Lleida, Dijous 25 gener 2024

nota de premsa

L’oferta de places d’autocaravanes a la demarcació de Lleida ha crescut un 30% a partir del confinament de la Covid

Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen de 72 àrees de servei i 1.081 places per acollir autocaravanes, segons l’estudi elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL

La moda del “caravàning” viu un bon moment, sobretot després del confinament de la COVID-19, que va posar més en valor el turisme de natura i el gaudi del temps a l’aire lliure. Les comarques de Lleida ja fa anys que experimenten un notable augment en la popularitat de les autocaravanes, que s'ha intensificat a partir de la pandèmia amb un increment del 30 % en el nombre de vehicles registrats els darrers dos anys, segons dades de la Federació Espanyola d'Autocaravanes (FEAC) i que recull l’estudi “El turisme d’autocaravanes a la demarcació de Lleida”, elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Actualment les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen de 72 àrees de servei i 1.081 places, de les quals 48 àrees i 637 places es troben a la zona de les comarques de la plana de Lleida i les restants 24 àrees i 444 places són al Pirineu .El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, ha  destacat el creixement que està experimentat la modalitat del  caravàning, a la demarcació de Lleida, principalment a les comarques de plana que compta amb una menor oferta de places d’allotjament turístic reglat i ha posat en valor l’esforç dels municipis per adaptar-se  a aquesta modalitat d’allotjament turístic que està en fase de creixement, ,sobretot per suplir la mancança de places hoteleres i també de càmping que es dona en algunes zones de la plana de Lleida. A les comarques del Pirineu el creixement ha estat menor degut a que la seva capacitat hotelera i de càmpings és molt superior ”, segons ha explicat el vicepresident del Patronat de Turisme durant la celebració de Fitur a Madrid.

El nou estudi elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i de Muntanya de la UdL permet fer una radiografia del sector del turisme d’autocaravanes a la demarcació de Lleida, amb dades actualitzades el 2023 pel que fa a les zones amb oferta, les comarques que han experimentat més implantació d’aquesta modalitat d’allotjament turístic i el nombre d’àrees i places disponibles adreçades a un perfil de turista de totes les edats que busca llibertat de moviments i capacitat d’improvisació com a principals atractius per viatjar i explorar la demarcació.

L’autor de l’informe és el professor de la UdL Jaume Macià, amb la coordinació del sotsdirector de la Càtedra, Daniel Paül. Dirigeix la Càtedra el professor i degà de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, Eduard Cristóbal.

La demarcació de Lleida ha registrat un increment del 30 % en el nombre d'autocaravanes registrades els darrers dos anys, segons dades de la Federació Espanyola d'Autocaravanes (FEAC). Durant el període de confinament per la COVID-19 i les restriccions de viatge, moltes persones van descobrir la bellesa de viatjar per carretera, cosa que va portar a un increment de la demanda d'autocaravanes. Els viatgers es van sentir atrets per la idea de tenir el seu propi espai mòbil, que els permetia gaudir de la llibertat de moure's mentre mantenien un control més gran sobre el seu entorn.

Fruit d’aquest boom del turisme d’autocaravanes, molts municipis de la demarcació han habilitat àrees de servei i zones de pernoctació, responent d’aquesta manera al notable increment de la demanda d'aquest tipus de modalitat de viatge i desplaçament i alhora creant espais d’estacionament en municipis que no disposaven d’oferta d’establiments turístics d’allotjament per acollir aquests visitants. Molts d'aquests municipis han creat i adaptat instal·lacions per satisfer les necessitats específiques dels viatgers amb autocaravana, oferint serveis com connexions elèctriques, subministrament d'aigua i àrees de descans.

Major incidència a les comarques de la plana de Lleida

Les destinacions rurals i naturals de la demarcació han estat particularment beneficiades per aquesta tendència. Aquest canvi en la forma de viatjar ha beneficiat algunes de les àrees menys concorregudes del territori, com les Terres de Lleida, que fins fa pocs anys no formaven part de la ruta turística més convencional.

Segons l’estudi de la UdL, a diferència del Pirineu i l'Aran, que disposen d'una oferta d'allotjament consolidada, les Terres de Lleida han aprofitat aquest canvi en la forma de viatjar. Activitats i experiències relacionades amb l'oleoturisme, l'enoturisme o el fruiturisme, el fet de tenir un ric patrimoni monumental i arquitectònic, la creació de noves activitats culturals i la posada en valor d’algunes ja existents han fet augmentar l’oferta turística de les Terres de Lleida i han propiciat que aquesta part de la demarcació hagi esdevingut un destí turístic atractiu que reuneix alguns dels principals requisits que busquen els amants del caravàning.

