Page 51 - Ara Lleida - Revista 49
P. 51
La visita “Vi de Pedra“ de Nomon Turisme Cultural descobreix en la Seu Vella la tradició vitivinícola de Lleida. (Òscar Navasa)
El Celler del Roser, tot un referent de la cuina típica lleidatana. Castell del Remei aposta per l’enoturisme i el seu passat com a colònia agrària amb la Festa Major
(Josep Barbero) i l’Aplec. (Josep Barbero)
han anat configurant un espai molt experiencial. Amb la visita podem gaudir de
l’enoteca i un menjador amb cuina per a celebracions privades. Entre les activitats
i els serveis paral·lels, destaquen l’aparcament d’autocaravanes i la participació del
celler com a escenari del Garrigues Guitar Festival que se celebra a l’estiu.
A les Borges Blanques, capital de la comarca, l’Espai Macià, dedicat a l’històric
militar i president de la Generalitat de Catalunya durant els anys 30 del segle XX,
vol ser un punt d’aturada i partida des d’on descobrir el territori. Entre les moltes
accions de dinamització destaquen la programació durant l’any de diferents tastos
de vi.
Matallonga, a Fulleda (vila dels pares d’Agustina d’Aragó), és un exemple de petit
celler familiar ric en experiències. En Joan Penella treballa l’agricultura regenerativa
en unes terres dures i explotades, però amb uns ceps vells que agraeixen tot
l’esforç donant uns vins intensos i particulars. El celler disposa d’un espai per al
tast i la degustació d’esmorzars i altres àpats. Matallonga també organitza dinars
populars durant l’any.
L’antiga Cooperativa del Vilosell acull el celler Tomàs Cusiné, que es complementa
amb un edifici a la part posterior dissenyat per a l’envelliment dels vins. La visita
inclou el tast de tres vins. Tomàs Cusiné, president actual de la denominació Costers del Sió vinifica el vi Finca Siós en trulls de pedra del segle XI. (Rafa Gimena)