Lleida, Dijous 6 maig 2021

nota de premsa

Aquest reconeixement ha estat impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i atorgat per l’Instituto de Turismo Responsable (ITR)

El Pirineu i les Terres de Lleida reben la certificació “Biosphere Destination” davant el seu compromís amb la sostenibilitat en l’àmbit turístic

-La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha destacat que aquest segell alineat amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible  “posicionarà com una destinació turística sostenible de referència i ens ajudarà a donar-li més visibilitat tant a escala estatal com internacional”.

-Mitjançant el Patronat de Turisme, 89 empreses del sector han iniciat les tasques d’avaluació per obtenir  la certificació de sostenibilitat

El Pirineu i les Terres de Lleida han obtingut la certificació “Biosphere Destination”, com a destí turístic responsable i sostenible, després de superar una auditoria externa que verifica el compliment dels requisits estàndard Biosphere©. Es tracta d’un segell que atorga l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), considerat com la certificacion més reconegude en l’àmbit de la sostenibilitat i que ha estat impulsada la certificació pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.  Totes les destinacions “Biosphere” tenen la garantia que ofereix una certificació amb auditoria externa alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20.

Aquesta certificació fa visible l'aposta del territori per un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible. Aquests són els quatre criteris que regeixen i formen l’essència del distintiu de sostenibilitat “Biosphere Destination”. Així mateix, aquest reconeixement confirma el compromís amb el model de turisme responsable que propugna el Pla Estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022 impulsat pel Patronat de Turisme i que aposta per un model de gestió de turisme sostenible, que vetlla pels valors de la sostenibilitat social, econòmica i mediambiental.

Fins ara només la Val d’Aran tenia aquest reconeixement, des de l’any 2014. Va ser la primera destinació de muntanya del món a rebre’l. També Catalunya com a destí integral, així com la ciutat de Barcelona i totes les seves comarques, ostenten aquesta certificació de compromís amb la sostenibilitat a través dels 17 ODS de les Nacions Unides.

La vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, creu que aquest segell “posicionarà el nostre territori com una destinació turística sostenible de referència i ens ajudarà a donar-li més visibilitat tant a escala estatal com internacional”, segons ha explicat en la roda de premsa que ha tingut lloc de manera virtual aquest matí a la Diputació de Lleida per presentar la concessió de la certificació “Biosphere Destination” en un acte que també ha comptat amb la participació de manera telemàtica del president de l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), Tomás Azcárate. Pujol ha remarcat també que la sostenibilitat és avui dia un procés indispensable per a qualsevol destinació turística. Ara, amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, cada cop hi ha una major conscienciació i sensibilització envers aquelles destinacions que aposten de manera ferma per la sostenibilitat.

Des de la Diputació i el mateix Patronat de Turisme, ha continuat explicant la vicepresidenta del Patronat, “volem estendre la cultura de la sostenibilitat i fomentar les bones pràctiques en gestió sostenible a les nostres empreses i serveis turístics, tant públics com privats. Creiem que aquest nou segell amb reconeixement internacional ens ha de servir per donar una major visibilitat al nostre territori i continuar treballant un full de ruta que aposti per la gestió sostenible del territori, com també a moltes de les iniciatives que actualment ja estan impulsant empresaris, entitats, ajuntaments i consells comarcals que tenen la sostenibilitat com a eix central de la seva actuació”.

Per la seva banda, Tomás Azcárate, president de l’Instituto de Turismo Responsable, ha explicat que “Lleida, destaca pels seus increïbles paratges naturals i un ric patrimoni cultural i humà, que permeten oferir experiències sostenibles durant tot l’any, especialment basades en l’ecoturisme i el turisme de natura i d’aventura. Així mateix, l’aposta pel turisme de natura i de proximitat involucrant les petites i mitjanes empreses locals ha resultat clau per seguir treballant en temps de pandèmia i amb activitat turística escassa. Per tot això les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida han demostrat ser una destinació resilient i que ha sabut focalitzat les oportunitats encaminades al turisme més sostenible, donant suport als seus ciutadans i a la protecció dels seus recursos”.

Juli Alegre, cap de de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, ha explicat que la certificació “Biosphere”,  “no és un segell que posem al costat dels nostres logos, sinó que es tracta d’una aposta de futur alineada amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una destinació turística compromesa amb aquest valors i un full de ruta del que volem que sigui aquesta destinació”.

Una destinació “Biosphere” assegura i garanteix l’existència d’un compromís ferm i una aposta per la millora contínua cap a la sostenibilitat, la competitivitat, la qualitat i la lluita contra el canvi climàtic, a través dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i les directrius de la Cimera del Clima de París (COP21). Es tracta d’un segell que atorga l’Instituto de Turismo Responsable (ITR), organisme que va néixer amb un memoràndum d’enteniment (MoU per la seva sigla en anglès, ‘Memorandum of Understanding’) amb la UNESCO.  Els criteris “Biosphere” apliquen al turisme allò que la indústria ha de fer i com hom ha de fer per alinear-se amb les diferents metes (en total 169) de l’Agenda 2030, fruit del treball desenvolupat en col·laboració amb REDS, l’antena espanyola del SDSN (Sustainable Development Solutions Network) de les Nacions Unides que va sorgir en les úniques cimeres patrocinades per la UNESCO i l’Organització Mundial del Turisme (OMT) durant l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, i és a més un sistema reconegut pel Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC).

