PATRIMONI IMMATERIAL DEL PIRINEU I LES TERRES DE LLEIDA
LA NOGUERA
MIL RACONS AMB CARÀCTER
Viatgem per una Noguera que és un món en si mateix. La comarca ens sorprèn amb un territori amplíssim de contrastos que tant ens atrapa amb l’adrenalina de l’aventura com pels racons de calma absoluta. Som en una terra d’arrels profundes que recorda la tradició dels padrins al camp i alhora es projecta al món com un destí modern d’observació de l’espai. En cada poble, sender o congost a les portes del Pirineu, la Noguera ens té el seu regal a punt.
El viatge
La Noguera conserva vives les tradicions històriques de la ramaderia i el conreu. El passeig pels pobles i els seus entorns ens descobreix un món d’explotacions pageses i antigues cases que mantenen la rutina ancestral de les feines del camp. El carnaval d’Artesa de Segre ha exposat al món aquesta manera de veure la vida amb la matança del porc. Mai havíem après tant del que mengem.
La tradició es manté fidel també en tallers escampats arreu on es continuen fent les feines de tota la vida, com ara les forques fetes amb branques de lledoners d’Alentorn que veiem esculpir també a Artesa. Descobrim viu un món que crèiem que existia tan sols als museus. Aquest món es manifesta radiant a la Fira de Sant Bartomeu, la qual, a finals d’agost, reuneix famílies i empresaris del món agrícola en una cita que és alhora una reproducció de la comarca mateixa.
Els imprescindibles
Matança del porc d’Artesa de Segre.
Dimarts de Carnaval.
Forques de lledoner. Artesa de Segre.
Final d’agost.
Continuem el viatge per aquesta terra de sorpreses orgullosa del seu passat. Al romiatge de Salgar, el segon diumenge després de Pasqua, els veïns de Foradada dediquen la jornada a lloar la Mare de Déu del Carme. Coca, mistela i cant dels goigs. Com sempre s’ha fet i com repetim a Foradada el 25 de maig en honor a Sant Urbà. El poble completa el menú de trobades tradicionals amb el Viacrucis de Rubió del Mig el Divendres Sant fins a les eretes de la serra del Calvari i l’aplec de Dilluns de Pasqua de Salgar amb veïns de tota la contrada.
Estem atents quan passem per Foradada; diu la llegenda que si passem per sota la roca foradada amb una cistella plena d’aigua, canviarem de sexe… Històries que ens parlen d’una comarca enamorada de la seva història i patrimoni més intangible en cada racó del territori. A la Sentiu de Sió recuperem aquesta emoció per la Mare de Déu d’Agost. Vivim amb els veïns el recolliment festiu de la caminada, la vetlla de la vigília, la missa i l’esmorzar del dia 15.
Per la Festa Major de Sant Miquel, a final de setembre, el poble ens rep amb un programa que cada quatre anys homenatja els padrins de més de 80 anys. La Noguera és un bullir d’activitats i festes que ens expliquen el seu passat. A les Avellanes descobrim a final d’octubre la Fira de la Sal, amb la qual carrers i places es converteixen en una universitat d’aquest mineral que un dia va ser or i motor econòmic. El passeig per la contrada ens obsequia amb un concert memorable dins la gran balma de la Cova Gran. La música hi esclata i ens sentim espectadors amagats en una caixa de ressonància natural.
Anar a Salgar de Foradada.
Segon diumenge després de Pasqua.
Sant Urbà de Foradada.
25 de maig.
Viacrucis de Rubió del Mig.
Divendres Sant.
Aplec de Salgar.
Dilluns de Pasqua.
Caminada i vetlla de la Sentiu de Sió.
Mare de Déu d’Agost.
Festa Major de Sant Miquel de la Sentiu de Sió.
Final de setembre.
Fira de la Sal. Les Avellanes.
Final d’octubre.
Concert Cova Gran de Santa Linya.
Principi de setembre.
Festa Major de les Avellanes.
Sant Roc. 16 d’agost.
Festa Major de Santa Linya.
Final d’agost.
Sant Cap de Vilanova de la Sal.
Principi de febrer.
La passió amb què la Noguera es desviu per les seves tradicions es mostra també en el vessant festiu. A Balaguer ens regalem una jornada d’alegria i ritmes vibrants amb la Dansa del Galop, una herència de la Fira dels Enamorats que servia també per pactar matrimonis. Avui la dansa es reviu durant la Festa Medieval de l’Harpia. En aquestes festes passegem per una capital comarcal que ha fet tot un viatge en el temps. Cercaviles, teatre al carrer, mercats i artesania.
Tot a la ciutat reprodueix l’edat mitjana en un escenari que ens fa sentir un actor més a les tavernes de sota els porxos de la plaça Mercadal. Com en els mercats setmanals dels dissabtes, la gran plaça central de Balaguer és la garantia de l’ambient més animat. La ciutat es torna a posar els millors vestits el mes de novembre amb la Festa del Sant Crist, una cita patronal que fa sentir la ciutat més viva que mai amb la implicació de voluntaris, entitats i associacions en un programa que beu de les antigues festes majors.
Completem la visita fantàstica a la capital comarcal amb el recorregut misteriós que ens proposa la Nit de llegendes amb què cada inici d’estiu la ciutat recorda pels racons del casc antic les històries més fabuloses dels avantpassats. Aquest ambient màgic ens ha agradat, de manera que el recuperem amb Montgai Màgic, quatre dies dedicats a la màgia al carrer que cada octubre fan del poble un entorn d’il·lusió.
Dansa del Galop de la Festa Medieval de l’Harpia.
Balaguer. Setembre.
Festa Medieval de l’Harpia de Balaguer.
Setembre.
Festa del Sant Crist de Balaguer.
Al voltant del 9 de novembre.
Mercat setmanal dels dissabtes de Balaguer.
Plaça Mercadal.
Nit de llegendes de Balaguer.
Principi d’estiu.
Fira de la Màgia al Carrer Montgai Màgic.
Montgai. Octubre.
Net, Fira del Sabó i la Cosmètica Natural de Montgai.
Abril i maig.
Balaguer ens reserva també una gran festa fora dels carrers estrets del centre. Com a gran contrapunt vital, la Transsegre ens convida a la gresca més desenfrenada al voltant del Segre i la seva ribera. Dos dies entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Montgai amb descens i concerts en els quals l’aigua i la comarca que veiem passar són les grans protagonistes de la festa.
Transsegre entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai.
Mig juliol.