PATRIMONI IMMATERIAL DEL PIRINEU I LES TERRES DE LLEIDA

EL PALLARS JUSSÀ

UN MÓN ENTRE L’AIGUA I EL FOC

Quan sembla que el país arriba als seus límits, el viatge ens regala un territori de caràcter. El Pallars Jussà conserva una identitat ancestral allunyada de les grans modes, marcada pel lligam de la seva gent als elements de la terra com l’aigua i el foc.  

El viatge

En aquesta conca fluvial que ja acarona els primers contraforts del Pirineu, el riu esdevé una aventura viva amb la baixada dels raiers. Generacions de pallaresos han treballat al ritme del cabal transportant la fusta dels seus boscos. Quedem xops d’aquella cultura mil·lenària en la Diada dels Raiers, que cada juliol retroba sobre les aigües del Noguera Pallaresa amics i parents en una festa que ens deixa un gust d’homenatge sincer als avantpassats. Aquest respecte per l’herència de la terra és també la base de la festa de les falles amb què el Jussà manté viva l’herència arcaica del paganisme. A les falles de la Mare de Déu de Ribera, el mes de juny, ens endinsem en la història antiga del Pirineu a través d’una experiència mística de foc i ombres. Baixem la muntanya de Santa Magdalena sota l’escalfor del ritual i sabem que som en una terra amb personalitat pròpia.

Els imprescindibles

Diada dels Raiers. 
Primer cap de setmana de juliol.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

Falles de la Mare de Déu de la Ribera de la Pobla de Segur.
17 de juny.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

El viatge al Patrimoni Immaterial del Pallars Jussà ens presenta també un passeig més assossegat. És el que descobrim asseguts a les places, xerrant paraules d’un pallarès que ens semblava un dialecte de llegenda i que ara descobrim ben viu. Per sempre ens quedarà al vocabulari del record un potxó pel Jussà. En aquesta llengua que redescobrim, els més antics ens passegen per les històries dels padrins com la llegenda de la Cova del Serpent. Diuen que al camí que porta al monestir de Sant Pere de les Maleses hi ha una cova on hi vivia una enorme serpent que es menjava les persones i animals que gosaven passar per allà… Cal que ens aturem a cada portal per conèixer el millor i més amagat d’aquesta comarca màgica.

Dialecte pallarès.
Varietat del català nord-occidental.

Llegenda de la Cova del Serpent del camí
del monestir de Sant Pere de les Maleses.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

El passeig tranquil pel Patrimoni Immaterial del Jussà és també el que ens sorprèn a les taules de les fondes. Ens deixem seduir per plats que provenen del receptari de les padrines, les grans druides d’aquest Pirineu. El seu esforç diari ha portat fins avui plats amb corder, codony i bolets o embotits com la inigualable girella que són exactament el sabor de la comarca. A la taula no ens falta la sang d’aquesta terra, uns vins humils i autèntics que sota la denominació d’origen Costers del Segre coneixem a la Fira del Vi de Talarn o el Jazzivi de Figuerola d’Orcau. Contents de retrobar-nos en aquest Pirineu proper, ens deixem anar al ball que ens agermana per sempre amb la seva gent. Per Sant Antoni Abat i per la Festa Major, Tremp i Palau de Noguera ens mostren el seu vessant més alegre amb el Ball del Contrapàs, en el qual els pagesos mostren el seu agraïment etern a la collita. Un nou lligam emocional que ens fa visible l’ànima del Jussà. Sí, el pallarès és un ésser agraït a la seva terra i al llegat dels seus avantpassats. Ho tornem a comprovar amb el respecte pels antics oficis i l’actual ramaderia que descobrim a la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí i a la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs. Es posen al dia d’aquest món de treball i constància: vaques de raça bruna, xarolesa, salers i llemosina, ovelles de raça xisqueta i cavalls. El bestiar que ens conserva el paisatge i que cada tardor, puntual a la seva cita transhumant, retorna cap als corrals a passar l’hivern. Un recorregut d’anada i tornada entre les pastures altes i la conca baixa que és tot un viatge per aquest Pallars Jussà autèntic i ancestral.

Gastronomia: girella, mostillo, tupí,
xolís i coca de recapte.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

Cites gastronòmiques: Fira del Vi de Talarn a principis de juny. Jazzivi de Figuerola d’Orcau, a l’agost. La Fira del Codony de Tremp i la del Mostillo de Llimiana i com a cites imprescindibles a la tardor el festival CORDEVI i les jornades micològiques.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí.
Octubre.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

Diada de la Rememoració de Salàs de Pallars.
Novembre.

Transhumància cap a la plana.
Tot el mes d’octubre i a l’inrevés cap a la muntanya a finals de juny. 

Pallars Jussà Patrimoni immaterial

Ball del Contrapàs de Tremp, el 17 de gener,
i de Palau de Noguera, per la Festa Major.

Pallars Jussà Patrimoni immaterial