Lleida, Divendres 11 juny 2021

nota de premsa

Rosa Pujol ha remarcat l’aposta del Patronat pel turisme de proximitat i ha destacat que “els bons indicadors que ara tenim gràcies a les vacunes ens han de permetre millorar els resultats de l’estiu de l’any passat, que ja van ser bons a la zona del Pirineu, i poder-los fer extensius al conjunt de la demarcació de Lleida”

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa al B-Travel per posicionar l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida davant un públic de proximitat i millorar els resultats de l’estiu 2020

L’estiu del 2020 tres de cada quatre turistes que es van allotjat als establiments d’hoteleria del Pirineu i les Terres de Lleida van ser catalans

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida participa al saló B-Travel de Barcelona amb una clara aposta pel turisme de proximitat i amb l’objectiu de poder millorar els resultats de l’estiu de l’any passat, que ja van ser bons a la zona del Pirineu, i poder-los fer extensius al conjunt de la demarcació de Lleida. L’estiu del 2020 tres de cada quatre turistes que es van allotjat als establiments d’hoteleria del Pirineu i les Terres de Lleida van ser catalans. El B-Travel està considerat com el saló de referència per al públic català. En aquesta nova edició la mostra està enfocada a la reactivació del sector i vol reforçar la imatge de seguretat i confiança en l’activitat turística amb el lema “Reactiva-T”, després d’un any marcat per la pandèmia de la COVID-19 i les conseqüències que ha tingut en diferents sectors, però de manera molt particular en el turisme.

El Patronat de Turisme disposa al saló B-Travel de l’espai “Ara Lleida”, de 48 m2, dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme, on hi ha present l’oferta turística dels consells comarcals del Pirineu de Lleida i l’espai “Terres de Lleida”, amb l’oferta dels consells comarcals de la Plana de Lleida. Per la seva banda, la Val d’Aran i Turisme de Lleida tenen un espai diferenciat dins l’estand de l’Agència Catalana de Turisme, mentre que l’Associació de Càmpings de Lleida participa a B-Travel dins l’espai destinat a mostrar l’oferta conjunta del sector del càmping de Catalunya. El B-Travel, considerat com el saló de referència per al públic català especialitzat en turisme d’experiències. El Saló ha estat inaugurat aquest migdia pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i romandrà obert al públic fins diumenge, 13 de juny.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat l’aposta del Patronat pel turisme de proximitat “en uns moments més necessaris que mai si tenim en compte el perfil del visitant que rebrem aquest estiu a les comarques del Pirineu i les Terrers de Lleida que preveiem que serà, com l’any passat, majoritàriament públic català i de proximitat”.

Per, Rosa Pujol, els bons indicadors que ara tenim gràcies a les vacunes i als protocols sanitaris “ens han de permetre no tan sols millorar els resultats de l’estiu de l’any passat, sinó també recuperar els guarismes d’abans de la pandèmia durant els pròxims mesos de l’any. És d’esperar que aquest bon comportament turístic s’estengui al conjunt de la demarcació de cara al proper estiu i fins i tot es pugui millorar a la zona del Pirineu, si tenim en compte les ganes que té la gent de tornar a recuperar la normalitat dels viatges i de les escapades curtes”.

L’estiu del 2020  tres de cada quatre turistes que es van allotjar als establiments d’hoteleria del Pirineu i les Terres van ser catalans. Segons dades de l’INE sobre la procedència dels viatges allotjats en establiments hotelers durant els mesos d’estiu del 2020 a les comarques lleidatanes, el 77 % dels visitants van ser catalans, 23 punts per sobre dels registrats l’estiu del 2019, que van representar el 54 %. En canvi, el turisme estranger es va quedar el 2020 en un 7 % del nombre de viatgers, davant el 18 % de l’any 2019. I el públic de la resta de les comunitats autònomes allotjats en establiments d’hoteleria de Lleida durant l’estiu  va representar l’any passat el 16 % davant el 28 % de l’any anterior.

Cal recordar que la demarcació de Lleida, exceptuant la ciutat de Lleida i els municipis de la plana, van tancar la passada temporada d’estiu amb uns resultats força satisfactoris i per damunt de les previsions, sobretot a la zona del Pirineu i el Prepirineu, malgrat la situació d’incertesa provocada per la COVID-19, que va restringir els desplaçaments llargs i especialment els viatges a l’estranger i va afavorir el turisme de proximitat.

Àmplia oferta d’experiències i propostes al B-Travel

La situació social provocada per la pandèmia ha posat en valor les comarques del Pirineu i la plana de Lleida, marcades pel tarannà rural, els grans espais oberts i una natura exuberant que afavoreixen un turisme relaxat, saludable i sostenible, emmarcat en un entorn paisatgístic únic. Aquestes són algunes de les diverses propostes que enguany trobarà el visitant del B-Travel als taulells d’Ara Lleida amb les marques de Pirineus i Terres de Lleida.

Des dels majestuosos paratges del Pirineu a les pintoresques terres de la plana, el territori de Lleida sobresurt per la seva exuberant naturalesa, que convida tant a una estada relaxada i reparadora, si un desitja unes vacances assossegades, com a emocionants experiències a l'aire lliure, si el visitant opta per submergir-se en el món dels esports d'aventura, amb una oferta pel conjunt de la demarcació amb 205 empreses que proposen una cinquantena d’activitats de terra, aire i aigua.

