L’actuació, posada en marxa aquest mes de febrer, està encaminada a restaurar forns de calç, dues cabanes de volta, diversos marges, una font i una bassa de pedra, i compta finançament de fons FEDER a través del projecte Ponent Actiu
La iniciativa preveu restaurar 17 forns, dues cabanes de volta de pedra seca, una bassa empedrada, la font de Sant Isidre i diversos marges al llarg de l’anomenada Ruta de la Calç, un itinerari de 12,6 km creat l’any 2003 i ideat per fer a peu, amb BTT, a cavall i, alguns trams, en cotxe. El projecte està cofinançat per l’Ajuntament de Tarrés i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a través del projecte Ponent Actiu, que compta amb fons FEDER. Els treballs disposen d’un import d’adjudicació de 77.227 € i un temps d’execució de 4 mesos.
Els forns que es preveu restaurar són els elements més atractius de la ruta i alhora són els que presenten un estat de conservació més deficient. Les dues cabanes de volta es troben en molt mal estat de conservació i parcialment ensorrades. La bassa és molt a prop d’una de les cabanes de volta i, un cop restaurada, es preveu que esdevingui un ecosistema humit, amb presència de flora i fauna higròfila. Quant a la rehabilitació de la font de Sant Isidre, passa per desbrossar la vegetació exòtica, netejar i reparar la paret de pedra seca i restaurar les dues piques existents.
El projecte també preveu carregar un forn per tal que els visitants puguin visualitzar com era la seva activitat en el passat. De fet, un dels objectius de la Diputació i l'Ajuntament de Tarrés és donar a conèixer el funcionament dels forns de pedra calcària, que van funcionar fins a mitjan segle passat. Cal recordar que Tarrés té la concentració més alta de Catalunya d’aquest tipus de forn, amb un total de 60.
La Ruta de la Calç
La Ruta de la Calç és un itinerari amb sortida i arribada al nucli urbà de Tarrés que transcorre pels boscos del terme municipal d'aquest poble. S'anomena així perquè el seu eix vertebrador és el conjunt de forns de calç existents al terme i, concretament, a la zona dels Plans. A més, és una ruta que ens permet gaudir de l'impressionant patrimoni natural que són els Plans de Tarrés així com del paisatge rural com a testimoni de la petjada humana en el territori.
Els forns de calç eren construccions de planta circular i forma cilíndrica excavada en sentit vertical originant una cavitat semblant a una olla. S'utilitzaven per fer calç, un producte obtingut a partir de la pedra calcària, molt abundant als Plans de Tarrés, a través d'un procés consistent a sotmetre aquesta pedra a unes temperatures properes als 1.000º centígrads. El procés de cuita s'allargava unes 72 hores.
El producte resultant s'anomenava calç viva i tenia moltes aplicacions; en pols, per exemple, s'utilitzava per desinfectar i per conservar alguns aliments; barrejada amb aigua, s'anomenava calç amarada i s'emprava en la construcció, per fer l'argamassa, per ensulfatar la vinya o per pintar i encalcinar. Normalment l’activitat anava a càrrec dels mateixos pagesos, que s’hi dedicaven de forma estacional.
Més informació:
Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
Web: www.aralleida.cat
Ajuntament de Tarrés
Tel. 973 17 56 20