Notícies
oto 06.- Hostal Castell Pradell

Obre a la Noguera l’Hostal Castell de Pradell de Sio, un allotjament singular declarat bé cultural d’interès nacional

Divendres, febrer 25, 2022

Situat al poble de Pradell de Sió, al municipi de Preixens (la Noguera), aquesta fortalesa medieval va pertànyer a la família de Gaspar de Portolà i Rovira, descobridor, conqueridor i primer governador de Califòrnia

Els amants de la història que vulguin descansar i relaxar-se en un marc molt especial tenen una nova opció a les Terres de Lleida: el recentment obert Hostal Castell de Pradell de Sió, una fortalesa del segle XI declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. L’allotjament, de 900 m2, consta de 10 habitacions i està equipat amb diversos serveis complementaris. El castell, juntament amb l’església, s’integra en un vistós conjunt arquitectònic que descansa sobre la roca viva i constitueix una talaia magnífica sobre la vall del Sió, a la comarca de la Noguera.

Entre altres equipaments, el castell disposa de piscina, jardí, un espai spa-wellness ubicat al celler (on hi haurà un jacuzzi i sauna humida) i aparcament propi. A la part superior hi ha la torreta, sobre la teulada, un mirador de la vall del Sió i de la serra del Montsec. Per altre costat, l’hoste pot gaudir de les vistes cap a la serra d’Almenara i el riu Sió des dels merlets del castell, amb un passadís flotant especialment construït per donar més obertura a l’espectacular paisatge de l’entorn.

Una altra curiositat és que les habitacions estan batejades amb noms al·lusius a la història de l’edifici: Cambra dels Canonges, Cambra Arnau Mir de Tost, Cambra del Vescomte d’Àger, Cambra d’Arnau de Pradell, Cambra dels Ciutadans Honrats, Cambra de Ramon de Margalef, Cambra de Gaspar de Portolà, Cambra dels Comtes de Biraben, Cambra dels Ponts de Montsonís i Cambra de la Baronessa.

Una mica d’història

El conjunt monumental està documentat des de l’any 1086, quan els esposos Guillem Bernat i Adelaida el lleguen en el seu testament a la canònica de la Seu d’Urgell. Era anomenat castell de Quermançó per estar construït sobre roques ciclòpies. Va ser manat construir per ordre dels comtes d’Urgell, després de la reconquesta de la Catalunya Vella als àrabs, perquè formés part d’una barrera de castells que evités l’avanç dels moriscos cap a la Catalunya Nova. La majoria de castells es van atorgar als cavallers que van formar part de la reconquesta, els quals van prendre el nom del lloc conquerit. Així, durant els segles XII i XIII apareix documentada la saga dels Pradell.

Al segle XIV, a causa de l’ocàs del poder de la noblesa i la puixança de la burgesia, la fortalesa va passar a mans de ciutadans honrats de la ciutat de Lleida: donava prestigi poder comprar propietats, sobretot castells i terres amb tota la seva jurisdicció civil i militar.

El segle XV és una centúria fosca en la història del castell. És el segle negre per als castells catalans. Més endavant, a principis del s. XVIII, Felip V ordenà destruir-los per evitar que es formessin nuclis de resistència contra la monarquia borbònica. Els pocs que van sobreviure van ser reconvertits en edificis senyorials sense funció militar.

El 1666, Gaspar de Portolà i Pont, baró de Castellnou de Montsec, va comprar la senyoria de la Torre de Pradell al senyor Juan Manuel de Cardona, comte de Biraben. Era el besavi de Gaspar de Portolà i Rovira, descobridor, conqueridor i primer governador de Califòrnia. Els Portolà van tenir la propietat del castell més de cent anys i van ser els qui van fer la gran reforma del 1738.

Ignasi de Pons i Sastre, notari de la Intendència Major del Principat de Catalunya, va comprar la propietat del castell. La seva esposa figura en un protocol notarial com a “baronessa del lloc i terme de Pradell”. A partir del segle XVIII, el poble de Pradell de Sió era conegut com Pradell de la Baronia o de la Baronessa.

A la fi del segle XIX, el notari Pau Civit d’Albareda, nascut al proper castell de Castellblanc, va comprar la propietat a la família Pons. Actualment segueix en mans dels seus descendents.

Més informació:

Hostal Castell de Pradell de Sió
Tel. 606 42 25 31
Web: https://hostalcastellpradell.com/contacte/