Des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, els cérvols mascles emeten brams per atreure les femelles i lluiten entre si, competint pel poder, la força i la jerarquia, per conquistar-les i garantir així el futur de l’espècie. El Parc Natural de l'Alt Pirineu, la Val d’Aran, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i la Reserva Nacional de Caça de Boumort són els espais més idonis per contemplar aquest espectacle. Per lliure o per mitjà d’una empresa d’activitats de natura, el visitant pot viure aquesta experiència única protagonitzada pels cérvols en període de zel en el marc incomparable de les muntanyes pirinenques. Es tracta d’una activitat idònia per a grups familiars.
A la Reserva Nacional de Caça de Boumort, amb gairebé 700 cérvols censats, és on el fenomen assoleix la màxima expressió. Entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre es pot presenciar acompanyat dels guies de la mitja dotzena d’empreses autoritzades per dur a terme activitats guiades a la reserva o bé per lliure. Per a aquells qui facin la sortida sense guia, s’han habilitat rutes recomanades amb plànols informatius dels punts d’interès (és imprescindible desplaçar-se amb vehicle 4x4). Els caps de setmana i festius durant el període de brama s’obren dos punts d’informació, un a l’antiga escola de Pessonada i un altre al Mirador de Fites, prop del Refugi de Cuberes.
El Punt d’Informació de Boumort a Pessonada restarà obert fins al 27 d’octubre. L’espai funcionarà els caps de setmana i festius amb la finalitat d’informar els visitants sobre la Reserva de Boumort i la brama del cérvol, entre altres aspectes. A partir de mitjans de setembre, i coincidint amb l’inici de la temporada de brama, s’hi podrà veure una exposició i un audiovisual sobre la Reserva de Boumort i els elements d’interès situats a l’entorn de Pessonada.
La Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i el Parc Natural de l’Alt Pirineu disposen de tres punts d’observació: Ares, Alòs d’Isil i Cerbi (el Pallars Sobirà). Es tracta de punts equipats amb material òptic i personal tècnic que assessora de forma gratuïta els visitants que s’acostin a escoltar i observar la brama del cérvol. Aquests observatoris romandran oberts entre el 14 de setembre i el 13 d’octubre. Obriran els dies 14, 21, 22, 23, 28 de setembre i 5 i 12 d’octubre a les 17.30 h, els dies 15, 22, 29 de setembre a les 6 h, i el dia 13 d’octubre a les 7 h.
També al Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’empresa Obaga Activitats organitza a partir del 14 de setembre sortides per observar la brama, que en alguns casos –en les sortides de capvespre– es combinen amb una observació astronòmica.
MónNatura Pirineus, centre que depèn de la Fundació Catalunya La Pedrera i que està situat a Son (el Pallars Sobirà), portarà a terme entre el 14 de setembre i el 13 d’octubre sortides al Parc Natural de l’Alt Pirineu. L’activitat es farà els dissabtes, del 14 de setembre al 23 de setembre, de 17.30 a 21 h; els dissabtes, del 28 de setembre al 12 d’octubre, de 17 a 20.30 h; i els diumenges, del 14 de setembre al 13 d’octubre, a les 7 h. La proposta constarà d’una introducció al món dels cèrvids i l’observació del fenomen al punt d’escolta durant una hora aproximadament.
A la Val d’Aran s’ofereixen visites guiades i excursions per presenciar la brama del cérvol des de mitjan setembre fins a mitjan octubre. L’empresa especialitzada en l’observació de la natura Exciting Events proposa sortides guiades de quatre, sis o vuit hores (en castellà, català, anglès, francès, italià o japonès) per contemplar aquest espectacle.
Diversos membres de l’Associació de Guies de l’Alt Pirineu ofereixen sortides per seguir la brama, a peu o en 4x4, en les quals es fa una exposició sobre el fenomen i s’observen els animals amb prismàtics i telescopis terrestres. Aquestes sortides es fan a primera hora del matí o a darrera hora de la tarda, generalment en grups reduïts d’entre sis i vuit persones.
El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha programat per al 28 de setembre, a les 17 h, una sortida guiada de dues hores per conèixer i observar cérvols. L’excursió, de caire familiar, constarà d’una xerrada introductòria que ajudarà a conèixer aspectes biològics i ecològics dels cèrvids. Tot seguit es farà l’escolta i observació de la brama i amb l’ajuda de prismàtics i telescopis terrestres es podrà observar i fotografiar aquest fenomen.
Al parc han habilitat punts per observar la brama del cérvol amb educadors ambientals que posen al servei del visitant coneixements i material pedagògic i òptic per gaudir amb respecte d’un dels fenòmens més espectaculars que ens ofereix la natura.
En totes les sortides guiades als espais naturals esmentats cal fer reserva prèvia.
Més informació:
Foto: Jesús Pau Vázquez Vilardell (PN Alt Pirineu)
Reserva Nacional de Caça de Boumort
Tel. 973 65 47 16
https://www.pallarsjussa.net/ca/boumort
Associació de Guies de l’Alt Pirineu
Tel. 627 70 62 47
https://www.guiespnaltpirineu.cat/guies/
MónNatura Pirineus
Tel. 973 62 67 22
www.monnaturapirineus.com
Parc Natural de l'Alt Pirineu
Tel. 973 62 23 35
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu
Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars
https://www.bramaaltpallars.cat/rnc-lalt-pallars/
Parc Natural del Cadí-Moixeró
Tel. 93 824 41 51
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi/
Torisme Val d’Aran
Tel. 973 64 01 10
https://www.visitvaldaran.com/