nota de premsa
La demarcació de Lleida es promociona a FITUR amb l’objectiu de donar resposta a una demanda que busca activitats de natura, paisatge i patrimoni cultural
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha explicat que la promoció de l’oferta turística lleidatana que és present a la Fira Internacional de Turisme a Madrid vol incidir especialment en el reinici de les activitats turístiques a tots els àmbits, com és el cas del turisme actiu i els esports d’aventura, i també per donar a conèixer tota l’oferta del territori que mostra amb orgull el seu entorn més natural.
La pandèmia de la COVID-19 ha mostrat que el territori lleidatà abasta una gran oferta d’espais naturals per moure’s a l’aire lliure amb tranquil·litat, en parella, en família o en grup. Per a molta gent l’estiu de l’any passat va ser el moment de descobrir moltes d’aquestes propostes vinculades amb la natura i la sostenibilitat, amb un balanç durant la campanya estiuenca molt favorable a la zona del Pirineu i uns resultats per sobre dels d’altres anys. “Enguany confiem que aquest bon comportament turístic s’estengui al conjunt de la demarcació de cara al proper estiu i fins i tot poder-lo millorar a la zona del Pirineu, si tenim en compte les ganes que té la gent de tornar a recuperar la normalitat dels viatges i de les escapades curtes”, segons Rosa Pujol. L’any passat no es va permetre la mobilitat fins a les vigílies de la festivitat de Sant Joan al mes de juny, i la ciutat de Lleida i un sector de la comarca del Segrià van viure a meitat del juliol un segon confinament domiciliari.
Segons Pujol, tots aquests bons indicadors de cara a la progressiva normalització de la situació gràcies a les vacunes han de permetre no tan sols millorar els resultats de l’estiu de l’any passat, sinó també recuperar resultats d’abans de la pandèmia durant els propers mesos de l’any, tot i que el turisme estranger, que representa al voltant d’un 17 % del total, és el que d’entrada sembla que costarà més de recuperar. “El perfil del visitant que rebrem aquest estiu a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida serà, com l’any passat, majoritàriament públic català i de proximitat”, ha afirmat Rosa Pujol. Cal recordar que el sector turístic de la demarcació de Lleida va tancar l’any 2020 amb una davallada del 36 % en el nombre de viatgers i d’un 47 % en el de pernoctacions.
Turisme actiu en plena activitat
Pel que fa al reinici de les activitats turístiques a la demarcació de Lleida val a dir que moltes de les més de 200 empreses que ofereixen els seus serveis d’activitats de turisme actiu al conjunt de la demarcació (un 80 % a la zona del Pirineu i el Prepirineu i la resta a la plana de Lleida) estan ja plenament operatives i presenten bones perspectives de cara al final de la primavera i l’estiu. La consolidació d’uns protocols sanitaris rigorosos i unes condicions òptimes (de cabdal d’aigua per a les activitats fluvials) han provocat un increment considerable de les consultes i reserves, per la qual cosa el sector preveu una temporada molt bona. Actualment predomina un visitant de proximitat, bàsicament famílies, grups d’amics i empreses, però també grups escolars, que ja han començat a aparèixer. El ràfting, el barranquisme, l’hípica, el trekking i la BTT continuen figurant entre les disciplines més demandades.
La llarga tradició d’aquest sector fortament arrelat al territori, les excel·lents condicions naturals i l’entorn paisatgístic privilegiat, el prestigi assolit a escala nacional i internacional i el creixement sostingut que la indústria ha experimentat en els darrers anys (interromput l’any 2020 a causa de la pandèmia), han consolidat el lideratge estatal de Lleida en les activitats relacionades amb el turisme actiu i els esports d’aventura.
Sense deixar l’àmbit de les activitats outdoor, la demarcació de Lleida tindrà enguany un protagonisme especial acollint 9 dels 13 festivals de senderisme que se celebraran al Pirineu català. Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals i són una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que aniran descobrint als participants la cara més autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.
Dins de l’àmbit d’infraestructures turístiques, també el Tren dels Llacs, comboi turístic que circula entre Lleida i la Pobla de Segur i que permet gaudir d’impressionants paisatges de la Noguera i el Pallars Jussà, torna a funcionar a partir del 8 de maig. El tren històric circularà tots els dissabtes fins al 17 de juliol i des del 21 d'agost fins al 30 d'octubre, excepte festius, mentre que el tren panoràmic ho farà els dies 24 i 31 de juliol i 7 i 14 d'agost.
La reactivació general del sector del turisme, afavorida per l’aixecament del confinament comarcal i la fi de l'estat d'alarma , ha propiciat un bon inici de la temporada de pesca a la demarcació de Lleida. La campanya de salmònids (truita) als rius de baixa muntanya de Lleida va del 13 de març al 15 d’octubre, mentre que la temporada de salmònids als rius d’alta muntanya va del 15 de maig al 15 d’octubre i la pesca de ciprínids (carpa, barb i altres) és autoritzada durant tot l’any.
També l’activitat cultural i econòmica torna amb força a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. Aquesta reactivació s’ha traduït en la progressiva reobertura o ampliació de les activitats de museus i monuments, com és el cas de les esglésies de la Vall de Boí (l’Alta Ribagorça), el conjunt més destacable de construccions romàniques a Catalunya, declarat l’any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. D’altra banda, aquest any també es previst tornar a celebrar amb mesures de seguretat a seguir la Festa de les Falles del Pirineu, una tradició que compta amb el reconeixement de la UNESCO. L’any 2020 només es van fer baixades simbòliques de falles al Pirineu per la Covid-19. Com a novetat enguany la comarca de l’Alt Urgell s’incorpora al món fallaire amb una baixada de falles d’Alàs. L’Ajuntament d’Alàs i el consell de l’Alt Urgell organitzen la primera baixada de falles la nit de Sant Joan, desprès de segles sense celebrar-les.