Aquestes característiques, que han fet de la demarcació lleidatana una destinació cobejada pels amants de la natura, han assolit un valor afegit encara més alt a causa de l’especial conjuntura social provocada per la COVID-19 i han trobat un bon encaix en els espais oberts que ofereixen les comarques de Lleida, perfectes per als visitants que busquen tranquil·litat, un context saludable i natura en estat pur.

Així doncs, a més de les disciplines esportives, activitats de natura com l'observació de la fauna i la flora (amb especial menció a propostes com el turisme ornitològic o la brama del cérvol de cara a la tardor), les visites geològiques i paleontològiques o l’observació astronòmica han anat adquirint protagonisme i consoliden la tendència de la demarcació de Lleida a caminar amb pas ferm vers un turisme responsable, sostenible i compromès amb l’entorn.

Gràcies a aquesta atractiva combinació de propostes, les comarques de Lleida s'han convertit en els últims anys en una destinació consolidada de turisme familiar, fet avalat per diferents certificacions de la Generalitat de Catalunya i la creació de diversos equipaments pensats específicament per a aquest important subsector turístic.

Els espais emblemàtics de l’oferta paisatgística i biològica del territori de muntanya de Lleida són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (l’únic parc nacional de Catalunya), els Parcs Naturals de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró i la Reserva Natural de Caça de Boumort. A més dels grans parcs, Lleida acull diferents espais naturals de gran nivell distribuïts pel conjunt de la demarcació.

L’existència de zones de gran interès natural ha afavorit l’arribada de diversos reconeixements per als paratges de Lleida. Així, la Conca de Tremp-Montsec ha estat declarada Geoparc Mundial de la UNESCO, una distinció que reconeix la riquesa geològica i paleontològica i el patrimoni natural, històric i cultural d'aquest territori. Per la seva banda, el Montsec i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici han rebut la certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight, reconeixement que s'atorga a zones que adopten mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, en el primer cas, i a territoris que també disposen d’infraestructura per impulsar el turisme astronòmic, en el segon. El d’Aigüestortes és el primer parc català que rep aquesta distinció atorgada per la Fundació Starlight.

D’altra banda, enguany la demarcació de Lleida tindrà un protagonisme especial acollint 9 dels 13 festivals de senderisme que se celebraran al Pirineu català. Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals i són una oportunitat excel·lent per gaudir dels serveis de guies locals que aniran descobrint als participants la cara més autèntica i sovint desconeguda de diversos racons dels Pirineus.

El patrimoni natural lleidatà, combinat amb la tradicional hospitalitat de la seva gent, la rica oferta cultural, una potent gastronomia i els seus excel·lents serveis turístics, garanteixen al visitant una experiència singular.

Dins de l’àmbit d’infraestructures turístiques, també el Tren dels Llacs, comboi turístic que circula entre Lleida i la Pobla de Segur i que permet gaudir d’impressionants paisatges de la Noguera i el Pallars Jussà, va tornar a funcionar a partir del 8 de maig. El tren històric circula tots els dissabtes fins al 17 de juliol i des del 21 d'agost fins al 30 d'octubre, excepte festius, mentre que el tren panoràmic ho farà els dies 24 i 31 de juliol i 7 i 14 d'agost.

També la reactivació general del sector del turisme, afavorida per l’aixecament del confinament comarcal i la fi de l'estat d'alarma, ha propiciat un bon inici de la temporada de pesca a la demarcació de Lleida. La campanya de salmònids (truita) als rius de baixa muntanya de Lleida va del 13 de març al 15 d’octubre, mentre que la temporada de salmònids als rius d’alta muntanya va del 15 de maig al 15 d’octubre i la pesca de ciprínids (carpa, barb i altres) és autoritzada durant tot l’any.

També l’activitat cultural i econòmica torna amb força a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida. Aquesta reactivació s’ha traduït en la progressiva reobertura o ampliació de les activitats de museus i monuments, com és el cas de les esglésies de la Vall de Boí (l’Alta Ribagorça), el conjunt més destacable de construccions romàniques a Catalunya, declarat l’any 2000 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. D’altra banda, aquest any es torna a celebrar, amb les preceptives mesures de seguretat, la festa de les Falles del Pirineu, una tradició que té el reconeixement de la UNESCO. L’any 2020 només es van fer baixades simbòliques de falles al Pirineu per la COVID-19. Com a novetat, enguany la comarca de l’Alt Urgell s’incorpora al món fallaire amb una baixada de falles a Alàs. L’Ajuntament d’Alàs i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell organitzen la primera baixada de falles la nit de Sant Joan, després de segles sense celebrar-se.

Lleida es consolida com a destinació sostenible

 D’altra banda, cal recordar que el proppassat 6 de maig el Pirineu i les Terres de Lleida van rebre el reconeixement “Biosphere Destination” com a destí turístic responsable i sostenible, la certificació més prestigiosa internacionalment en l’àmbit de la sostenibilitat. Les destinacions amb la certificació “Biosphere” tenen la garantia d’una auditoria externa alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20. Impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i atorgat per l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), es tracta d’un reconeixement del compromís de la demarcació amb la sostenibilitat en l’àmbit turístic.

Ell conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent davant l'estand Ara Lleida al saló B-Travel
S’ajunta un tall de veu de Rosa Pujol i dues fotografies a l’estand del Patronat de Turisme aquest matí
Àudios
Tall de veu Rosa Pujol