L’Urgell exemplifica l’aposta pel turisme en caravana a les comarques de la plana de Lleida

El Consell Comarcal de l’Urgell va signar l’estiu del 2020 un conveni amb la cooperativa Coopdevan (marca Vanwoow2) a fi d’atreure el turisme d’autocaravanes a la comarca i ajudar a combatre així la despoblació rural. Amb aquest conveni alguns dels ajuntaments urgellencs es van comprometre a habilitar espais per a l'estacionament i la pernoctació d'autocaravanes i furgonetes. El resultat ha estat que l’Urgell és la comarca de la demarcació amb més àrees de servei i pernoctació per a autocaravanes, amb un total de 15. Fruit d’aquesta aposta, la comarca va ser reconeguda com la millor destinació Camper Tour al Primer Festival Nacional d’Autocaravanes i Campers d’Espanya, el Kucavanasfest, celebrat l’abril d’aquest mateix any 2023 a la capital comarcal, Tàrrega.

Aquests fets subratllen el ferm compromís de les comarques del pla de Lleida per atraure els amants del caravàning, consolidant les Terres de Lleida com una destinació privilegiada per a aquells que busquen la llibertat d'explorar la demarcació sobre rodes.

Repercussió en altres sectors econòmics

Aquesta nova tendència no només ha impactat positivament en la indústria del turisme local sinó que també ha generat oportunitats econòmiques per a negocis locals, com ara botigues de queviures, restaurants i atraccions turístiques. La flexibilitat de les autocaravanes ha permès als viatgers explorar múltiples ubicacions a la demarcació, contribuint així a la distribució equitativa dels beneficis econòmics.

L’auge de les autocaravanes a la demarcació de Lleida representa un canvi significatiu en la manera com els turistes trien explorar la demarcació. La combinació de seguretat, flexibilitat i possibilitat de descobrir llocs menys coneguts ha convertit les autocaravanes en l'opció preferida per a aquells que busquen una experiència de viatge única i personalitzada.

Distribució geogràfica de les àrees de servei i pernoctació

Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida disposen actualment d’una oferta de 72 àrees de servei i 1.081 places, segons dades del 2023. Les comarques de la zona de la plana de Lleida disposen de 48 àrees, que representen el 66,7 % del total de les àrees de servei, i de 637 places, que suposen un 59 % del conjunt, les quals han experimentat un augment significatiu en la demanda d’aquest tipus de servei.

Lidera el nombre d’àrees l’Urgell, tal com s’ha apuntat anteriorment, amb 15 zones de servei i pernoctació, que representen quasi un 21 % del total d’àrees de la demarcació. La segueixen les Garrigues, el Segrià i la Noguera, amb 9 àrees i un 12,5 % del pes total cadascuna. El Pla d’Urgell i la Segarra, amb 4 i 2 àrees respectivament, són les que menys oferta aporten a les Terres de Lleida.

Pel que fa al nombre de places, la comarca del Segrià és la que n’ofereix el major nombre amb 162 places, que representen el 15% del conjunt, seguida de ben a prop per les Garrigues, amb 149 places i un 14 % del total. L’Urgell amb 102 places, la Segarra amb 100 i la Noguera amb 94 també tenen un paper destacat per acollir autocaravanes. Cal destacar que les 100 places de la Segarra es reparteixen entre 2 àrees de servei i pernoctació, una a Guissona i l'altra a Cervera.

L’Alt Urgell lidera l’oferta al Pirineu en àrees i la Val d’Aran en places

El Pirineu i l’Aran disposen d’un 33,3 % de les àrees de servei (24) i un 41,1 % de les places (444). A diferència de les comarques de la plana de Lleida, les del Pirineu presenten una oferta d’àrees de servei i pernoctació repartida de forma bastant equitativa, entre 2 i 5 àrees com a màxim. La comarca de l’Alt Urgell, amb 5 àrees, és la més destacada. Pel que fa al nombre de places que ofereixen les diferents àrees és a l’Aran, amb 91, on trobem més disponibilitat de llocs per a les autocaravanes. La resta de comarques aporten menys places i es mouen entre les 44 del Pallars Sobirà i les 70 del Solsonès.

El fet que les comarques del Pirineu i l’Aran tinguin una oferta menor en àrees de servei i pernoctació per a autocaravanes (tan sols representen un terç de les àrees i places totals de la demarcació) es pot explicar pel desenvolupament d’una oferta i una infraestructura turística consolidada, que ha contribuït a la presència d’una àmplia varietat d’opcions d’allotjament, des d’hotels i càmpings fins a cases rurals. En contraposició, a les comarques de les Terres de Lleida la infraestructura d'allotjament convencional és més limitada en comparació amb la del Pirineu i l’Aran i per aquest motiu l'habilitació de més àrees i places d'autocaravanes ha sorgit com una resposta estratègica per captar la demanda creixent de turistes itinerants. Aquest enfocament no només diversifica les opcions d'allotjament, sinó que també obre oportunitats per explorar àrees menys freqüentades, la qual cosa promou un turisme més equitatiu i repartit a la demarcació de Lleida.

 

Nota: Es pot consultar l’estudi complert amb el pes de cada comarca amb el nombre d’àrees i places que s'ofereixen, així com els municipis de la demarcació amb un major volum de places d’àrees de servei i pernocta per autocaravanes (2023) en el següents enllaços:

L'àrea d'autocaravanes de la Vinya els Vilars d'Arbeca
Àrees d'autocaravanes a Arbeca, Vallbona de les Monges i Tàrrega
Àudios
El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, a la presentació de l'estudi de la UdL