nota de premsa
Durro, Arties i Garòs reben a Fitur el reconeixement de pobles més bonics d’Espanya
Els municipis lleidatans de Durro (l’Alta Ribagorça), Arties i Garòs (la Val d’Aran) han entrat a formar part dels pobles més bonics d'Espanya aquest any 2023, segons el reconeixement formalitzat per l’associació Los pueblos más bonitos de España. Tres pobles del Pirineu de Lleida que s’ afegeixen a la llista de promoció i protecció dels enclavaments més bells del país formada actualment per 111 pobles del conjunt de l’Estat. Fins ara a Catalunya només tenien aquest reconeixement els municipis de Bagergue, també a la Val d’Aran, i Beget, a la Garrotxa.
En l’edició de 2023 s’han incorporat a aquesta preuada llista 6 nous municipis del conjunt de l’Estat, tres dels quals al Pirineu de Lleida. Tots ells han rebut aquest matí la seva certificació en un acte que ha tingut lloc a l’estand de Turespaña a la Fira Internacional de Turisme- FITUR de Madrid en un acte presidit pel president de l’associació Los pueblos más bonitos de España, Francisco Mestre i el director general de Turespaña, Miguel Angel Sanz.
En representació dels tres municipis de Lleida hi ha assistit Albert Palacín, regidor de turisme de la Vall de Boí; l’alcaldessa d’Arties i Garòs, Lina Fanlo, i la representant de Garòs, Mari Àngels Ordax, També hi ha assistit en representació de la Val d’Aran, l’alcalde de Bagergue, Marc Tarrau, que fins ara era l’únic municipi que ostentava aquest reconeixement a la Val d’Aran, i els consellers de Promoció Econòmica i Turisme del Conselh Generau d’Aran, Josep Canut, i Juan Antonio Serrano, respectivament.
Durro és un petit poble medieval que es troba a la Vall de Boí i es caracteritza pels seus carrers empedrats i tranquils. Hi destaquen l'església de la Nativitat de la Mare de Déu de Durro (s. XII) i l'ermita de Sant Quirc, romàniques. Arties se situa a 1.143 metres d'altitud, a la unió entre els rius Valarties i Garona, i hi podem trobar l'església parroquial romànica (s. XI-XII) amb pintures destacades, l'església gòtica (s. XIV), les restes del castell d'Arties, la torre i capella de la Casa dels Portolà (s. XVI) i els banys d’Arties. Garòs, un petit enclavament de només 100 habitants, s'ubica al vessant dret de la Garona i destaca per l’església parroquial (s. XII) amb un Crist de talla, una imatge gòtica de la Verge i una creu processional de plata.
Madrid, 19 de gener de 2023