tracta de la ciutat catalana amb més gegants i elements del bestiari popular per metre quadrat, que llueix en celebracions com el famós Carnaval, el Corpus o la Festa Major. A més, pot presumir d’un entorn natural envejable, que afavoreix les nombroses visites guiades i experiències d’ecoturisme i aventura que pot oferir. Com a elements d’interès característics, s’hi poden veure el Portal del Pont (l’entrada a la ciutat emmurallada), el toll de gel, el Museu de Solsona Diocesà i Comarcal o el conjunt catedralici de la capella de la Verge del Claustre i el Palau Episcopal.

De Montsonís, un petit nucli del municipi de Foradada, el comitè d’experts destaca que, a més del seu castell, molt ben conservat i ocupat per 30 generacions de la mateixa família, té altres elements patrimonials a recalcar com l’església romànica de Sant Urbà o la de Santa Maria de Montsonís, l’antic forn de pa, l’abadia o l’antic ajuntament, avui convertit en allotjament rural. Aquest patrimoni dóna valor al poble com també ho fan els fanals tradicionals de l’enllumenat de la via pública i els enllosats de pedra dels seus carrers.

Pel que fa a Taüll, situat en un entorn natural d’alta muntanya i rural pirinenc com ho és la Vall de Boí, disposa d’un lloc destacat en la història de l’art i l’arquitectura mundial, ja que acull dues de les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 2000: Santa Maria i Sant Climent de Taüll. Per mitjà d’un passeig que enllaça art, natura, paisatge i història, Taüll ofereix també propostes d’activitats d’aventura i ecoturisme gràcies a la proximitat amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’estació d’esquí de Boí Taüll com també la tradicional baixada de falles dels pobles de la vall al mes de juliol.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat