nota de premsa
El documental ‘El Camí Ignasià’ s’estrena a una cinquantena de cinemes
El documental El Camí Ignasià, que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, s’ha estrenat aquesta setmana a una cinquantena de cinemes repartits per tota la geografia espanyola. A la ciutat de Lleida els espectadors podran veure la pel·lícula al cinema Screenbox Lleida (antic Funatic Lleida) a partir de dissabte, dia 23 de juliol i fins el proper dijous, dia 28, amb un passi diari. El primer passi està programat a les 11.45 h. de dissabte.
Els Cines Bages Centre de Manresa van acollir el 19 de juliol la première del documental ‘El Camí Ignasià’ i ahir dimecres es va fer l’estrena als cinemes Girona de Barcelona que va omplir la sala amb 300 espectadors. El documental s'estrenarà el 22 de juliol a una cinquantena de cinemes repartits per tota la geografia espanyola. Entre aquests hi ha cinemes catalans com el Gran Sarrià, Cinemes Girona i Cinesa Som Multiespai de Barcelona; Ocine de Granollers, Cine Bages Centre de Manresa, Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, Rambla de l'Art de Cambrils, Ocine Les Gavarres de Tarragona, Screenbox Lleida o Cinesa Parc Vallès de Terrassa, entre d'altres. La pel·lícula també es presentarà avui dijous al Cine Paz de Madrid a les 18:30 hores.
La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, ha explicat que el Patronat de Turisme ha col·laborat en la producció d’aquest documental amb la finalitat que la seva difusió ajudi a un millor posicionament de la demarcació de Lleida entre les rutes de peregrinació que tenen milions de seguidors arreu del món com també a millorar la presència en l’àmbit internacional de les comarques lleidatanes. El Camí Ignasià forma part dels camins de peregrinació internacional, comença a la casa de Sant Ignasi, al santuari de Loiola (Guipúscoa), i acaba a la Cova de Manresa, on el sant visqué una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida, recorrent en el trajecte diferents trams de la demarcació de la plana de Lleida, com queda palès en el documental, ha afegit Rosa Pujol.
La producció es va presentar a la Filmoteca Vaticana el 14 de juny amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el superior dels jesuïtes, Arturo Sosa, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, entre altres personalitats. El Camí Ignasià està produït per Animaset i dirigit per Jordi Roigé.
La pel·lícula permet experimentar, com un pelegrí més, la bellesa visual i espiritual de l’itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola des d’Azpeitia fins a Manresa l’any 1522. Enguany es compleixen 500 anys d’aquesta efemèride. A través de les vivències de quatre pelegrins i un guia, les imatges del documental conviden a gaudir de l’arquitectura, els monuments, els paisatges, la fauna i flora, la gastronomia, la cultura i la gent dels espais que integren el Camí Ignasià. “Transmetre l’experiència que significa recórrer el Camí Ignasià, aquest ha estat el nostre objectiu”, exposa Jordi Roigé, director del film. “Els pelegrins, el context i la bellesa del paisatge ens ho han posat fàcil, ara esperem que molta gent se senti moguda a voler conèixer en persona aquesta meravella”, ha reblat.
En aquesta peregrinació de 650 km, els pelegrins travessen Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, mentre es troben i interactuen amb la gent, tasten els menjars típics de la gastronomia local o contemplen els monuments i la bellesa paisatgística que els envolta.
Mbassa Niang, Iñigo Medinilla, Iñaki Sánchez i Marta Burguet són els pelegrins del documental, persones de cultures, regions i religions diverses. El guia del grup és el jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, que durant anys ha acompanyat pelegrins d’arreu del món.
El documental, distribuït per Adso Films, està produït per Animaset i compta amb la col·laboració dels Jesuïtes, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turisme de La Rioja i l’Ajuntament de Manresa.
Animaset és una productora audiovisual catalana que els darrers anys ha fet altres rodatges com El Metralla, La Sagrada Família. La Bíblia en Pedra, Església Confi(n)ada o Un convent al descobert.
'El Camí Ignasià' per terres lleidatanes
El Camí Ignasià constitueix una de les tres rutes religioses que travessen totalment o parcialment la demarcació de Lleida, juntament amb el Camí de Sant Jaume i la Ruta del Cister. Aquest camí, engegat l’any 2011 pels jesuïtes, recrea directament el que va recórrer l’any 1522 Ignasi de Loiola des d’Aizpeitia (Guipúscoa), on va néixer, fins a la ja famosa cova de Manresa. D’aquesta experiència, cristal·litzada en el lloc conegut com la Cova de Sant Ignasi, neix l’esperit fundacional de la Companyia de Jesús, els jesuïtes.
La ruta està ideada inicialment amb un plantejament religiós (per als pelegrins que vagin seguint les petjades del jesuïta basc, estudiants dels nombrosos col·legis, escoles i universitats de l’orde, i grups de seguidors de Sant Ignasi), però els atractius del recorregut el fan adient per a tot tipus de turistes.
El Camí Ignasià a la demarcació de Lleida coincideix en gran part, però en sentit contrari, amb el de Sant Jaume. Alcarràs és el primer poble del Camí Ignasià a Catalunya. Inclou quatre jornades en terres lleidatanes (Alcarràs-Lleida, el Palau d’Anglesola, Verdú i Cervera) i travessa les comarques del Segrià, el Pla d’Urgell, l’Urgell i la Segarra. La senyalització del Camí Ignasià a Catalunya és direccional, amb sols ignasians i fletxes de color taronja.
El santuari de Sant Pere Claver a Verdú és una aturada obligada per als pelegrins que fan el Camí Ignasià. L’edifici s’aixeca a l’indret on hi havia la casa natal de Pere Claver (1580-1654), jesuïta ordenat prevere a la missió de Colòmbia, on va tenir un apostolat dedicat en cos i ànima als esclaus negres. El refugi de pelegrins annex al santuari té una capacitat per a 32 pelegrins i disposa de tots els serveis bàsics, a més d’una habitació adaptada.
Altres fites del recorregut són Bellpuig (amb el convent de Sant Bartomeu i el mausoleu renaixentista d’alabastre de Ramon Folch i Cardona), Cervera (amb la Paeria, la muralla, el carreró de les Bruixes, l’església de Santa Maria i la Universitat), Lleida (amb la Seu Vella, el palau de la Paeria i les esglésies de Sant Martí i Sant Llorenç), Tàrrega (amb el campanar i el palau dels Marquesos de la Floresta) o el mateix Verdú (amb el traçat medieval, el castell i la típica ceràmica negra de la població).
*Relació dels horaris previstos de projecció a l’espai Screenbox Lleida (antic funatic) aquest mes de juliol.
- Dissabte 23 a les 11:45 h (primer passi)
- Diumenge 24 a les 10:15 h
- Dilluns 25 a les 17:00 h
- Dimarts 26 a les 17:00 h
- Dimecres 27 a les 18:15 h
- Dijous 28 a les 18:15 h