La bellesa dels paisatges del Pirineu i del Prepirineu de Lleida rau en les imatges, els colors... i també en els sons! A la tardor, la brama del cérvol constitueix un dels fenòmens més espectaculars de què es pot gaudir a zones com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Val d’Aran, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i, molt especialment, a la Reserva Nacional de Caça de Boumort
Les muntanyes de la demarcació de Lleida constitueixen un marc privilegiat per contemplar la brama, de la qual els visitants curiosos poden gaudir per lliure o, una experiència molt més recomanable, per mitjà de les diverses activitats específiques organitzades pels parcs naturals i les diverses empreses d’activitats de natura existents al territori. La brama té lloc entre mitjan setembre i mitjan octubre, coincidint amb el període de zel, quan els mascles lluiten entre ells i emeten un singular so gutural ronc per marcar territori i poder aparellar-se amb les femelles.
D’aquesta experiència d'ecoturisme se’n pot gaudir a diversos indrets muntanyencs de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, però és al Pallars Jussà, i més concretament a la Reserva Nacional de Caça de Boumort —amb quasi 700 cérvols censats—, on el fenomen assoleix la màxima expressió.
A Boumort, més de mitja dotzena d’empreses, autoritzades per efectuar activitats guiades a la reserva nacional de caça, ofereixen entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre excursions per viure amb intensitat aquesta experiència, en un entorn natural privilegiat. Tot i que la visita es pot fer per lliure, contemplar i escoltar la brama del cérvol no sempre és fàcil, per la qual cosa es recomana l’opció de la visita comentada. No obstant això, per a aquells qui la facin sense guia, s’han habilitat 4 rutes recomanades amb plànols informatius dels punts d’interès (és imprescindible desplaçar-se amb vehicle 4x4). El punt d’informació està obert els caps de setmana i ponts.
Tota la informació es pot consultar en el fullet “Infobrama” editat per la Reserva Nacional de Caça de Boumort, on s’especifiquen les regulacions, rutes habilitades (amb plànol), normes i consells, allotjaments turístics i dades generals sobre el cérvol i sobre l’àrea protegida.
La Reserva Nacional de Caça de Boumort fou creada el 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. Amb una extensió de més de 13.000 ha, la reserva està situada al Prepirineu occidental català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre. A més del cérvol, hi destaca també la presència de l’isard, el cabirol, el porc senglar, el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc, la becada, el trencalòs (és la zona de Catalunya amb més presència d'aquesta espècie), l'aufrany, l'àliga daurada, el falcó pelegrí o el duc. Entre els carnívors hi destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina.
La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu disposen en aquesta zona de 3 punts d’observació a les Ares, Alòs d’Isil i Cerbi (el Pallars Sobirà). Es tracta de punts equipats amb material òptic i personal tècnic que assessora de forma gratuïta els visitants que s’acostin a escoltar i observar la brama del cérvol. Aquests observatoris romandran oberts els dissabtes i diumenges entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre, de trenc d’alba a les 11 h i de les 17 h fins que es faci fosc.
MónNatura Pirineus, centre que depèn de la Fundació Catalunya La Pedrera, portarà a terme els dies 16, 17, 23, 24 i 30 de setembre i 1, 7, 8, 12, 13 i 14 d’octubre sortides al Parc Natural de l’Alt Pirineu, que es faran al capvespre i constaran d’una introducció al món dels cèrvids i l’observació del fenomen al punt d’escolta durant una hora aproximadament.
Organitzada per Torisme Val d’Aran amb la col·laboració d’empreses de la vall, la campanya “La Terra dels Mil Colors” ofereix aquesta tardor una àmplia gamma d’activitats naturalístiques. Així, empreses especialitzades en l’observació de la natura ofereixen visites guiades i excursions per presenciar la brama del cérvol.
D’altra banda, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i a la Val d’Aran, diverses empreses privades organitzen excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats dels tres territoris.
Cal dir també que molts membres de l’Associació de Guies de l’Alt Pirineu ofereixen sortides per seguir la brama, a peu o en 4x4, en les quals es fa una exposició sobre el fenomen i s’observen els animals amb prismàtics i telescopis terrestres. Albert Cereza, president de l’associació, explica que aquestes sortides experiencials es fan a primera hora del matí o darrera hora de la tarda, generalment en grups reduïts d’entre 6 i 8 persones.
El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha programat per al 30 de setembre, a les 17 h, una sortida naturalista guiada de dues hores per conèixer i observar cérvols a la zona a càrrec de Salvador Puigmartí, biòleg de Cuiol Nature. L’excursió, de caire familiar, constarà d’una breu xerrada introductòria que ajudarà a conèixer aspectes biològics i ecològics dels cèrvids i els bòvids, a través d’imatges, vídeos, sons i estructures com cornamentes, banyes, empremtes, femtes, cranis i pèl. Tot seguit es farà l’escolta i observació de la brama, i amb l’ajuda de prismàtics i telescopis terrestres es podrà observar i fotografiar (digiscoping) el fenomen. El màxim de participants és de 40 i cal inscriure-s’hi amb una setmana d'antelació al Centre del Parc a Bagà.
Més informació:
Reserva Nacional de Caça de Boumort
Tel. 973 65 47 16
https://www.pallarsjussa.net/ca/boumort
Associació de Guies de l’Alt Pirineu
https://www.guiespnaltpirineu.cat/guies/
MónNatura Pirineus
Tel. 973 62 67 22
www.monnaturapirineus.com
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi/
Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars
https://www.bramaaltpallars.cat/rnc-lalt-pallars
Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10
https://www.visitvaldaran.com/