Notícies

“Ruta Joan Oró: L’origen de la vida” per les comarques de Lleida

Dimecres, juliol 5, 2023
©FGC

La ruta és un itinerari obert que vol contribuir a entendre els orígens de la vida a la Terra a través de la visita a 7 punts emblemàtics de la demarcació de Lleida i que alhora és un homenatge al científic Joan Oró en el marc de la commemoració del centenari del seu naixement.

La “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida” es planteja com un viatge de més de 500 milions d’anys per conèixer com es va generar la vida a la Terra, des del seu sorgiment fins a avui, viscut íntegrament des de les Terres de Lleida. La proposta combina turisme i ciència mitjançant continguts en línia enfocats majoritàriament per a un púbic familiar, tot i que pot interessar a altres públics. La ruta ha estat creada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i impulsada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Concretament, la ruta convida a conèixer localitzacions singulars i variades, com ara el Parc Astronòmic Montsec (Àger, a cavall de la Noguera i el Pallars Jussà); el Pirineu Geological Open Museum (Tremp, el Pallars Jussà); l’estany de Montcortès (Baix Pallars, el Pallars Sobirà); el Centre d’Interpretació del Montsec (Vilanova de Meià, la Noguera); el Mirador del Cretaci (l’Alt Urgell); els museus Dinosfera (Coll de Nargó, l’Alt Urgell) i de la Conca Dellà (Isona, el Pallars Jussà), i el conjunt rupestre de la Roca dels Moros (el Cogul, les Garrigues).

La proposta permet als visitants experiències tan suggeridores com admirar i sentir el tacte de roques de més de 400.000 anys; fer observacions astronòmiques nocturnes; conèixer la biodiversitat d’estanys de llegenda; veure fòssils d’aranyes, insectes, peixos i fulles de fa 130 milions d’anys, o recórrer nius de dinosaures mentre es descobreix l’origen geològic dels Pirineus, entre altres.

En total, 7 punts de ruta per completar emprant entre 2 i 3 dies de viatge. La ruta és d’accés lliure i va acompanyada d’un web (www.surtderecercapercatalunya) on es pot trobar un vídeo promocional i un mapa geolocalitzat amb els diferents punts del trajecte, amb l’explicació científica corresponent, elaborada de forma amena.

La nova “Ruta Joan Oró” s’afegeix al recorregut ja existent per la ciutat de Lleida a través d’un itinerari obert que mostra els orígens de la vida al nostre planeta mitjançant la visita a 7 punts en terres lleidatanes vinculats a la figura del científic lleidatà, segons ha explicat Marc Sans, tècnic del Museu de l’Aigua de Lleida.

En el decurs de la presentació de la ruta, el passat mes de juny, el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, va manifestar que la iniciativa permet familiaritzar-se amb el patrimoni científic d’un territori que ja és ric en patrimoni natural i cultural. Jordi Mas, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, va asseverar que la ruta es vincula directament amb una de les qüestions que més van commoure Joan Oró, l’origen de la vida, per mitjà de la visita “a uns punts que reflecteixen precisament les etapes del llarguíssim procés de creació i evolució de la vida al nostre planeta”.

Meritxell Plana, gestora de projecte de Turisme Científic, va afirmar que la ruta “és una oportunitat molt bona per recórrer les Terres de Lleida en família i aprendre des de l’emoció matèries com geologia, astronomia, arqueologia o paleontologia”. L’aleshores vicepresident quart en funcions de la Diputació, Ferran Accensi, va recordar que el científic homenatjat va ser l’impulsor d’equipaments que formen part de la ruta com el Centre d’Observació de l’Univers, a més de la mateixa Fundació Joan Oró.

Joan Oró, director de la fundació homònima, va recordar que el científic lleidatà deia que el Montsec té una conjunció entre el cel i la terra única i excepcional, un dels millors cels per observar l'Univers i conèixer el seu origen i una terra amb milions d'anys d'història per entendre millor el nostre planeta. “Així doncs, cada cop que algú faci aquesta ruta retrà un homenatge a aquest investigador que durant els seus últims anys va impulsar el Montsec com un destí cabdal per conèixer els nostres orígens”, va reblar.

L’Any Joan Oró, organitzat amb motiu del centenari del naixement del científic, inclou —a més de la creació d’aquesta ruta— més d’una cinquantena d’activitats entre conferències, presentacions i homenatges; producció de llibres i audiovisuals; creació de material educatiu adreçat a educadors i alumnes; una exposició itinerant; el festival al Parc Astronòmic del Montsec dedicat a la figura de Joan Oró, o la Setmana de la Ciència de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació centrada en el científic lleidatà.

Joan Oró i Florensa (Lleida, 1923-2004) és un dels científics més rellevants del segle XX. Va dedicar la seva carrera a l’estudi de l’origen de la vida. En aquest àmbit, va fer contribucions cabdals que han inspirat generacions posteriors de científics. El descobriment, culminat l’any 1959, de com a la Terra primitiva es podria haver creat adenina (un dels principals components de l’ADN i també crucial en els processos cel·lulars de generació d’energia) el va convertir en una figura de reconeixement mundial. Aquesta recerca li va obrir les portes a la NASA com a assessor en els projectes Apollo a la Lluna i molt especialment en el disseny de les missions Víking a Mart i la correcta interpretació dels resultats que es van obtenir.

 

Més informació:

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida
Tel. 973 24 54 08
www.aralleida.cat