LA TEMPORADA DE TURISME ACTIU I ESPORTS D’AVENTURA A LES COMARQUES DE LLEIDA S’INICIA AMB LA PREVISIÓ DE SUPERAR PER PRIMERA VEGADA ELS 750.000 SERVEIS CONTRACTATS


La temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2019 ha començat amb 228 empreses, distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques lleidatanes, que ofereixen els seus serveis en activitats de terra, d’aire i d’aigua amb l’objectiu de superar per primera vegada la contractació dels 750.000 serveis, un 5% més que la campanya anterior.


La nova campanya presenta novetats importants, com ara la prolongació de la navegabilitat sense interrupcions per a les embarcacions de ràfting i caiac del riu Noguera Pallaresa, que passa dels 15 fins als 50 km, i a partir de l’1 de maig des de la presa de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord (el Solsonès), es pot practicar la disciplina bungee jumping (salt amb corda elàstica), que es convertirà en el tercer salt més alt del món des d’una plataforma situada en una presa. D’altra banda, Sort i la Seu d’Urgell seran aquest any 2019 escenaris del Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves.

La temporada de turisme actiu i esports d’aventura 2019 ha començat amb 228 empreses que ofereixen els seus serveis amb una cinquantena d’activitats al conjunt de la demarcació (182 pertanyen a la zona del Pirineu i del Prepirineu i 46, a la plana de Lleida).

En els darrers 7 anys es constata una certa estabilització pel que fa al nombre d’empreses, que fluctuen entre les 230 de l’any 2017 i les 223 del 2014. Els creixements més importants es van produir del 2008 al 2013, quan van passar de 144 empreses el 2008 fins a les 206 del 2013.

La Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, conjuntament amb l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, van dur a terme a Llavorsí la presentació de la nova temporada 2019 d’esports d’aventura i turisme actiu a les comarques de Lleida. L’acte, presidit per la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, va comptar amb la participació del president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús; el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet; el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, i el director, Juli Alegre, i l’alcalde de Llavorsí, Josep Vidal. També hi van assistir diversos alcaldes de la comarca del Pallars Sobirà i els responsables de les empreses que van participar en la mostra i l'exhibició d’activitats en aquesta presentació.

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, va fer la presentació de l’estudi que anualment elabora el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida pel que fa al balanç de l’activitat de l’any anterior i les previsions de cara a la nova temporada.

En aquest sentit, Perelló va destacar que la campanya 2019 es presenta amb força optimisme i una previsió de creixement d’un 5% amb relació a l’any 2018, la qual cosa representarà superar per primera vegada la contractació dels 750.000 serveis. Entre els aspectes que influeixen en aquest major optimisme de cara a la nova temporada figura l’ampliació dels quilòmetres navegables sense interrupcions del riu Noguera Pallaresa, que passa enguany dels 15 fins als 50 km una vegada finalitzades les obres de la presa d’Hostalets, com també la recuperació dels grups d’escolars i l’augment dels turistes estrangers. L’any 2018 aquests darrers van contractar el 13% dels serveis, quan els anys 2016 i 2017 només van representar al voltant d’un 11%.

D’altra banda també hi incidiran de manera positiva les diferents competicions mundials que acolliran enguany Sort i la Seu d’Urgell, que al marge de poder incrementar el nombre de serveis entre els acompanyants i els visitants també donaran una projecció internacional de la destinació turística de les comarques del Pirineu de Lleida i de la seva oferta turística vinculada amb el turisme actiu. Així mateix, es detecta un interès cada vegada més gran pel senderisme i el trekking, juntament amb una major fidelització que s’està produint entre els aficionats a les activitats d’aire, de manera que es preveu poder continuar creixent de cara a la nova temporada al voltant del 5% respecte a l’any 2018.

Si s’assoleix aquest objectiu, el nombre d’activitats se situaria en els millors percentatges obtinguts a la demarcació de Lleida, fins i tot millors que a l’inici de la crisi, però amb una major xifra d’empreses que operen en el conjunt del territori.

102,5 milions d’impacte econòmic l’any 2018
La presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, va explicar que segons el darrer estudi elaborat pel Patronat de Turisme sobre el turisme actiu, la temporada 2018 es va tancar amb una contractació de 731.017 serveis, un 3,2% més que l’any anterior i un impacte econòmic d’aquest sector de 102,5 milions d’euros l’any 2018 (considerant els ingressos procedents de l’activitat mateixa, l’allotjament i la restauració). Si considerem només els serveis oferts per les empreses del sector, el volum de negoci és de 31 milions d’euros, segons l’estudi que porta a terme el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Aquesta xifra representa un increment de 2 milions d’euros respecte a l’any 2017 en la contractació d’activitat directa i d’uns 4 milions d’euros més si es comptabilitza l’impacte econòmic directe en el sector de l’hostaleria i la restauració.

El nombre de persones contractades per a les activitats vinculades amb el turisme actiu i els esports d’aventura l’any 2018 va ser de 1.957, de les quals 798 ho van ser a jornada completa, altres 339 a jornada parcial i altres 820 van ser autònoms.

Cal remarcar que les activitats de turisme actiu i esports d’aventura mantenen un creixement constant des de l’any 2012 fins al 2018. En aquests 7 anys s’ha incrementat en un 21% el nombre de serveis contractats. S’ha passat dels 600.000 serveis l’any 2012, en plena crisi econòmica, fins als 731.000 de l’any 2018. Els altres anys s’ha produït un creixement lent, però constant. El 2013 es va tancar amb 610.000 serveis; el 2014, amb 625.000; el 2016, amb 670.000; el 2017, amb 708.100, i el 2018, amb els 731.000 esmentats.

