PATRIMONI IMMATERIAL DEL PIRINEU I LES TERRES DE LLEIDA
L'ALTA RIBAGORÇA
ESSÈNCIA AUTÈNTICA DEL PIRINEU
Som en una terra autèntica. El Pirineu conserva a l’Alta Ribagorça les essències d’una cultura mil·lenària que es transmet a través de generacions que s’estimen cada pam del seu poble. Som en un racó del país tocat per la mà dels déus. Una terra amb un patrimoni romànic universal i un entorn natural de somni que han dignificat l’orgull dels ribagorçans i hi han forjat un caràcter de poble immutable al pas dels segles.
El viatge
Assaborim el patrimoni immaterial de l’Alta Ribagorça en cada festa de les falles, en cada fira, en cada festa major que segueix un programa heretat de l’antiguitat i en cada ball. Des del mes de juny la comarca viu en les baixades de les falles un dels seus ritus ancestrals. Festes que relliguen els joves amb els seus pares, avis i avantpassats en una coreografia de bracet amb el foc que és tot un compromís amb la comarca i el poble. En la foscor de la nit ribagorçana, ens purifiquem amb el foc que ens han llegat els pirinencs i que els padrins ens ensenyen a respectar i estimar. Cada poble ens acull a la seva manera en nits per recordar. Durro, Senet, Barruera, Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller, Erill la Vall, Taüll i Llesp ens encenen d’emoció en una festa que ens arrela a la terra per sempre més.
Els imprescindibles
Falles. La Festa del Foc.
Des de la primera quinzena de juny. Durro, Senet, Barruera, Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller, Erill la Vall, Taüll i Llesp.
La comarca ens sedueix també de dia quan seiem a taula. Les famílies de l’Alta Ribagorça s’han mantingut fidels a les tradicions ramaderes i culinàries i ens han llegat un cistell de productes agroalimentaris amb la qualitat de les coses ben fetes. Les valls gaudeixen exposant a veïns i visitants els seus millors caps de bestiar i els elaborats de carn i llet en les fires que, com en un calendari sagrat, es van organitzant anualment a cada poble. Al final de setembre Barruera ens convoca a la Fira del Bestiar per admirar els ramaders comprant i venent els millors exemplars com s’ha fet tota la vida. També aprenem a dallar a mà i ens firem en la mostra d’artesania del Pirineu. El tercer diumenge d’octubre és el Pont de Suert el que ens crida a conèixer i assaborir el seu tresor gastronòmic més preuat en la Fira de la Girella. Un programa d’activitats ens ensenya a fer aquest embotit nascut de la passió pel corder i degustar-lo en el millor dels ambients, rodejats d’una mostra de tradicions i comerç local. Al principi de novembre Vilaller esdevé el centre de la comarca amb la Fira de Tots Sants, la més antiga de les que es fan a l’Alta Ribagorça. Passegem entre una exposició de bestiar i ens emocionem amb el concurs de vaca bruna mentre degustem les millors girelles. Tot un viatge a l’ànima viva de la comarca.
El recorregut per les trobades tradicionals ens reserva una cita especial a la Festa de la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert, nascuda el 1503 i vigent avui com una de les grans manifestacions de cultura popular immaterial de la comarca. Els dies 19, 20 i 21 de gener, les famílies s’impliquen en la renovació dels vots a Sant Sebastià a través d’una festa que uneix el gust per la bona taula, la tertúlia fraternal i els plats que ens han regalat les padrines com ara l’estofat de corder, la carn d’olla, les sopes de pa, la vianda i l’imprescindible freginat. Tres dies de cultura pirinenca pels quatre costats.
Fira del Bestiar de Barruera.
Final de setembre.
Fira de la Girella del Pont de Suert.
Tercer diumenge d’octubre.
Fira de Tots Sants de Vilaller.
2 de novembre.
Festa de la Confraria de Sant Sebastià del Pont de Suert.
La gastronomia de la comarca ha esdevingut en els últims anys un element de promoció turística i cultural que ha sabut rellançar vers la modernitat plats i receptes que ja formaven part de les cuines de les famílies més antigues. Fem el viatge per l’Alta Ribagorça seguint en cada àpat un fil conductor de tradició que ens lliga amb la seva història ramadera, agrícola i artesanal a través del corder, l’escudella que aquí pren el nom de vianda, els derivats del porc, els civets i la cuina dels bolets. La comarca es posa el davantal cada tardor en les Jornades Gastronòmiques, amb la participació dels restauradors i el Patronat Comarcal de Turisme.
La tradició al Pirineu salta del plat a la sobretaula i d’aquí als instruments i els balls. Les festes ho són plenament quan els acordions i violins ambienten els menjadors i les places amb les melodies sabudes per tots des de petits. Al final de juny, per la Festa Major de Sant Pere, Malpàs celebra l’únic ball de bastons de la comarca. Ho fa amb l’orgull d’haver mantingut una expressió viva de la història del poble. Seguint les cançons de la tradició, el tercer diumenge de juliol Taüll ens convoca a la Festa de Sant Isidre amb el Ball Pla, el Ball de Sant Isidre i la Pila, una torre humana aixecada per homes. Gaudim d’unes coreografies de festeig i celebració que es reflecteixen en les expressions alegres de tot el poble, content de pertànyer a una cultura mil·lenària que no vol desaparèixer. Són cançons que han esdevingut himnes per als ribagorçans. Tornem a gaudir del Ball Pla durant la Festa Xica de Durro, a principi de setembre, amb dos majordoms solters i dos de casats. A Vilaller revivim aquesta alegria en comunitat en la Festa Major i el ball del Tatero. Quatre parelles de casats i solters vestits amb la indumentària tradicional ballen a les quatre cantonades de la plaça en un ritual après com un ritu mimetitzat amb aquestes muntanyes. Els veïns esperen el moment i celebren amb emoció la representació del seu patrimoni immaterial als ulls dels visitants, que n’aprecien el valor del temps.
Completem el viatge al patrimoni immaterial de la comarca deixant-nos seduir per la cultura de la salut i el benestar que li han donat les seves fonts d’aigua calenta, embrió d’un termalisme que és un referent del Pirineu. Els hotels i balnearis ens regalen jornades de comunió amb la natura per tornar a casa com nous sabent que l’Alta Ribagorça ja forma part de nosaltres.
Ball de Bastons de Malpàs.
Festa Major de Sant Pere, el 29 de juny.
Festa de Sant Isidre. Ball Pla, Ball de Sant Isidre i la Pila.
Tercer diumenge de juliol.
Ball del Tatero. Festa Major de Vilaller.
15 d’agost.
Ball Pla de Durro. Festa Xica.
Principi de setembre.
Via Crucis de Barruera.
Dijous Sant.
Jornades Gastronòmiques Km 0 de l’Alta Ribagorça.
Durant la tardor a tota la comarca.
Termalisme.
Hotels i balnearis de la comarca.