nota de premsa
El Patronat de Turisme promou “banys de bosc”, una activitat vinculada a l’ecoturisme, amb l’objectiu d’enriquir l’oferta turística de qualitat de la demarcació
La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat que el nou projecte del Patronat de Turisme “Banys de Bosc” “arriba després que la pandèmia per coronavirus hagi posat de manifest la necessitat de les persones de connectar amb la natura, tal com han fet durant aquests darrers dos anys moltes persones que han necessitat venir a la muntanya i gaudir dels espais naturals i zones arbrades de la demarcació per sentir-se millor”. En aquest sentit ha recordat que l’entorn natural del Pirineu i les Terres de Lleida constitueix indiscutiblement un escenari excepcional per a la pràctica de banys de bosc, una immersió en l’atmosfera del bosc amb una passejada tranquil·la, contemplativa, per despertar els cinc sentits. Les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida tenen en el seu conjunt més de 500.000 hectàrees censades de boscos, essent la demarcació de Lleida la que té el major nombre d’arbres de més de 3 metres d’altura de l’Estat espanyol.
Un bany de bosc consisteix a submergir-nos en l’essència forestal, respirar, inhalar-la i regalar-nos el benestar que produeixen les substàncies volàtils de la seva atmosfera, que també penetraran al nostre interior a través de la pell. Els beneficis de la pràctica de bany de bosc s’han relacionat, entre d’altres, amb efectes cardioprotectors, antidiabètics, reducció de l’estrès i, per tant, amb el benestar fisiològic i psicològic de les persones. Es tracta d’un projecte basat en una tècnica recuperada d’èpoques mil·lenàries que va ser incorporada per primera vegada al Japó l’any 1982, ”Shinrin-yoku”, com a part d’un programa nacional de salut dissenyat per reduir els nivells d’estrès de la població. Un bany de bosc és, literalment, “absorbir l’atmosfera del bosc”, equivalent a la traducció de la paraula japonesa Shinrin-yoku.
En una primera fase el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha identificat 13 espais de la demarcació, un per comarca, que formaran les rutes de “Banys de bosc”, segons ha explicat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre. Per a la selecció d’aquests 13 espais s’han tingut en compte un seguit de criteris únics, entre els quals ha destacat les facilitats d’accés, que ofereixen itineraris amb recorreguts curts d’un màxim de 10 km i que les rutes, si és possible, siguin circulars i disposin de senyalització amb marques de GR/PR o similars. També s’ha tingut en compte que siguin rutes amb poc desnivell, segons Alegre.
Les 13 rutes que formen part d’aquesta primera fase del projecte “Banys de Bosc” són les següents:
- L’Alt Urgell: EN L’ATMOSFERA ÍNTIMA DEL BOSC DE PALLEROLS
- L’Alta Ribagorça: EL CAMÍ DE L’AIGUA
- El Segrià: EL PAISATGE GENERÓS DE LA PASSAREL·LA MÉS BOSCOSA
- El Solsonès: EL BANY DE BOSC MÉS FERÉSTEC DEL SOLSONÈS
- La Cerdanya: AVETOSA DE RIU, EL SHINRIN-YOKU MÉS AUTÈNTIC DE LA CERDANYA
- La Noguera: ENTRE ALZINES I LES RESTES DE L’ANTIC POBLAT MEDIEVAL DE MEIÀ
- La Segarra: LA BOSCÚRIA AMAGADA DE LES OBAGUES D'AMORÓS I SANT GUIM
- Les Garrigues: ENTRE FORNS DE CALÇ A LES COMES DE MONTGRAT
- L'Urgell: ENTRE PETJADES D'HISTÒRIA A LA VALL DEL CORB
- El Pallars Jussà: IMMERSIÓ EN LA ROUREDA D’AULÀS A LA TERRETA
- El Pallars Sobirà: EN LA IMMENSITAT DEL BOSC DEL GERDAR I LA MATA DE VALÈNCIA
- El Pla d'Urgell: BOSQUET DE CA L'ARAGONÈS A L'ESTANY D'IVARS I VILA-SANA
- La Val d'Aran: LA DOLÇOR PROFUNDA DE LA FAGEDA DE CONANGLES
Algunes de les rutes són de fàcil accés, altres requereixen caminar prèviament uns quants quilòmetres per accedir a la zona identificada, n’hi ha que són adaptades i n’hi ha que tenen un accés més dificultós. Amb la finalitat que l’usuari pugui disposar de tota la informació abans de fer una determinada ruta, el Patronat de Turisme ha creat la web www.aralleida.cat/banysdebosc. En aquesta web tots els interessats podran trobar la descripció de les rutes, fotografies, coordenades, així com una fitxa completa de la ruta en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). Per aquest motiu es recomana llegir la informació proporcionada a les fitxes de cadascuna de les rutes, que inclou la informació següent:
- Localització
- Punt d’inici
- Tipus de ruta (circular, lineal o oberta)
- Distància
- Descripció de la vegetació.
- Estacionalitat
- Descripció de la ruta
- Fotos
La proposta de zones per practicar banys de bosc al Pirineu i les Terres de Lleida convida a conèixer i experimentar els beneficis d’aquesta pràctica a les comarques del nostre territori, agrupades aquí en un gran bosc amb representativitat diversa de vegetació i que inclou tant alguns dels biomes més madurs del Pirineu com una selecció d’espais singulars a Ponent amb un riquíssim valor natural. Aquest gran bosc ofereix boscos subalpins de l’alta muntanya, amb pinedes de pi negre i avetoses; boscos caducifolis de la mitjana muntanya, amb fagedes i rouredes humides, pinedes humides de pi roig, pinedes i rouredes de caràcter més sec, i finalment els boscos amb identitat pròpiament mediterrània, amb alzinars i carrascars, així com els boscos de ribera lligats als ambients fluvials. La gran varietat de paisatges, la riquesa forestal i el ferm compromís del Pirineu i les Terres de Lleida amb el turisme sostenible li confereixen, a més, una qualitat addicional al seu territori que suma atractiu a la seva identitat i autenticitat.
Lleida, 20 d’octubre de 2022