Lleida, Divendres 16 juliol 2021

nota de premsa

La iniciativa ha sorgit com a resultat de l’èxit del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, que es va editar la primavera de l’any 2020 i que convida a conèixer d’una manera enginyosa el Parc Nacional i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família, que són la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa al Pallars Sobirà

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici inspira un quadern didàctic promogut pel Patronat de Turisme i adreçat a les escoles i institucions de Catalunya per fomentar l’educació mediambiental

La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al Pirineu de Lleida” és el títol del quadern didàctic que estarà a disposició de les escoles i instituts de Catalunya en format online a partir del proper curs escolar. Es tracta d’un quadern d’aventures per descobrir aquest paratge únic del Pirineu de Lleida adreçat a joves d’entre 6 i 16 anys. Aquesta iniciativa ha sorgit com a resultat de l’èxit del llibre de contes L’entrellat dels estanys encantats, que es va editar la primavera de l’any 2020 i que convida a conèixer d’una manera enginyosa el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el territori que en forma part com a destinacions certificades de natura i muntanya en família per l’Agència Catalana de Turisme, que són la Vall de Boí a l’Alta Ribagorça i les Valls d’Àneu i Pirineus-Noguera Pallaresa al Pallars Sobirà.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha estat l’impulsor de totes dues publicacions i l’autora de les dues obres és Montse Subirana i les il·lustracions són de Toni Serrano. En l’edició del llibre de contes  L’entrellat dels estanys encantats, que ha estat traduït recentment al castellà, el francès i l’anglès, hi van  col·laborar conjuntament les tres destinacions certificades de natura i muntanya en família per fomentar el destí de turisme familiar a la demarcació de Lleida, com també l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI).

La vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, ha explicat que tant l’edició del conte l’any passat com la del quadern didàctic enguany, “esdevenen dues bones eines per treballar la conscienciació ecològica dels infants i dels joves. És important crear eines que ajudin a fomentar l’educació ambiental  i contribuir d’aquesta manera a la salvaguarda del nostre entorn tot fomentant el respecte a la natura i la sostenibilitat del nostre planeta”. En aquests objectius, ha recordat Rosa Pujol, es fonamenta el Pla estratègic del Pirineu i les Terres de Lleida impulsat pel mateix Patronat de Turisme, que es basa en un model de gestió sostenible a escala mediambiental, social i econòmica, com també en el compromís adquirit amb la preservació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides mitjançant la certificació "Biosphere Destination", que ha rebut aquest darrer mes de maig el conjunt de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.

Per la seva banda, l’autora del conte i del quadern didàctic, Montse Subirana, ha destacat que a través de la Pirene i d’altres personatges del relat es posen en relleu valors com la sostenibilitat, el gaudi amb els amics i la família, la cultura i els costums i, alhora, amb els elements de la ficció s’introdueix una mirada científica, de descoberta del territori des d’un vessant menys conegut però molt important per a l’equilibri ecològic. “Tots plegats ens conviden a passejar pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per conèixer algunes meravelles, curiositats i secrets d’aquest indret únic i tan especial del Pirineu de Lleida. La Graniti ens atansa a la geologia i ens explica de què estan fetes les roques. La Lludri ens parla del llenguatge dels animals. El Mússux ens acompanya a volar sota la llum de les estrelles del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que disposa de la certificació Starlight. El Càlister i les dàfnies ens descobreixen secrets dels estanys. La Trutta ens parla dels rius, barrancs i Aigüestortes. El Trenco ens fa volar pels colors de les estacions. Les Gencianes ens endinsen en la vegetació i la flora. Les Amanites ens presenten el regne dels bolets del sotabosc i, finalment, la Pirene, la protagonista del conte, ens introdueix als seus companys de viatge i ens parla de la petjada cultural de l’ésser humà”, ha explicat Subirana.

“La màgia del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici al Pirineu de Lleida” està disponible online. Només cal fer clic a https://www.aralleida.cat/quadern-didactic/​ i es podrà descarregar en pdf. Està pensat per llegir-lo i treballar-lo de manera individual, i també conjuntament en tallers i com a material didàctic escolar. Els continguts s’han elaborat sobre la base del currículum de l’Àrea de coneixement del medi natural, social i cultural a l’Educació Primària (cicle mitjà i cicle superior).

D’altra banda, cal recordar que el conte L’entrellat dels estanys encantats, a partir del qual s’ha creat ara el quadern didàctic, relata que quan la Pirene arriba al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici amb la seva família i amics, un fet totalment imprevisible els impedeix visitar el parc. Posteriorment, inspirant-se en aquest fet insòlit, es va convocar el concurs de microrelats “Hem de convèncer el Tenèbrix!", adreçat als joves entre 6 i 16 anys per fomentar la destinació de turisme familiar a la demarcació de Lleida, amb tres categories de premis en funció de l’edat dels participants.

Ara-Lleida_Els-estanys-encantats_Quadern-didactic
S’adjunten unes declaracions de l’autora del projecte, Montse Subirana, a més de la portada del quadern didàctic.
Arxius adjunts
Tall de veu de Montse Subirana