Page 50 - Ara Lleida - Revista 49
P. 50
La monumental Seu Vella i l’àmplia oferta gastronòmica del Segrià Dins la comarca del Segrià, Lagravera, al terme d’Alfarràs, és un celler d’agricultura
Amb la ciutat de Lleida com a punt de partida, iniciem un recorregut per les ecològica i biodinàmica certificada que obre les seves portes al visitant. Amb una
propostes que els diferents membres de l’Associació de la Ruta del Vi ofereixen als marcada vocació experiencial, a més a més de les visites de vinya a les instal·lacions
visitants. L’Ajuntament de Lleida, soci de l’Associació de Ciutats Espanyoles del Vi premiades des del punt de vista arquitectònic, i tast de vins, es pot participar en la
(ACEVIN); la Diputació de Lleida, i la DO Costers del Segre són els grans impulsors verema i aixafada del raïm, dinars i esmorzars de barbacoa o tallers de cuina. Entre
de la ruta. Tot i que ens trobem a la capital del territori, el terme municipal de Lleida els tresors d’aquest celler es troba una vinya vella plantada el 1889 al terme de
concentra 1.800 ha aproximadament de vinya de les prop de 4.000 que té la DO Castelló de Farfanya, amb la qual es fan els seus vins La Pell.
Costers del Segre. A l’octubre, coincidint amb el final de la verema, l’esplanada de
La Llotja-Palau de Congressos acull la Festa del Vi de Lleida que organitza Turisme La Noguera, paisatges de plana i Prepirineu amb vinya
de Lleida. La Noguera ofereix paisatges i parcel·les de vinya, des de la plana al Prepirineu. Dins
la Ruta del Vi aquesta comarca disposa de cellers com l’històric i centenari Castell del
Remei (Penelles), Costers del Sió a Balaguer i Vall de Baldomar a la zona d’Artesa.
Una vegada a Lleida, la Seu Vella és la visita imprescindible. El Turó de la Seu
Vella està format per l’antiga catedral de la ciutat del segle XIII i el seu claustre; la Al Castell del Remei, primer celler català en elaborar i etiquetar vins de criança, el
fortalesa andalusina del segle IX la Suda o Castell del Rei, i el conjunt de muralles visitant descobrirà la que va ser la colònia agrícola més important de Catalunya.
que defensen la posició des del segle XVII al segle XX. El monument es troba en Tomàs Cusiné explica com s’ha recuperat l’entorn com també diferents edificis dels
procés per obtenir la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO. Els dissabtes, quals queden restes. Amb una inversió important en enoturisme, el celler ha obert
diumenges i festius hi ha servei de visites guiades a les 11.00 hores en català i a les aquest 2019 un nou centre de visitants i botiga, des d’on iniciar les visites, que es
13.00 hores en castellà. També es poden concertar, segons reserva, altres horaris poden fer, segons horari, al matí o a la tarda. Entre les activitats, destaquen les que
en altres dies i diferents idiomes. recorden la història de la finca, com ara la celebració de la Festa Major al setembre
i l’Aplec al mes d’abril. La finca conserva, entre d’altres edificis de l’antiga colònia,
En aquest sentit Nomon Turisme Cultural és una petita empresa lleidatana castell, església i celler amb una gran nau, exemple arquitectònic de volta catalana.
especialitzada en guiatge personalitzat i interpretació del patrimoni. Entre les També disposa d’un restaurant de cuina local, especialitzat en carns a la brasa,
propostes enoturístiques que ofereixen l’Olga Paz i la Marga Sabaté, dues de les caragols i altres especialitats lleidatanes, en el qual hi ha servei de menú i carta.
guies i sòcies de l’empresa, destaquen la visita a la Seu Vella, “Vi de pedra“, en
el transcurs de la qual el visitant descobrirà com les vinyes i el raïm són presents A Costers del Sió, la família Porcioles Buixó modela una finca agropecuària plena
a diferents detalls del monument, a més de la tradició vitivinícola mil·lenària que d’història que va ser reserva de caça dels Comtes d’Urgell. En l’actualitat, la Finca
ha estat i és base no només de la nostra dieta, sinó també de la nostra cultura. Flix és un enclavament de Balaguer, entre Montgai i la Sentiu, amb més de 700
En aquesta línia, la consultora de comunicació gastronòmica i organitzadora hectàrees de cereal, olivera, vinya, en equilibri amb ramaderia bovina i ovina, a
d’esdeveniments Como Pomona ha activat, per a grups i convencions, el programa més d’un vedat de caça. El resultat, “com deia el nostre pare, que va crear el celler,
Cuina dels Hereus, on la tradició enològica i gastronòmica cobra vida en diferents és aquesta Toscana lleidatana“, expliquen els germans Juan i José María Porcioles
espais monumentals. Tastos o maridatges amb els vins de Lleida són l’eix d’altres quan observen aquest singular paratge de xiprers enlairant-se seguint el curs del
activitats: 7 Vins, 7 Paisatges (amb la degustació d’un vi de cadascuna de les riu Sió. La construcció actual conserva la capella, casa pairal, celler i diferents trulls
subzones de Costers del Segre) i Bombolles de Lleida (amb tastos i divulgació de pedra del segle XI en els quals fermenta el Finca Sió. Les visites són en cap de
d’escumosos o caves lleidatans). setmana, però es poden concertar també entre setmana.
