Situada al Pallars Jussà, i amb una extensió de 15.000 ha, es configura com un dels millors espais naturals de la demarcació de Lleida per a l’observació d’animals salvatges
La Reserva Nacional de Caça de Boumort va ser creada per la Llei 17/1991 i aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 d'octubre de 1991, amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. Avui dia és ben coneguda per impressionants espectacles naturals com ara la brama del cérvol, que es desenvolupa precisament en aquesta època.
La reserva té una extensió d’unes 15.000 ha i es troba situada al Prepirineu lleidatà, entre les valls de la Noguera Pallaresa i el Segre. L’espai inclou les serres de Boumort, Carreu, Cuberes i Batsacans. L'altitud màxima de la reserva s'assoleix al pic de Boumort (2.077 m) i a Lo Pi Sec (1.912 m). Ofereix un paisatge típicament prepirinenc amb serres abruptes i relleu força accidentat que dona peu a forts contrastos, la qual cosa afavoreix una gran diversitat paisatgística i biològica.
Pel que fa a la fauna, l’espècie característica és el cérvol ibèric, ja que hi ha una de les poblacions més importants i ben estructurades dels Pirineus. A més, és el millor espai natural de Catalunya per observar voltors. Actualment la serra de Boumort és l’únic indret d’Europa on nidifiquen les quatre espècies d’ocells carronyaires del continent.
També hi destaca la presència de l’isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs (és la zona de Catalunya amb més presència d'aquesta espècie), l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.
Entre mitjan setembre i mitjan octubre, i coincidint amb l’època d’aparellament, té lloc l’anomenada brama del cérvol, un esplèndid espectacle auditiu i visual. Els cérvols mascles competeixen amb els seus brams per conquistar les femelles, i els exemplars dominants creen els seus propis harems, bramen constantment i no paren de perseguir-se i de lluitar amb la resta de mascles competidors. Algunes empreses autoritzades ofereixen excursions guiades per observar aquest ritual (són interessants els paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva amb 4x4 i un guia especialista).
També l’àmbit ornitològic destaca per la seva diversitat, especialment d’aus protegides. Així, la reserva ha acollit el naixement d’una seixantena d'exemplars de voltor negre en els deu anys (2010-2020) que ha estat operatiu el pla de reintroducció d'aquesta espècie que promou la Generalitat en col·laboració amb l'ONG Grefa i altres entitats i organismes.
La reserva ha habilitat punts especials per fer el seguiment de les aus, com l’observatori del canyet de Boumort, una construcció de 12 m2 de superfície, recoberta amb pedra de la zona per integrar-la en el medi que l'envolta, que permet disposar de 360º d'observació a fi de donar una visió panoràmica del canyet. L’observatori permet gaudir de l’observació de les quatre espècies de voltors europees a nombrosos birdwatchers i fotògrafs de natura. També s’hi observen altres espècies de rapinyaires, mamífers com la guineu o el cérvol, i ocells com l’escorxador.
El canyet (zona on es llencen restes d’animals morts) de Boumort és el segon punt de la península Ibèrica amb més presència d'una espècie en perill d'extinció, com és el cas del trencalòs. Així mateix, gràcies al funcionament d'aquest canyet, la reserva disposa avui dia de la colònia de cria de voltor comú més important de Catalunya.
La Reserva Nacional de Caça de Boumort ha estat pionera en la utilització d’observatoris o aguaits per a l’observació i fotografia de la fauna salvatge. L’aguait del canyet de Boumort va entrar en servei l’any 2004 i va ser dels primers de Catalunya que responien a una visió moderna dels observatoris de fauna: integrat en el paisatge, amb llum elèctrica i WC. La reserva té dos aguaits més que complementen l’oferta per a l’observació d’aus carronyaires i mamífers com el cérvol o el porc senglar.
Més informació:
Reserva Nacional de Caça de Boumort
Tel. 973 65 47 16
Web: http://agricultura.gencat.cat/es/ambits/medi-natural/casa/guia-cacador/on-cacar/reserves-nacionals-casa/boumort/