Notícies

La Reserva de Boumort es consolida com el millor punt d’observació de voltors del Pirineu

Dilluns, març 6, 2023
©Arxiu RNC Boumort

Lleida reafirma el seu lideratge en aquest àmbit de l’ecoturisme amb la celebració del Fòrum de Turisme Ornitològic, que tindrà lloc entre el 16 i el 18 d’abril amb activitats adreçades a professionals i al gran públic

La Reserva Nacional de Caça de Boumort i el seu entorn s’ha convertit en el millor espai del Pirineu per observar el voltor negre, una espècie reintroduïda a partir del 2006 i que ha assolit, 17 anys després, una població de 65 exemplars residents, és a dir, establerts de forma més o menys estable a la zona. Es dona la circumstància que la reserva ha esdevingut l'únic espai europeu on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent (el voltor comú, el trencalòs, l’aufrany i el voltor negre), la qual cosa la converteix en una destinació força atractiva per als estudiosos i per als aficionats al turisme ornitològic en general. En aquest sentit, l’Observatori de Voltors de Boumort constitueix un punt privilegiat per gaudir visualment d’aquestes majestuoses aus rapinyaires.

Jordi Palau, director de la reserva, explica que la reintroducció del voltor negre, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalunya-La Pedrera (abans Territori i Paisatge) que ha tingut la col·laboració de les ONG GREFA i Trenca, ha estat un cas clar d’èxit. Extingida al Pirineu a mitjans del segle XX –a la Península només en van quedar colònies a zones del sud-oest i a França va ser reintroduïda al Massís Central–, la recuperació d’aquesta espècie va assolir la primera gran fita l’any 2010, quan es va produir la primera reproducció reeixida per part d’una parella reintroduïda. La població ha anat creixent i l’any passat es va arribar a 65 exemplars, amb 18 parelles reproductores que van criar 8 polls amb èxit.

Cal dir que la Reserva Nacional de Caça de Boumort és un punt força interessant de cara a la reintroducció de l'espècie als Pirineus, ja que, a més de ser un espai protegit idoni per al desenvolupament del voltor negre, esdevé una mena de pont ecològic entre les colònies existents a la Península i les de França.

L'Estat espanyol acull el 86% del total de la població europea de voltor negre, una espècie catalogada com a vulnerable tant al Llibre vermell de les aus d'Espanya com al Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades i al nou Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.

La Reserva Nacional de Caça de Boumort és el centre neuràlgic de la reintroducció de l'espècie als Pirineus. Dels 65 individus observats aquest any, 23 han estat reintroduïts, 28 han nascut a la colònia i els altres són d'origen exogen, com ara 7 ibèrics o 3 francesos. Com és natural, amb el pas del temps el percentatge d'individus nascuts a Boumort augmenta, mentre que el percentatge d'individus reintroduïts disminueix. Boumort es converteix així en un pont ecològic entre poblacions ja que, a més de recuperar un territori de cria històric per al voltor negre, garanteix la connectivitat i l'intercanvi genètic entre poblacions i redueix el risc d'extinció. "Això denota la bona marxa del projecte", destaquen els tècnics.

Actualment la reserva acull, a més dels exemplars de voltor negre, 150 parelles de voltor comú, 4 o 5 parelles d’aufrany (una espècie migratòria que només es pot veure aquí entre març i agost) i 6 parelles de trencalòs (una altra espècia amenaçada, resident a diversos espais del Pirineu).

La Reserva Nacional de Caça de Boumort va ser creada  l’any 1991 amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals que hi habiten en estat salvatge i de preservar els ecosistemes als quals pertanyen. Té una extensió de 13.097 ha i es troba situada al Prepirineu català, entre les valls de la Noguera Pallaresa i del Segre.

L'espècie característica és el cérvol, el qual gaudeix en aquesta zona d'una de les poblacions més importants dels Pirineus, i que atreu cada any centenars de visitants gràcies a l’imponent espectacle de la brama. Hi destaca també la presència de l'isard i del cabirol. Dins la fauna, eminentment forestal, tenim espècies com el gall fer, el picot negre, el mussol pirinenc –totes tres espècies protegides– i la becada. Als espais oberts podem veure la perdiu roja, el conill i la llebre europea, i als cingles i penya-segats es poden observar els grans rapinyaires, com ara el trencalòs, el voltor comú, l'aufrany, el falcó pelegrí o l'àliga daurada.

Entre els carnívors destaca la presència de la guineu, el teixó i la fagina, així com altres més localitzats com el gat fer o la mustela. Finalment, cal assenyalar la presència dins els rierols i els cursos d'aigua d'espècies singulars, com ara el tritó pirinenc o el cranc de riu ibèric (cada vegada més escàs i localitzat).

Fòrum de Turisme Ornitològic

D’altra banda, la importància que ha assolit en els darrers anys la demarcació de Lleida com a destinació dels amants de la fauna salvatge en general, i del món de les aus en concret, és refermada per la celebració del Fòrum de Turisme Ornitològic, una trobada científica i pedagògica que tindrà lloc entre el 16 i el 18 d’abril amb activitats adreçades tant a professionals com al gran públic.

L’acte central tindrà lloc el dilluns dia 17 amb xerrades i taules rodones a càrrec d’especialistes centrades en aspectes com el turisme ornitològic al món i a les comarques de Lleida, la fotografia d’ocells, la creació d’una experiència ornitològica i l’adaptació d’un allotjament als turistes ornitològics.

Prèviament, el diumenge 16 s’han programat activitats lúdiques ornitològiques per a tots els públics amb la col·laboració dels espais naturals, entitats d’educació ambiental, associacions ornitològiques, etc. Finalment, i com a postfòrum, el dimarts 18 hi haurà activitats per a professionals als voltants de Lleida.

Les activitats professionals de les jornades estan adreçades al sector turístic del Pirineu i les Terres de Lleida i d’àmbit des d’empreses i entitats especialitzades en birding a tècnics de turisme, desenvolupament local o medi ambient d’entitats del sector públic, així com a tècnics d’ús públic d’espais naturals protegits.

Els objectius del fòrum són posicionar la demarcació de Lleida com una destinació privilegiada des de la perspectiva ornitològica, capacitar i enfortir el sector turístic en matèria de turisme ornitològic i crear una trobada professional referent a Catalunya, que tingui continuïtat amb futures edicions de caràcter biennal.

 

Més informació:

Reserva Nacional de Caça de Boumort

Tel. 973 65 47 16

www.pallarsjussa.net/boumort 

 

Fòrum de Turisme Ornitològic

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Tel. 973 24 54 08

Web: www.aralleida.cat/