nota de premsa
La Casa del Parc de la Vall de Boí inaugura l’exposició infantil “La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”, adreçada al turisme familiar per fomentar l’educació mediambiental
La Casa del Parc de la Vall de Boí ha inaugurat aquest matí l’exposició que porta per títol “La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici”. Es tracta d’una exposició infantil que té com a fil conductor el llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, editat la primavera de l’any 2020 i que convida a conèixer d’una manera enginyosa el Parc Nacional i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família, que són la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa al Pallars Sobirà.
L’exposició està organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida conjuntament amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les Destinacions de Natura i Muntanya en Família del Pirineu de Lleida: les Valls d’Àneu, la Vall de Boí i Pirineus-Noguera Pallaresa, amb l’objectiu de treballar per la sensibilització del visitant amb l’entorn tot fomentant l’educació ambiental. A l’acte d’inauguració hi han assistit el president del Parc Nacional, Josep Enric Llebot; la directora del parc, Mercè Aniz; l’alcaldesa de la Vall de Boi, Sònia Bruguera; l’autora del conte, Montse Subirana; el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, i els representants de les diferents entitats organitzadores de la mostra. L’exposició consta de 7 plafons explicatius en 4 idiomes i tracta sobre la formació de les roques, les variacions del paisatge, els animals i la fauna de muntanya, entre d’altres aspectes que es troben al Parc Nacional.
Aquesta exposició és la continuació de les diferents accions que s’han dut a terme després de l’èxit del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats com a reforç de l’aposta de la destinació per una gestió sostenible del territori i amb l’objectiu de treballar per la sensibilització del visitant amb l’entorn tot fomentant l’educació ambiental. Amb aquest mateix objectiu també es va editar La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes, un quadern didàctic relacionat amb el conte i disponible en format on-line a https://www.aralleida.cat/quadern-didactic/. Es tracta d’un quadern d’aventures per descobrir aquest paratge únic del Pirineu de Lleida adreçat a joves d’entre 6 i 16 anys.
L’exposició es podrà visitar a la Casa del Parc de Boí i la Casa del Parc Nacional d’Espot a partir del 17 de juny i fins al 16 d’octubre. A la Casa del Parc de Boí restarà oberta fins al 7 d’agost i a la Casa d’Espot, del 15 d’agost al 16 d’octubre. Per acompanyar l’exposició es duran a terme diverses activitats, tallers i xerrades per fomentar l’educació mediambiental.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha estat l’impulsor d’aquestes iniciatives amb la col·laboració del mateix Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i les tres destinacions certificades per fomentar el destí de turisme familiar a la demarcació de Lleida. L’autora de les dues obres i el text de l’exposició és Montse Subirana i les il·lustracions són de Toni Serrano. El llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats ha estat traduït recentment al castellà, el francès i l’anglès.
El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, ha explicat que tant l’edició del conte com la del quadern didàctic i ara l’exposició “esdevenen diferents eines per treballar la conscienciació ecològica dels infants i els joves. És important crear eines que ajudin a fomentar l’educació ambiental per als més joves i contribuir d’aquesta manera a la salvaguarda del nostre entorn tot fomentant el respecte a la natura i la sostenibilitat del nostre planeta”.
Per la seva banda, l’autora del conte i del quadern didàctic, Montse Subirana, ha destacat que a través de la Pirene i altres personatges del relat es posen en relleu valors com la sostenibilitat, el gaudi amb els amics i la família, la cultura i els costums i, alhora, amb els elements de la ficció s’introdueix una mirada científica, de descoberta del territori des d’un vessant menys conegut però molt important per a l’equilibri ecològic.