El ràfting va incrementar un 10% la demanda l’any 2018. L’any 2018 es va constatar un creixement molt similar entre les activitats de terra i d’aigua amb relació al nombre de serveis de l’any anterior, que va representar 356.873 serveis en activitats de terra (un 2,2% més) i 352.071 en les d’aigua (un increment del 3%). En canvi, les activitats d’aire van tenir un major creixement percentual, que es va situar en un 26,8% més de serveis amb relació a l’any anterior i va arribar a 22.073, tot i tractar-se de les activitats que tenen menys serveis contractats.

El ràfting va continuar essent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu i esports d’aventura durant l’any 2018. Aquesta activitat encapçala el rànquing amb la major contractació de serveis tant en el medi aquàtic com en el conjunt d’activitats de turisme actiu i esports d’aventura. En concret, el ràfting va tenir l’any 2018 la contractació de 187.360 serveis, un 10,7% més que la temporada anterior, que va tancar amb 169.213. En segon lloc es van situar les activitats vinculades amb el trekking i el senderisme, amb 149.773 serveis contractats.

L’estudi encarregat pel Patronat de Turisme ha pogut constatar també que hi ha una tendència a l’alça de llogar els serveis d’un guia especialitzat en senderisme. En tercer lloc per volum de serveis contractats es va situar la BTT, que va experimentar un important creixement amb relació a l’any anterior d’un 5% amb 108.885 contractacions, seguida del descens de barrancs, amb 106.584. L’estudi ha pogut comprovar a més que les empreses que ofereixen activitats de terra tenen un ventall d’activitats més ampli que les que proposen les firmes dedicades a les d’aigua o d’aire.

En aquest sentit, les agències que operen en el medi terrestre ofereixen propostes més diversificades en què es combinen activitats amb el coneixement de la natura, del patrimoni i de l’aprofitament dels recursos de la muntanya tant a l’hivern com a l’estiu.

La llarga tradició d’aquest sector fortament arrelat al territori —i molt especialment al Pirineu i el Prepirineu lleidatans—, les excel·lents condicions naturals i l’entorn paisatgístic privilegiat, el prestigi assolit a escala nacional i internacional i el creixement sostingut que el sector ha experimentat en els darrers anys consoliden el lideratge estatal de Lleida en les activitats relacionades amb el turisme actiu i els esports d’aventura.

Principals novetats de la temporada
El riu Noguera Pallaresa ofereix un recorregut sense interrupcions d'uns 50 km per a la navegabilitat de barques de ràfting i caiac, entre d’altres embarcacions, en el tram comprès entre la zona de Llavorsí (a la comarca del Pallars Sobirà) fins al tram de la Figuereta de la Pobla de Segur (el Pallars Jussà). D’altra banda, la presa de la Llosa del Cavall estrena a partir de l’1 de maig un dels millors salts amb corda elàstica, que es convertirà en el tercer salt més alt del món des d’una presa.

Sort i la Seu d’Urgell acolliran el Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves del 2019 en les modalitats d'eslàlom, descens i freestyle. Aquests esdeveniments tornaran a posar en primera línia internacional dues poblacions pirinenques molt lligades al món de l'esport aquàtic i seran un revulsiu important per a la promoció turística d'aquests dos territoris de muntanya.

D’altra banda, les activitats vinculades amb el cicloturisme i el senderisme presenten novetats aquesta temporada. S’ha senyalitzat el tram de Lleida a Cervera de la via cicloturística InterCatalunya, que unirà en el futur Lleida i Girona al llarg de 300 quilòmetres per mitjà de camins rurals ja existents, carrerades ramaderes, vies urbanes, trams ferroviaris en desús i carreteres amb poca densitat de trànsit. La via ja té senyalitzat el primer tram de 67,7 km fins a Cervera. D’altra banda, la Generalitat preveu tenir enllestida aquesta primavera la primera fase de la Ruta dels Llacs, que combina la bicicleta amb el tren al llarg de la línia ferroviària entre Lleida i la Pobla de Segur.

La Val d'Aran tindrà una nova zona d'escalada als voltants de la població de Bagergue, on destaquen diferents nivells de dificultat i de diversos llargs equipats en un entorn espectacular. Així mateix, a la població d'Arties es podrà gaudir de la via ferrada del “Taro d’Arties”, de 330 metres de recorregut i 100 de desnivell.

Barruera i la Vall de Boí tornaran a reunir els apassionats dels esports a l'aire lliure del 12 al 14 de juliol de 2019, en la tercera edició del Festival de Muntanya del Pirineu. L'esdeveniment familiar i esportiu de referència del Pirineu tindrà més activitats per a totes les edats, més competició i el millor ambient per viure un cap de setmana d'oci i esport en un marc privilegiat.

Finalment, la Pobla de Segur ha inaugurat l’equipament de l’Estació d’Esports i Natura del Pirineu, situat a l’antiga estació de tren, que acull l’oficina de turisme de la Pobla, un espai d’atenció als esportistes i un centre d’interpretació de la comarca del Pallars Jussà, amb especial atenció a la Vall Fosca i la zona de Collegats-Boumort.

 

Més informació:

Diputació de Lleida-Àrea de Comunicació
Tel. 973 70 41 17                                                                  
Web: www.diputaciolleida.cat

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat