L’Ajuntament de Riner (el Solsonès) ha finalitzat les obres de rehabilitació de l’esplèndid pati interior de la Casa Gran, antic alberg d'acollida dels pelegrins, un notable exemplar d'arquitectura civil renaixentista i barroca. Les obres també han permès condicionar i reordenar tota la zona exterior, eliminant barreres arquitectòniques i habilitant zones enjardinades, de descans i d’aparcament
L’element més espectacular de l’anomenada “Casa Gran” –elegant edifici que servia d’allotjament de pelegrins i viatgers– és l’escala noble, una obra renaixentista de pedra que comunica les quatre plantes de l’edifici i en la que destaquen les estilitzades columnes i uns capitells molt elaborats. La construcció fou abandonada els anys 70 del segle passat i la reconstrucció va començar l’any 2011. A més del pati, la Casa Gran acull actualment una gran sala d’actes, l’Espai Barroc, diverses exposicions, les antigues cuines i altres dependències. Bastida en èpoques diverses, des del segle XVI fins al XVIII, la Casa Gran es configura com un exponent magnífic d’edifici renaixentista civil amb ampliacions d’època barroca.
L’actuació ha consistit en la consolidació estructural del pati, en la primera fase, i en els treballs de reparació i acabat —aplicant el criteri de restaurar les peces originals (baranes, columnes) i substituir el mínim possible de peces de pedra— en la segona. Igualment, s'ha renovat el paviment inferior, la claraboia i el badalot circular de l'escala, i s’ha instal·lat il·luminació artificial adient a tot el pati. El projecte també ha inclòs la restauració de l'escultura de l'encantat del Miracle, que es trobava en un estat de degradació important. L’obra es complementa amb treballs destinats a millorar l’accessibilitat de l’edifici per a persones de mobilitat reduïda, amb la col·locació de diverses rampes d’accés i un servei adaptat.
La reordenació de la zona exterior, l’Espai Miracle, tenia l’objectiu de facilitar l’accés dels visitants al conjunt i a convertir-la en un espai més atractiu, accessible i segur. Les obres executades en aquesta gran àrea exterior al voltant del santuari han permès crear 2 aparcaments de dissuasió (amb un total de 56 places), incorporar millores mediambientals (nou punt de reciclatge, il·luminació solar, etc.), habilitar una zona de pícnic i readaptar la ruta del “Barroc accessible”. L’obra inclou també una nova ruta per a vianants més coherent i unificada, a més de plafons d’informació turística. L’espai exterior ofereix un circuit perimetral que connecta les zones més emblemàtiques, totalment adaptat a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats sensorials. L’itinerari circular inclou una placeta de nou disseny, la part d’església no construïda, l’accés a la plaça principal del santuari (on hom pot visitar el retaule barroc), el camí del viacrucis, l’accés a la capella de la Desaparició, la Casa d’Espiritualitat i la Casa Gran. El circuit pot efectuar-se lliurement. Les obres de millora de l’accessibilitat del Miracle estan finançades pel Pla de Foment del Turisme de la Generalitat de Catalunya.
Exposicions sobre el barroc, joguines antigues i cartells comercials
A més de l’atractiu del propi edifici, la Casa Gran acull una exposició permanent, l’Espai Barroc, i dues exposicions temporals, la de Jocs i Joguines de l’Antiguitat i del Nostre Temps i la de cartells antics de publicitat comercial. L’Espai Barroc (situat a les confortables estances nobles de l’edifici, antany reservades als pelegrins més acabalats) inclou un vídeo introductori i diversos plafons informatius sobre el retaule del Miracle i sobre la resta de patrimoni barroc de la comarca, a més d’una curiosíssima col·lecció d’ex-vots que ens parlen de personatges que van sobreviure miraculosament a tota mena d’agressions i accidents. Quan a l'exposició Jocs i joguines en l'Antiguitat i del Nostre Temps, reuneix 130 peces arqueològiques procedents de diferents museus de Catalunya, complementada per una exposició contemporània de joguines cedides per diversos veïns de Solsona i Riner i entorns.
Espectacular retaule barroc
L’origen del santuari ve marcat per una llegenda que parla de l’aparició de la Verge Nena a dos infants de Riner, i que el costumari sol datar a l’entorn del 1458. L’any 1546 començà la construcció d’una església d’estil gòtic, de la qual se’n conserven algunes restes i un retaule gòtic. L’església actual, iniciada l’any 1652, és d’una nau única amb capelles laterals.
Destaca, a la capçalera, el magnífic retaule barroc del Miracle, una obra monumental de l’escultor Carles Morató, de l’últim quart del s. XVIII. És l'obra més important del seu autor i un dels retaules barrocs més notables de Catalunya, molt representatiu de la fase final de l'evolució de la retaulística d’aquest estil. Entre 1760 i 1774, el pintor solsoní Antoni Bordons va executar la policromia i el daurat del retaule. Destaca també l’orgue, obra de l’artista Antoni Bordons, fet a finals del s. XVI i remodelat a finals del XX. Al temple s'hi venera la Mare de Déu del Miracle, talla del s. XV, i la Verge Nena, relleu del XVIII.
A més de l’església, componen el santuari una capella, anomenada de la Desaparició, on hi havia una creu (de la qual només se’n conserva la base) situada en l’indret on la Verge Nena va desaparèixer després de parlar amb Jaumet de la Cirosa. També hi ha un monestir benedictí depenent de Montserrat, construït a finals del segle XIX, on actualment resideix una comunitat de quatre monjos benedictins. El santuari està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric.
El conjunt, que acull també l’Ajuntament de Riner, disposa de cafeteria-restaurant, obert els caps de setmana i els dies festius, servei de visites guiades i botiga. En aquesta trobem –entre altres productes— carquinyolis d'elaboració pròpia, sabó amb l'aroma de les plantes que es troben a l'entorn del Santuari i ratafia, així com formatge fet a la Formatgeria del Miracle, ubicada als baixos del Monestir, i vins procedents de les vinyes del monestir.
Més informació:
Ajuntament de Riner
Tel. 973 48 08 15
Web: http://riner.ddl.net/