Page 55 - Ara Lleida - Revista 49
P. 55

Al poble d’Orcau hi trobem el singular celler Sauvella. (Rafa Gimena)





















        El Castell de Verdú acull tastos, maridatges i altres activitats culturals durant tot l’any.    A Vallbona de les Monges, la Ruta del Vi de Lleida es dóna la mà amb la Ruta del Cister.
        (Josep Barbero)                                              (Josep Barbero)

        L’oferta de restauració de la ruta a la comarca es completa amb el restaurant   Costers del Segre. Curiositats que descobreix el visitant a Lleida. D’altra banda,
        tradicional Xic’s Cal Borrech, a Figuerola d’Orcau. Un poble amb diferents petits   Casa Arrufat és un antic habitatge pairal del 1779 construït sobre les ruïnes d’un
        cellers particulars comunicats per túnels, en el que es coneix com “el metro de   antic assentament de l’orde del Temple i completa l’oferta turística de la família.
        Figuerola“. Durant el primer cap de setmana d’agost Figuerola celebra el Jazz i Vi,   Aquesta construcció del segle XVIII, ara reformada per al seu ús turístic, conserva
        un festival de música i degustacions de vins i productes de la comarca.  el celler, un arc gòtic de quatre metres i les piques de l’oli. Amb capacitat per a
                                                                      fins a 15 persones, la casa disposa de quatre habitacions dobles, amb possibilitat
        Vinyes i Ruta del Cister a la vall del Corb (Urgell)
        A la comarca de l’Urgell la Ruta del Vi es dóna la mà amb la Ruta del Cister. A   de llits supletoris i una cinquena habitació de quatre places.
        la vall del Corb la proposta enoturística està liderada per quatre cellers (Analec,
        Boldú Viticultors, Cercavins i L’Olivera), el restaurant Cal Menut de Belianes, dos   La parada següent del nostre periple és Vallbona de les Monges, on es dreça el
        allotjaments rurals amb un encant especial (Casa Arrufat i la Festa dels Sentits), i   monestir de Santa Maria (de l’any 1153), exemple d’art cistercenc i un dels tres
        l’enoteca Carviresa de Tàrrega.                               protagonistes principals de la Ruta del Cister, juntament amb els monestirs de
                                                                      Poblet i Santes Creus.
        Iniciem el recorregut a Verdú, localitat de gran tradició terrissaire, on podem gaudir
        cada primer cap de setmana d’octubre de la Festa de la Verema i el Vi de Verdú,   Al mateix poble trobem L’Olivera, un celler cooperatiu d’integració social, centre
        coneguda com a Bacus. Una celebració que ha viscut la seva trentena edició aquest   de treball especial de “persones amb dificultats que participen activament en tot
        2019 i que té el seu punt àlgid el diumenge amb la Gran Piada a la plaça Major.   el procés“, tal com expliquen els seus responsables. Especialitzat en vins blancs i
        La recuperació del Castell de Verdú com a espai de dinamització amb activitats   escumosos de qualitat molt alta, el celler disposa d’un espai visitable, amb zona de
        socioculturals ha facilitat la celebració de tastos i mostra de vins DO Costers del   botiga enoteca. També ofereix un ric programa d’activitats com ara el Passeig per
        Segre durant la mencionada celebració de la verema i en altres moments de l’any. El   les vinyes, Esmorzars de maridatge a la Vinyeta de Missenyora, Visita de veremador
        jaciment ibèric dels Estinclells és un altre dels punts turístics del municipi.  (en temporada), o visita temàtica al Molí i l’elaboració de l’oli.

        Sortint pel Camí de la Ventallola trobem el celler Boldú Viticultors. Un edifici singular   Prop de Vallbona, continuem fins a Sant Martí de Maldà. Allà trobem La Festa dels
        que es mimetitza amb el paisatge gràcies a les seves línies corbes i el seu color terra.   Sentits, una casa senyorial del segle XVIII amb sis habitacions dobles, quatre de
        El celler es visita amb reserva prèvia i ofereix dos vins: el Ventallola blanc (Garnatxa   tipus suite, i totes decorades de manera diferent. Això fa d’aquest allotjament un
        blanca) i el Ventallola negre (Ull de llebre i Cabernet Sauvignon).
                                                                      lloc singular. El visitant pot gaudir d’esmorzar (sempre inclòs al preu de l’habitació)
                                                                      i sopar opcional. Tot amb productes de proximitat com els vins, oli, pa, verdures
        Tornant a la carretera cap a Nalec, sense sortir del terme de Verdú, trobem el celler
        Cercavins. Envoltat de 60 hectàrees de vinya pròpia, aquest celler fa vins de terrer   i carns. L’Hermínia i l’Imma sempre estan atentes per fer les recomanacions
        des del 2013. Els amants dels vins o el turista curiós podran conèixer i tastar, entre   oportunes per gaudir de la gastronomia de la comarca al migdia.
        d’altres, el vi negre Bru de Verdú o els blancs Guillamina o Guilla, tots ells exemples
        d’una viticultura i enologia tradicionals. Sempre és recomanable concertar la visita   La Ruta del Vi de Lleida també disposa, entre els seus associats a l’Urgell, del
        prèviament.                                                   restaurant Cal Menut de Belianes. Aquesta casa rural i restaurant ofereix cuina
                                                                      tradicional catalana amb presentacions curades en servei de carta i menú de cap
        Al poble de Nalec, fem parada i fonda! Aquí, la família Figuerola Mulet regenta la   de setmana. També programa de manera habitual menús temàtics i de maridatge
        Casa Arrufat i el celler Analec (topònim àrab de Nalec). Venint de Verdú, trobem   amb cellers lleidatans. Fins i tot, alguna vegada, aquestes celebracions incorporen
        el celler abans d’arribar al poble. Amb reserva prèvia, aquesta família ensenya les   animació musical.
        vinyes i el celler, i a més fa tastar alguns dels vins que elaboren. Imprescindible
        tastar o adquirir alguns dels vins escumosos, també en fan de tranquils. Tot i   A la comarca veïna del Pla d’Urgell, Badia Vinagres ofereix visita guiada concertada
        que són especialistes a fer raïm per a cavistes (diverses de les seves parcel·les   en tres passos: edifici històric, instal·lacions modernes i tast de vinagres. En definitiva,
        estan inscrites a la DO Cava), els escumosos propis els etiqueten sota la DO   tot un ventall d’experiències al voltant del vi per tornar una i mil vegades a Lleida.
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60