nota de premsa
El documental sobre el Camí Ignasià s’estrena a la Filmoteca Vaticana
La Filmoteca Vaticana va acollir ahir dimarts a la tarda l’estrena del documental El Camí Ignasià, de 88 minuts de durada, que descobreix la bellesa paisatgística i espiritual d’aquest pelegrinatge que discorre en una part de la ruta de Loiola fins a Manresa per les comarques de la plana lleidatana. El documental ha estat produït per Animaset i dirigit per Jordi Roigé. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha col·laborat en el rodatge de l’audiovisual per terres lleidatanes.
En l’acte de presentació a la filmoteca del Vaticà hi han assistit les Conselleres de Justicia i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró i Victòria Alsina, respectivament, el superior general de la companyia de Jesús, Arturo Sosa, la director de la filmoteca del Vaticà, Claudia Di Giovanni, el director de l’Oficina del Peregrí del Camini Ignasià, José Luis Uribarri, el director del documental, Jordi Roigé i el cap de promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.
Desprès de la presentació aquesta tarda a la filmoteca del Vaticà, la pel·lícula es tornarà a projectar demà dimecres a la Casa del Cinema de Roma i s’estrenarà a les sales de cinema comercials a nivell estatal a partir d’aquest estiu. Més endavant també es farà la distribució de la pel·lícula a nivell internacional. D’altra banda el documenta es distribuirà, des de Roma, a les comunitats de Jesuïtes del món, així com a les obres que formen la xarxa d’institucions vinculades a la Companyia de Jesús. La pel·lícula s’ha enregistrat en català, Castellà i eusquera i amb subtítols en angles, francès i Italià.
La ruta combina el seu plantejament espiritual amb el d’impulsor econòmic del territori (gràcies a infraestructures d’acollida als pelegrins com allotjaments, botigues locals, serveis d’acompanyament, restauració, etc.), com el que ha representat des de fa molts anys el Camí de Sant Jaume. En aquest sentit el cap de promoció i màrqueting del patronat de Turisme, Juli Alegre, ha destacat que actualment la ruta encara es poc coneguda en l’àmbit turístic i preveu que amb la producció d’aquest documental i la seva difusió es pugui incrementar el nombre de peregrins que vulguin fer la Ruta del Camí Ignasià i que afavorirà a les comarques de la Plana lleidatana. Així mateix ha explicat que actualment el 70% aproximadament dels pelegrins que fan el Camí Ignasià són estrangers, i això representa una bona oportunitat per donar a conèixer la nostra destinació en l’àmbit internacional i a gent de d’altres cultures i nacions.
Sinopsi de la trama
La pel·lícula permet experimentar, com un pelegrí més, la bellesa visual i espiritual de l’itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola des d’Azpeitia fins a Manresa l’any 1522. Enguany es compleixen 500 anys d’aquesta efemèride que Manresa celebra amb un conjunt d’activitats.
“Transmetre l’experiència que significa recórrer el Camí Ignasià, aquest ha estat el nostre objectiu”, segons exposa Jordi Roigé. “Els pelegrins, el context i la bellesa del paisatge ens ho han posat fàcil, ara esperem que molta gent se senti moguda a voler conèixer en persona aquesta meravella”, ha reblat.
A través de les vivències de quatre pelegrins i un guia, les imatges del documental conviden a gaudir de l’arquitectura, els monuments, els paisatges, la fauna i flora, la gastronomia, la cultura i la gent dels espais que conformen del Camí Ignasià.
En aquesta peregrinació de 650 km, els pelegrins travessen Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, mentre es troben i interactuen amb la gent, tasten els menjars típics de la gastronomia local o contemplen els monuments i la bellesa paisatgística que els envolta.
Mbassa Niang, Iñigo Medinilla, Iñaki Sánchez i Marta Burguet són els pelegrins del documental, persones de cultures, regions i religions diverses. El guia del grup és el jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, que durant anys ha acompanyat pelegrins d’arreu del món.
El documental està produït per Animaset i compta amb la col·laboració dels Jesuïtes, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turisme de La Rioja i l’Ajuntament de Manresa.
El Camí Ignasià per terres lleidatanes
Entre les diverses rutes religioses que travessen totalment o parcialment la demarcació de Lleida, el Camí de Sant Jaume, la Ruta del Cister i el Camí Ignasià, aquest darrer és probablement el més desconegut, tot i que recorre alguns dels indrets més interessants de la plana de Lleida. L’itinerari, però, ha anat guanyant popularitat i es preveu que enguany 2022, segon any jubilar del Camí Ignasià –el primer va ser el 2015–, aculli un bon nombre de pelegrins.
Aquest camí, engegat l’any 2011 pels jesuïtes, recrea directament el que va recórrer l’any 1522 Ignasi de Loiola des d’Aizpeitia (Guipúscoa), on va néixer, fins a la ja famosa cova de Manresa. D’aquesta experiència, cristal·litzada en el lloc conegut com la Cova de Sant Ignasi, neix l’esperit fundacional de la Companyia de Jesús, els jesuïtes.
La ruta està ideada inicialment amb un plantejament religiós (per als pelegrins que vagin seguint les petjades del jesuïta basc, estudiants dels nombrosos col·legis, escoles i universitats de l’orde, i grups de seguidors de Sant Ignasi), però els atractius del recorregut el fan adient per a tot tipus de turistes.
El Camí Ignasià a la demarcació de Lleida coincideix en gran part, però en sentit contrari, amb el de Sant Jaume. Inclou quatre jornades en terres lleidatanes (Lleida, el Palau d’Anglesola, Verdú i Cervera) i travessa les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra. La senyalització del Camí Ignasià a Catalunya és direccional, amb sols ignasians i fletxes de color taronja.
El santuari de Sant Pere Claver a Verdú és una aturada obligada per als pelegrins que fan el Camí Ignasià. L’edifici s’aixeca a l’indret on hi havia la casa natal de Pere Claver (1580-1654), jesuïta ordenat prevere a la missió de Colòmbia, on va tenir un apostolat dedicat en cos i ànima als esclaus negres. El refugi de pelegrins annex al santuari té una capacitat per a 32 pelegrins i disposa de tots els serveis bàsics, a més d’una habitació adaptada.
Altres fites del recorregut són Bellpuig (amb el convent de Sant Bartomeu i el mausoleu renaixentista d’alabastre de Ramon Folch i Cardona), Cervera (amb la Paeria, la muralla, el carreró de les Bruixes, l’església de Santa Maria i la Universitat), Lleida (amb la Seu Vella, el palau de la Paeria i les esglésies de Sant Martí i Sant Llorenç), Tàrrega (amb el campanar i el palau dels Marquesos de la Floresta) o el mateix Verdú (amb el traçat medieval, el castell i la típica ceràmica negra de la població).