De camí a Foradada, passem per Cubells, municipi integrat a la ruta i que ofereix
una bona oferta de restauració i punts d’interès com les esglésies de Santa Maria
De camí a Foradada, passem per Cubells, del Castell, Sant Pere, el Pou de gel, la Teuleria o el Molí d’oli.
A Foradada, el turista pot gaudir de la cuina d’autor a La Solana, restaurant amb
municipi integrat a la ruta i que ofereix una servei de carta i menú de temporada i cap de setmana, entre d’altres. Des de fa 25
bona oferta de restauració i punts com les anys, la parella de restauradors Josep Antoni Sánchez i Ricard Zamora gestionen
aquest restaurant bonic i agradable amb especial cura pels vins de la zona. També
convoquen maridatges.
esglésies de Santa Maria del Castell, Sant El celler Vall de Baldomar materialitza la passió per la vinya i el territori
Pere, el Pou de gel, la Teuleria o el Molí d’oli. d’Hermenegildo Porta, que els anys 80 va posar en marxa el projecte sota el
guiatge del reconegut enòleg Joan Milà, creador del primer Cristiari. En l’actualitat,
Hermenegildo i la seva filla Marta gestionen el celler familiar, que es pot visitar
concertant hora. Imprescindible tastar, entre d’altres, el seu vi rosat.
Per gaudir d’una estada confortable a Lleida, la ruta disposa de dos hotels a la Tornant a Balaguer, el restaurant Cal Xirricló ha celebrat 65 anys d’història el 2019.
ciutat. Finca Prats Hotel Golf & Spa és l’únic hotel cinc estrelles de la ciutat de Aquest establiment, que va obrir portes com a fonda, és ara una referència de
Lleida, ofereix 40 habitacions i entre els diferents serveis exclusius destaquen l’spa cuina d’avantguarda i ha estat reconegut amb el premi CartaVi que distingeix els
i el seu restaurant Blanc, amb una atenció especial als vins de la DO Costers del establiments que tenen una cura especial del vi local i el català en general.
Segre. El Finca Prats es troba a cinc minuts del centre de la capital ilerdenca però
a només un parell de quilòmetres del club de golf del municipi, un espai natural i Al terme d’Os de Balaguer, al peu de la carretera que va de Balaguer a Àger, hi
esportiu envoltat per les vinyes. trobem el monestir de les Avellanes, una abadia del segle XII carregada d’història.
En l’actualitat, els Germans Maristes gestionen aquesta hostatgeria remodelada i
D’altra banda, l’Hotel Zenit, de quatre estrelles, es troba al centre de la capital amb adaptada per a particulars, empreses i grups. L’oferta del restaurant El Claustre va
68 habitacions confortables. Aquest hotel també té una situació formidable al de les propostes més tradicionals a plats de cuina més creativa. Sempre amb cura
costat de l’estació de ferrocarril, el Palau de Congressos La Llotja i el recinte firal. i protagonisme especials del producte local. Entre els espais històrics del monestir
destaquen l’església gòtica del segle XIV, la sala capitular del segle XIII i el claustre
L’oferta gastronòmica de la Ruta del Vi a la capital de Ponent és rica i variada. romànic del segle XII. El complex inclou una casa de colònies, separada de l’edifici.
Entre els restaurants més tradicionals trobem Brasa d’Or, amb Óscar Ruiz i Carmen
Retamero; Can Miquel, amb Xavi Lega; Celler del Roser, amb Montse Guardiola, o Entre oliveres, ametllers i vinya a les Garrigues
La Huerta, amb Gerard Balasch. En aquests establiments, especialistes en carns a A la comarca lleidatana de les Garrigues, oliveres, ametllers, vinya i garriga
la brasa, esqueixada, escalivada i els reconeguts i identitaris caragols a la llauna, es conviuen en uns espais naturals rics en aromes de timó, romaní, fonoll… Els
presta una atenció especial al vi de Lleida. municipis d’Arbeca, les Borges Blanques, Fulleda, la Pobla de Cérvoles o el Vilosell
són agents actius de la Ruta del Vi de Lleida, en un territori amb personalitat pròpia
dins i fora de l’àmbit enoturístic.
D’altra banda, el Petit Català, de Salvador Alarí; Ferreruela Cuina de la Terra,
de Gonzalo Ferreruela; o L’Espurna, amb el xef Jordi Vidal i la sommelier Laia
Balcells, satisfaran els gustos per la cuina més creativa o d’autor. Aquesta oferta La localitat d’Arbeca bé mereix una visita tranquil·la. El modernista Espai Cèsar
Martinell, deixeble de Gaudí, acull l’agrobotiga i oficina de turisme, punt de partida
gastronòmica es completa amb les enoteques Bo de Shalom, Celler del Roser per visitar els caps de setmana al matí el Castell Palau del poble o la fortalesa
Gastronomia i Vinicia, que periòdicament organitzen degustacions de productes ibèrica dels Vilars. En aquesta localitat que dóna nom a l’oliva arbequina també
locals i tastos de vins comentats. hi trobem Vinya els Vilars. Els propietaris, la María José Pérez i l’Antonio Aldomà,
50
50