Notícies

La UNESCO revalida la designació del Geoparc Orígens com a espai de desenvolupament sostenible d’alta qualitat

Dilluns, maig 2, 2022
©Geoparc Orígens

Els 19 municipis que en formen part celebren el quart aniversari i la revalidació per a un quadrienni més.

La targeta verda és un reconeixement de la UNESCO per la feina feta i garanteix el manteniment de la designació de Geoparc mundial durant quatre anys més. I la revalidació de la designació com a Geoparc ha estat el gran motiu de la celebració que s’ha fet a Coll de Nargó el passat mes d’abril. Els 19 municipis que formen part del Geoparc Orígens també han celebrat la revalidació penjant pancartes amb el logo del Geoparc i de la UNESCO.

Els geoparcs mundials de la UNESCO són figures de desenvolupament local sostenible d’alta qualitat que passen processos de revalidació quadriennals. Després de quatre anys, aquest territori lleidatà situat a la zona dels Pirineus ha anat desenvolupant els eixos principals dels geoparcs, que són la conservació i recerca; l’educació i divulgació, i el desenvolupament sostenible en benefici de la població local.

La UNESCO, en aquesta primera revalidació, ha valorat molt positivament els progressos fets al Geoparc Orígens i el revalida amb una targeta verda. Aquest resultat garanteix el manteniment d’aquesta designació de la UNESCO durant quatre anys més. L’organisme de Nacions Unides ha fet arribar el seu veredicte al Geoparc amb algunes recomanacions de millora que ha de complir en els propers quatre anys, com ara incrementar la visibilitat del Geoparc dins el propi territori, augmentar el nombre d’entitats col·laboradores, reforçar l’estratègia turística, i millorar i consolidar el finançament.

Coll de Nargó ha estat la seu que ha acollit la celebració del quart aniversari i on s’ha fet públic també el resultat de la revalidació. Un dels elements destacats del municipi és el patrimoni paleontològic. Coll de Nargó destaca per tenir restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. En concret, s’hi ha trobat una de les postes d’ous més grans d’Europa de titanosaure, que ara mateix es pot visitar a Dinosfera. Per aquest motiu, durant la jornada s’ha visitat aquest centre i el Mirador del Cretaci amb el guiatge d’experts. L’acte ha finalitzat amb una degustació de ceba de Coll de Nargó, una varietat local que s’està recuperant.

www.geoparcorigens.cat/