Notícies

Inici de la temporada de pesca als rius de Lleida

Dilluns, abril 3, 2023
Foto: ©Patronat de Turisme

El 18 de març ha començat la temporada de pesca als rius de baixa muntanya de Lleida, amb algunes novetats com la prohibició de la pesca de la madrilla per tal de preservar aquest peix autòcton o la limitació de les captures de truita autòctona, que passa de 4 a 3 al dia per pescador i dia en les zones de pesca controlada de salmònids

Malgrat els problemes del dèficit d’aigua, provocats per l’escassesa de pluges dels darrers mesos, els responsables de les diferents entitats de pesca són optimistes i consideren que els rius lleidatans poden mantenir el cabal necessari per garantir una bona campanya de pesca, tot i que si la baixa pluviometria es manté la campanya podria ser més curta que altres anys. Si les condicions climàtiques milloren poc o molt, alguns especialistes creuen fins i tot que la temporada de pesca de la truita pot ser bastant bona.

La demarcació de Lleida disposa de més de 80 zones de pesca controlada (ZPC), cosa que representa la meitat del conjunt del territori català. Un dels millors indrets és el riu Noguera Pallaresa, a la comarca del Pallars Sobirà, amb els seus rierols, llacs i embassaments. Hi destaquen tant la part alta del Pallars, amb 240 km de rius, 32 estanys naturals de muntanya i 3 embassaments, com la part baixa, amb 50 km de rius des del Romadriu fins al llac de Sant Antoni, al Pallars Jussà.

També són indrets interessants per pescar els salmònids (truita comuna) l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell i la Cerdanya, a més d’alguns llocs del Solsonès. Pel que fa als ciprínids (barb), els indrets preferits són els embassaments de Cellers, Utxesa, Sant Antoni (Talarn), Oliana i Rialb.

Rodrigo González, tècnic de la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), creu que la manca de pluges tindrà una afectació relativa als rius Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, Segre i Garona i afirma també que l’increment de l’hàbit de la pesca sense mort afavorirà la pesca d’exemplars grans de truita, sobretot per part dels pescadors experts que busquen trams fluvials més solitaris. González recorda que la presència dels pescadors comporta un valor afegit a l’economia local, ja que contribueix a la reactivació de l’hostaleria i altres sectors turístics.

Lluís Sánchez, responsable de la Secció de Pesca del Club de Caça i Pesca (CCP) Alt Urgell, valora positivament l’inici de la temporada a la Conca del Segre —amb tots els permisos esgotats el primer dia— però afegeix que, després de l’aigua procedent del desgel que baixa ara mateix pel riu, caldrà que plogui bastant per poder gaudir d’una temporada normalitzada. En aquesta àrea la protagonista serà un any més la truita i, molt secundàriament, el barb cua-roig.

Jordi Ferrer, vicepresident de la Societat de Pescadors Esportius de Ribagorçana, també creu que, tot i la previsió de disposar d’un volum menor d’aigua, enguany els rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana funcionaran bé a per a les activitats de pesca. Ferrer considera que el principal risc per a la fauna aquàtica és la presència cada cop més abundant del corb marí, “un ocell que pot menjar tres o quatre truites grans cada dia”.

Pere Barberà, secretari de l’Associació Catalana de Guies de Pesca, es mostra més caut, ja que les altes temperatures han avançat el desglaç i aquest fet pot afectar la temporada. Considera que la manca d’aigua pot comportar, més endavant, restriccions en la pesca d’algunes espècies, donat que la prioritat és protegir la fauna. “Sotmetre un peix, en un curs fluvial amb poc cabal, i per tant amb poc oxigen, a un procés de pesca sense mort el pot acabar esgotant”.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha establert que enguany els períodes hàbils de pesca amb mort a les aigües de salmònids (truita comuna) de baixa muntanya van del 18 de març al 27 d’agost, i els de pesca sense mort a les aigües de salmònids d’alta muntanya van del 13 de maig al 15 d’octubre (als estanys de Cabdella i de la Vall de Boí es permet la pesca amb mort fins al 15 d’octubre).
Quant a les zones intensives (truita comuna de repoblació) incloses en aigües de baixa muntanya amb mort, el període va del 18 de març al 27 d’octubre, i a les incloses en aigües de baixa muntanya sense mort, es permet tot l’any. La pesca de ciprínids (carpa, barb i altres) es permet tot l’any.

 

Novetats de la temporada

D’altra banda, i d’acord amb el Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida, aquesta temporada la madrilla passa a ser espècie protegida i, per tant s’elimina de les espècies pescables en la modalitat sense mort. Igualment, es modifiquen les quotes de captures de truita autòctona, i es limiten a 3 exemplars per pescador i dia en les zones de pesca controlada de salmònids amb mort ubicades dins d’espais naturals de protecció especial i reserves genètiques de truita, amb una longitud mínima de 22 cm, llevat dels estanys de les zones de pesca controlada de salmònids amb mort, que seran de 4 exemplars per pescador i dia. També es prohibeix celebrar competicions de pesca en espais naturals protegits.

 

Lleida, paradís de la pesca fluvial

La demarcació de Lleida és una destinació molt apreciada pels amants de la pesca, ja que els seus rius i llacs, envoltats d’un entorn natural privilegiat, ofereixen nombroses possibilitats per a aquesta disciplina. Hi destaca la truita comuna dels Pirineus, una de les espècies més valorades, present en els 600 km de rius cristal·lins on la pesca és autoritzada sota control de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi. Actualment els pescadors són conscients de la fragilitat de l’entorn natural i aproximadament un 60% opten ja per la pesca sense mort, tècnica que garanteix una major protecció del patrimoni piscícola de la zona.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat

 

Federació Catalana de Pesca Esportiva a Lleida
Tel. 656 74 57 70 (Rodrigo González)
Web: https://fcpec.cat/

 

Club de Caça i Pesca (CCP) Alt Urgell
Tel. 646 91 50 92 (Lluís Sánchez)

 

Societat de Pescadors Esportius de Ribagorçana
Tel. 626 90 34 66 (Jordi Ferrer)

 

Associació Catalana de Guies de Pesca
Tel. 696 84 23 34 (Pere Barberà)