nota de premsa
El Patronat de Turisme organitza un webinar per explicar al sector els fons europeus destinats a projectes turístics
Amb l'objectiu de donar eines i oportunitats de finançament europeu al sector turístic de la demarcació de Lleida, el Patronat de Turisme de la Diputació ha ofert aquest matí un webinar centrat en les oportunitats de finançament europeu en el període 2021-2027, així com els mecanismes d’accés i experiències d’èxit a Catalunya. La jornada, adreçada als empresaris i als representants de l’àmbit turístic de la demarcació de Lleida, ha estat seguida per un centenar de persones.
La ponència de la jornada ha anat a càrrec de Conxita Font Escuder, responsable de fons europeus de la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya. El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre ha fet la presentació de la jornada i Juli Alegre, cap de promoció i màrqueting del Patronat de Turisme, ha estat el moderador del webinar.
Jordi Latorre ha subratllat en la presentació de la jornada que els fons Next Generation (Pla de Modernització, Transformació i Resiliència) “suposen una oportunitat única que se’ns presenta per situar Lleida, el Pirineu i l’Aran en una posició generadora de transformació amb una aposta pel foment de la competitivitat i la sostenibilitat que ens ha de servir per lluitar, d’una banda, contra l’impacte provocat per l’actual pandèmia de la Covid-19, però també per afrontar ja els grans reptes estratègics de futur que tenim al nostre territori, esdevenint les administracions un dels principals motors de lideratge per a la generació d’oportunitats en el marc d’aquest fons europeus”.
Entre els principals reptes als quals ha de fer front el territori en els propers anys, ha esmentat els següents:
1.- Igualtat d’accés a la tecnologia i el suport de les tecnologies de la informació i de la comunicació.
2.- La producció d’energia com element de preservació de l’entorn i generador d’oportunitats.
3.- Fer front a la situació econòmica, social i territorial que la pandèmia ha causat i la lluita contra el despoblament que es produeix en molt pobles del nostre territori.
4.- La transferència de coneixement i les potencialitat en la generació de talent.
5.- Potenciar un turisme respectuós amb el medi ambient, vinculat a la natura, la historia, la cultura, la gastronomia i l’esport.
El vicepresident primer ha afirmat que “el turisme és un dels grans tractors potencials del nostre territori, en el qual s’hi ha de desenvolupar un seguit d’infraestructures i innovacions tecnològiques que han de situar el sector econòmic i el territori en general en la posició que li correspon”. Precisament aquesta feina feta és la que permet que actualment “el territori de Lleida i del Pirineu estigui capacitat per fer un salt qualitatiu per poder ampliar el nombre de visitants, allargant l’estacionalitat de les diferents temporades, millorant l’oferta turística i fixant la població al territori”.
Per acabar, ha afirmat que, davant el repte que representen els fons Next Generation, “des de la Diputació hem de tenir una capacitat incisiva perquè el territori de Lleida, el Pirineu i l’Aran surtin reforçats i amb una estratègia de futur que ens situï com a referent turística del sud d’Europa”. En aquest sentit, ha afirmat que “dedicarem esforç, dedicació i recursos per assolir tots aquests objectius” i ha agraït la feina que en aquest sentit porta a terme el Patronat de Turisme de la diputació de Lleida.
La responsable dels fons europeus, Conxita Font, ha exposat que per mitigar l’impacte de la pandèmia s’han posat en marxa programes de reactivació econòmica i projecció social per fer transformacions estructurals i augmentar la resiliència, avançant cap a un model més sostenible tant en l’àmbit mediambiental com social. El Consell Europeu va acordar el Marc Financer Pluriennal 2021-2027 (MFP) i els Fons de Recuperació “Next Generation EU” (NGEU). Aquests instruments contribuiran a la reconstrucció de la Unió Europea després de la pandèmia i donaran suport a la inversió en les transicions ecològica
L’instrument més singular és el NGEU, dotat amb 750.000 milions d’euros entre transferències i préstecs, els quals es desemborsaran als estats membres durant el període 2021-2027. Aquesta dotació econòmica atendrà projectes que vagin en la línia de la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió amb l’objectiu de transformar la societat i l’economia.
En l’àmbit turístic a nivell de l’Estat espanyol s’ha articulat el Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic, dotat amb 3.400 milions d’euros i que es desplega en 5 eixos, el primer dels quals és la Transformació del Model Turístic vers la Sostenibilitat; en aquest eix es preveu el desenvolupament de diverses accions, la més rellevant de les quals és el Programa de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, acció que preveu la recuperació integral de les destinacions pioneres i la transformació estratègica de les destinacions urbanes i d’interior. Aquest programa està dotat amb 1.840 milions d’euros, dels quals 660 s’aplicaran aquest 2021, 890 l’any 2022 i més de 300 l’any 2023 entre totes les comunitats autònomes, un cop finalitzats els preceptius processos bilaterals de negociació.
La responsable de fons europeus, Conxita Font, ha centrat l’explicació en els Fons Next Generation que s’han creat a causa de la pandèmia sanitària, però també ha repassat tota la resta de fons europeus estructurals d’inversions, així com els fons competitius, entre d’altres, i s’ha referit a alguns dels projectes que actualment s’estan executant a diferents llocs de les comarques de Lleida i que han estat impulsats per la mateixa Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida o per d’altres administracions del conjunt del territori. Fon ha recomanat estar molt pendents de les publicacions oficials del BOE i del DOG per tal de poder tenir informació dels diferents ajuts amb fons europeus.