Signada la carta de compromís a Fitur l’any 2020

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida va iniciar els tràmits per a l’obtenció de la certificació "Biosphere" l’any 2019. El gener del 2020, durant la celebració del saló Fitur a Madrid, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat per la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, va signar la Carta de compromís amb el Turisme Sostenible a l’estand de Biosphere Destination, per a l’obtenció de la certificació de la destinació que avui s’ha concedit. Des d’aleshores el Patronat de Turisme ha coordinat amb els diferents actors del territori i els responsables de l’Instituto de Turismo Responsable-ITR les fases del projecte: planificació, diagnòstics, plans d’acció, implementació, autoavaluació i auditoria.

Durant tot aquest procés de certificació i els treballs de consultoria i auditoria s’ha fet una anàlisi del grau de desenvolupament d’accions de sostenibilitat turística i alhora s’ha elaborat un Pla d’acció de turisme responsable i sostenible del Pirineu i les Terres de Lleida que s’haurà d’executar en els propers dos anys i que van relacionat amb l’establiment de polítiques de turisme responsable, desenvolupament social de la destinació, comunitat local, conservació i millora, del patrimoni natural i cultural del territori.

La fase de diagnosi valora la preservació dels diferents espais naturals de la demarcació i el compromís real amb el medi ambient i el model de gestió sostenible que promou entre d’altres el Pla Estratègic del Patronat de Turisme del Pirineu i les Terres de Lleida 2019-2022, per gaudir-ne i protegir millor el patrimoni natural i cultural del territori per tal de garantir la qualitat de vida de la població local.

S'hi destaquen els paratges espectaculars del Pirineu i la sòbria bellesa de les Terres de Lleida, juntament amb el ric patrimoni cultural i humà del conjunt del territori, que permet oferir experiències sostenibles i amb un alt nivell de sensibilització envers la sostenibilitat per part de les diferents parts implicades (sector públic i privat, la comunitat local, els mateixos turistes...). També recull les diferents certificacions de Patrimoni Mundial de què disposa actualment la demarcació de Lleida, en sintonia amb la UNESCO.

L’informe també fa referència a actuacions que s’han dut a terme encaminades a sensibilitzar la gestió sostenible del territori com a destinació turística i d’altres que s’han executat coincidint amb els primers mesos de la pandèmia i el confinament domiciliari que es va viure l’any 2020.

Entre d’altres actuacions, descriu que “malgrat haver ocasionat un gran impacte en la indústria i l’activitat turística la COVID-19, la destinació del Pirineu i de les Terres de Lleida ha sabut adaptar-se i ha mostrat una gran resiliència”. Entre les actuacions que es van materialitzar, subratlla el Pla de Formació online que el Patronat de Turisme va crear i va oferir de manera gratuïta, arran de la COVID-19, a tot el sector turístic de la demarcació per tal d’aportar coneixement i eines per incrementar la competitivitat del sector. També destaca l’impuls que el Patronat va donar a diferents iniciatives del territori en el context d’emergència sanitària per fer arribar productes autòctons als residents de la demarcació de Lleida mitjançant l’ús de les xarxes socials i sumant-nos a la #alimentsdeProp.

89 empreses inicien les tasques d’avaluació per a la certificació de sostenibilitat

El Patronat de Turisme, a més d’impulsar els treballs per a la certificació "Biosphere Destination" per al conjunt del Pirineu i les Terres de Lleida, també ha ofert a totes les empreses de vinculades amb el sector turístic una nova eina digital per crear el seu pla de sostenibilitat i així, fer més sostenible la demarcació en col·laboració amb l’Instituto de Turismo Responsable (ITR).

Es tracta de la plataforma “Biosphere Sustainable Lifestyle”, que ajuda les empreses a desenvolupar plans de sostenibilitat personalitzats mitjançant la selecció de més de 400 activitats i accions sostenibles, vinculades amb els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Una tramitació que es pot fer 100 % en línia. Aquests objectius es tradueixen en accions i activitats concretes i tangibles, cosa que facilita el seguiment del camí de la sostenibilitat per les empreses i entitats turístiques i crea un entorn interactiu de bones pràctiques.

A dia d’avui, 89 empreses han iniciat les tasques d’avaluació i auditoria per obtenir la certificació "Biosphere Sustanaible Lifestyle" per als seus establiments. Dues d’aquestes empreses ja l’han obtinguda. Es tracta de la casa de turisme rural Torre del Codina de Tàrrega, a la comarca de l’Urgell i  l’empresa de turisme actiu Roc Roi de Llavorsí, al Pallars Sobirà..

Amb aquest nou instrument les empreses turístiques de la demarcació de Lleida, amb l'ajut del Patronat de Turisme i a través de l'Instituto de Turismo Responsable (ITR), poden aconseguir els objectius de destí sostenible d’una forma integral que els permetrà desenvolupar activitats per millorar la sostenibilitat i alhora ajudarà a posicionar també millor la destinació turística de Lleida a escala nacional i internacional. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha impulsat aquest projecte per als propers dos anys i de manera gratuïta per als interessats en la col·laboració de les federacions d’Hoteleria, Càmping i Turisme Rural de la demarcació de Lleida, com també amb la Xarxa de Museus de Lleida, l’Associació d’Empreses de Turisme Actiu i Esports d’Aventura del Pallars Sobirà i la Ruta del Vi de Lleida, entre d’altres associacions i entitats del territori.

 

 

RdP Certificació Biosphere
S’ajunta tres fotografia de la roda de premsa que ha tingut lloc avui a la Sala de premsa de la Diputació de Lleida amb la participació de manera presencial de la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i el cap de Promoció i Màrqueting, Juli Alegre, i de manera virtual del president de l’Instituto de Turismo Responsable, Tomás Azcárate. També s’adjunten diferents 5 talls de veu.
Àudios
Tall de veu Juli Alegre
Tall de veu Rosa Pujol
Tall de veu Rosa Pujol
Tall de veu Rosa Pujol
Tall de veu Tomàs Azcarate