nota de premsa
El Patronat organitza una jornada adreçada als ens locals per informar sobre la convocatòria dels fons Next Generation destinats a fomentar la transformació del sector turístic català
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha celebrat aquest dijous de manera virtual una jornada adreçada als ens locals de la demarcació de Lleida per informar sobre la convocatòria d’ajuts de la Generalitat de Catalunya destinats a fomentar la transformació del sector turístic català amb els fons extraordinaris aprovats per la Unió Europea per fer front a la crisi sanitària i econòmica que deixa la COVID-19 dins del Programa de Plans de Sostenibilitat Turística a les destinacions dels fons Next Generation. La jornada ha comptat amb la participació de la subdirectora general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat de Catalunya, Carme Rubió, i la cloenda ha anat a cura de Jordi Latorre, vicepresident primer de la Diputació de Lleida. La jornada ha estat seguida per una cinquantena de representants del món local entre alcaldes, regidors, consellers comarcals i tècnics de turisme del conjunt de la demarcació de Lleida.
Jordi Latorre ha explicat que el Patronat de Turisme està treballant de cara a la primera convocatòria que finalitza el pròxim 20 de setembre, com també de cara a les properes dues convocatòries per als exercicis de 2022 i 2023 amb projectes d’abast comarcal i transversal del territori. En aquest sentit ha avançat que s’està treballant en un projecte d’alerta i prevenció d’inundacions dels rius de la demarcació de Lleida, per poder evitar mitjançant les noves tecnologies danys personals i reduir al màxim els danys materials tant als establiments de càmping pel que fa al sector turístic com al conjunt dels municipis de la demarcació. També ha informat que s’està treballant en un segon projecte vinculat a la digitalització del sector turístic de la demarcació per guanyar en nombre de turistes i ser més eficients i competitius. Finalment ha ofert el suport de la Diputació per tal de poder facilitar tota la informació perquè els ajuntaments, per petits que siguin, així com els consells comarcals i els consorcis de desenvolupament local, puguin accedir a aquests ajuts i buscar fórmules de col·laboració en aquells projectes que tinguin un gran impacte.
En la presentació de la jornada el cap de promoció del Patronat, Juli Alegre, ha encoratjat els representants del món local a presentar projectes en les tres convocatòries previstes fins a l’any 2023 que tinguin un alt valor estratègic i un gran impacte en la competitivitat, alineats amb els objectius del programa (transició digital de l'economia, sostenibilitat ambiental i cohesió social).
La subdirectora general de Desenvolupament Turístic Territorial de la Generalitat de Catalunya, Carme Rubió, ha explicat les línies d’ajut que estan obertes per fomentar la transformació del sector turístic català. Aquests projectes, adreçats directament als ens locals, es finançaran a través del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, que té una durada de 3 anys i està dotat amb 1.858 milions d'euros. Per a aquest 2021 es destinaran 660 milions d'euros entre totes les comunitats autònomes i el termini per presentar les sol·licituds expira el proper dia 20 de setembre. Per a l’any 2022 s’han previst 720 milions i per al 2023 seran 478 milions d’euros.
Carme Rubió ha destacat que els projectes han d’estar orientats cap a la sostenibilitat, la digitalització, la innovació i la cohesió (econòmica, social i territorial), i han de tenir una clara vocació transformadora de les destinacions i un efecte dinamitzador del conjunt dels actors vinculats als diferents membres de la cadena de valor. De les 8 tipologies previstes en les línies d’inversió, les comarques de Lleida es poden presentar a 4 subcategories que són: Destí Urbà, Ciutats amb Identitat Turística, Espais Naturals Terrestres i Destins Rurals d’Identitat Turística. Per a les dues primeres els projectes han de tenir una inversió prevista mínima de dos milions d’euros i per a les altres dues, d’un milió.
D’altra banda, Rubió ha explicat que els projectes aprovats poden arribar a tenir fins al 100 % de l’import finançat i amb bestreta per la seva totalitat. Els terminis d’execució previstos han de ser per a un període màxim de tres anys i tota la responsabilitat d’execució recau sobre els mateixos ens locals sol·licitants. Per aquest motiu ha destacat que cal que siguin projectes molt ben travats i amb capacitat suficient de gestió per poder-los fer en el termini de tres anys.
La jornada ha estat seguida de manera telemàtica per més d’una cinquantena de representants del món local, entre alcaldes, regidors, consellers comarcals i tècnics de turisme de la demarcació de Lleida.