Alguns conjunts monumentals han aprofitat fins i tots aquests mesos de restriccions a la mobilitat per portar a terme obres de millora. És el cas del santuari del Miracle, al Solsonès, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric, on s’ha rehabilitat el magnífic pati interior de la Casa Gran i on s’està reordenant i condicionant tota l’àrea exterior, que inclou zones de vianants, de descans, aparcaments, senyalització, enllumenat, etc.
Una altra proposta cultural que ha tornat enguany, aquest cas a la plana de Lleida, és el Gargar Festival de Murals i Art Rural de Penelles (la Noguera), una singular proposta de rural art en la qual creadors d’arreu elaboraran grans murals a les façanes del poble.
En el capítol de fires, enguany es preveu una activitat important, amb més de 150 salons a tot el territori, moltes d’elles promocionant els productes de qualitat i de proximitat (figa, oli, formatges, girella, etc..) i d’altres amb reconeixement internacional com la Fira Agrària de Sant Miquel-Eurofruit i Municipàlia (Saló de Serveis i Equipaments Urbans). Aquest mes de maig ja s’ha celebrat a la capital de Ponent la primera fira presencial després d’un any i mig sense activitat d’aquest tipus.
Lleida es consolida com a destinació sostenible
Cal recordar que el proppassat 6 de maig el Pirineu i les Terres de Lleida van rebre el reconeixement “Biosphere Destination” com a destí turístic responsable i sostenible, la certificació més prestigiosa internacionalment en l’àmbit de la sostenibilitat. Les destinacions amb la certificació “Biosphere” tenen la garantia d’una auditoria externa alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20. Impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i atorgat per l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), es tracta d’un reconeixement del compromís de la demarcació amb la sostenibilitat en l’àmbit turístic.
El gener del 2020, durant la celebració del saló Fitur a Madrid, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida va signar la Carta de compromís amb el Turisme Sostenible a l’estand de Biosphere Destination, per a l’obtenció de la certificació de la destinació que s’ha concedit aquest mes de maig.
En aquesta mateixa línia, el Patronat de Turisme, en col·laboració amb l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), ha ofert a totes les empreses de Lleida vinculades amb el sector turístic una nova eina digital per crear el seu pla de sostenibilitat i fer més sostenible la demarcació. Es tracta de la plataforma “Biosphere Sustainable Lifestyle”, que ajuda les empreses a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats mitjançant la selecció de més de 400 activitats i accions sostenibles, vinculades amb els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Més de 90 empreses ja han iniciat les tasques d’avaluació i auditoria per obtenir la certificació.
Més reconeixements de qualitat ambiental per a Lleida
Com a novetat d’enguany també, el Departament de Territori i Sostenibilitat va aprovar a l’abril una resolució que amplia el Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, entre d’altres, a 6 municipis del Pallars Sobirà (Alins, Alt Àneu, Farrera, les Valls de Valira, Llavorsí i Rialp) i un del Pallars Jussà (Talarn). La declaració comporta una clara millora de la qualitat mediambiental del territori protegit, amb el corresponent increment del potencial turístic. Cal recordar que la demarcació de Lleida disposa de diverses zones reconegudes internacionalment per la qualitat del seu cel. La Generalitat va establir el 2013 l’Observatori Astronòmic del Montsec com a punt de referència (lloc d’especial valor astronòmic o natural en el qual s’augmenta la protecció contra la contaminació lumínica mitjançant una reglamentació estricta) amb una àrea d’influència integrada per diversos municipis del territori. El mateix any es va establir ja com a zona de protecció màxima envers la contaminació lumínica el territori extern a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En l’àmbit internacional, el Montsec, seu del Parc Astronòmic Montsec (PAM), disposa des del 2013 de la doble certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight. De la mateixa manera, l'any 2018 el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir també aquest reconeixement.
El Patronat participa a Fitur dins l’estand de l’ACT
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa en la Fira Internacional de Turisme- Fitur 2021 que se celebra del 19 al 23 de maig dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme per donar a conèixer l’àmplia oferta de turisme de natura, cultura i actiu del Pirineu i les Terres de Lleida, fonamentada cada cop més en criteris de qualitat i sostenibilitat.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida inscriu la seva participació a Fitur amb l’espai Pirineus, on hi ha l’oferta turística dels consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Solsonès, i amb l’espai Terres de Lleida, amb la dels consells comarcals de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell. La Val d’Aran com en edicions anterior hi té un espai propi dins la marca de Pirineus, dins l’estand de l’Agència Catalana de Turisme.
L’espai “Ara Lleida”, s’articula al voltant dels eixos bàsics del turisme lleidatà, amb una sèrie d’imatges de les principals publicacions temàtiques i generalistes editades pel Patronat, els consells comarcals i les oficines de turisme de la demarcació, acompanyades de sengles codis QR que permeten als visitants descarregar-les i consultar-les. Així, hi figuraran les publicacions temàtiques de cultura, gastronomia, turisme familiar, turisme actiu i esports d’aventura, cicloturisme, moturisme, escalada i senderisme i les rutes de “Perseguits i salvats”, a més de la revista Ara Lleida i el catàleg de destinació. Igualment, s’hi podrà veure un gran mapa de la demarcació de Lleida. La imatge principal de fons de l’espai Terres de Lleida consta enguany d’una fotografia de la canalització del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida i la Seu Vella, mentre que fotografia principal de fons de l’espai Pirineus de Catalunya és del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Enguany la presència institucional i la del personal del patronat de Turisme i l’activitat a l’espai s’ha reduït al mínim per raons de seguretat sanitària.