Notícies
Foto 09. Museu Nines

Nou museu de nines antigues a Benavent de Segrià

Dimecres, desembre 1, 2021

L’ajuntament segrianenc ha inaugurat un Museu Gràfic de Nines Antigues, amb més de 200 exemplars d’entre 1860 i 1980 procedents de la col·lecció particular d’Adriana Vara

 

 

La població de la comarca del Segrià disposa des del passat 16 d’octubre d’un curiós museu centrat en el món de la nina, que actualment inclou més de 200 peces –en la seva majoria nines, però també joguines i altres objectes associats a la infantesa– i que en el futur assolirà les 300. Es tracta d’una gran col·lecció que aplega nines dels segles XIX i XX procedents de l’Estat espanyol i d’altres països com Alemanya, França o la Gran Bretanya. La iniciativa és fruit de l’acord entre Adriana Vara, veïna de la població i propietària del material exposat, i l’Ajuntament de Benavent de Segrià, que ha cedit el local, situat a l’edifici annex a la Llar d’Infants.

La figureta més antiga de la col·lecció –completada a base de compres i cessions, tot i que també n’hi ha alguna feta per la mateixa propietària i la seva filla– és una nina del 1860 amb la cara de cera comprada a Sevilla, probablement de procedència anglesa. Pel que fa a les més modernes, hi ha exemplars de Nancys o Barriguitas dels anys setanta i vuitanta del segle passat. Es tracta de nines fetes de porcellana, cartó-pedra, cartró i cel·luloide, entre altres materials.

L’exposició inclou elements curiosos, segons explica la mateixa Adriana, com la nina preferida de Margarida de Borbó (la qual la va regalar a la seva mainadera quan es va jubilar, i aquesta darrera a un familiar d’Adriana Vara) o “la Nina de l’habitació tancada”, que va romandre més de 60 anys al llit d’una nena que va morir abans de rebre-la com a regal de Reis.

Adriana refereix també l’entranyable història del conjunt de joguines que pertanyien a una nena benestant de Madrid que, quan hi havia bombardejos durant la Guerra Civil, solia acompanyar motu proprio un senyor gran invident al refugi antiaeri, fins que un dia un projectil va acabar la vida de l’avi i de la nena.

A més de les nines, el museu també conté tota mena de complements de diferents èpoques, com ara joguines, cotxets per a nens –un, de l’any 1900–, cadiretes, trones, carrutxes i fins i tot mobles antics.

Adriana Vara es va iniciar en aquest món fent nines de porcellana a imitació de les antigues en el seu taller de treballs manuals. Posteriorment va començar a comprar nines, i amb els anys en va acumular una bona col·lecció a la qual va anar incorporant tota mena de complements. Amb el temps va reunir un veritable museu a casa (guardat a les golfes), fins que un dia, animada per amics i familiars, va considerar la idea de fer un museu obert a veïns i visitants amb el suport de l’ajuntament.

Adriana Vara no només col·lecciona nines, també en repara i fins i tot confecciona ninots nadons hiperrealistes, que abans de jubilar-se venia a la seva botiga de regals i treballs manuals.

Per fer la visita al Museu Gràfic de Nines Antigues cal contactar amb l’Ajuntament de Benavent de Segrià. La visita guiada va a càrrec de la mateixa Adriana Vara, que evidentment és la persona que coneix més bé el material exposat.

Més informació:

Ajuntament de Benavent de Segrià
Tel. 973 77 76 11
Web: https://www.benaventdesegria.cat/