PREMI PICA D'ESTATS
Premi Pica d'Estats
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida convoca el 35è Premi Turístic Internacional Pica d’Estats de premsa, ràdio, televisió i mitjans digitals, amb una dotació econòmica de 48.000 €, distribuïts en vuit categories.
El premi Pica d’Estats va adreçat als professionals de la informació i la comunicació que han publicat o emès treballs periodístics en qualsevol gènere, extensió i format possibles (ràdio, televisió, premsa i mitjans digitals) sobre els atractius turístics del Pirineu i les Terres de Lleida.
El premi Pica d’Estats és un guardó de caràcter anual creat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida destinat a reconèixer i premiar els continguts informatius elaborats per periodistes i creadors de contingut que ajudin a divulgar, promocionar i projectar arreu del món els recursos naturals, patrimonials i culturals del Pirineu i les Terres de Lleida, així com inspirar viatges per conèixer la destinació i alhora donar suport al sector turístic com un dels àmbits econòmics més importants del territori.
El guardó té un reconeixement de prestigi, tant per la qualitat dels treballs presentats com pel nivell dels membres del jurat, a més del rigor i el compromís del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que històricament hi participa exercint la presidència del jurat.
Edició 2024
Treballs i Periodistes premiats
La 35a edició del Premi Turístic Internacional Pica d’Estats, que convoca el Patronat de Turisme de la Diputació, va rebre un total de 102 reportatges, dels quals 77 corresponien a treballs d’àmbit estatal, 12 a obres d’àmbit internacional i altres 13 a mitjans locals.
- El premi al millor article periodístic ha estat per a “Solsonès, la comarca de las mil masías”, escrit per Elena del Amo i publicat el 29 de setembre a la revista Viajar. L’article repassa alguns dels principals trets d’aquesta comarca i de la capital, Solsona, i incideix en els àmbits monumentals, naturals i sociològics, a més dels atractius turístics d’aquest territori.
- El premi al millor treball de ràdio ha recaigut en la sèrie de quatre reportatges “Julionejant per Lleida”, de Mercè March, emesos els dissabtes de juliol del 2024 per Ràdio Lleida – SER Catalunya en l’àmbit català. Els reportatges se centren en festes emblemàtiques com la Diada dels Raiers, la Fira del Ferro, el Mercat Romà de Iesso i el Dansàneu (Festival de les Cultures del Pirineu).
- El premi al millor treball audiovisual ha estat per al reportatge televisiu “La cassola de tros de Linyola”, emès el 15 d’octubre de 2023 per La 2 dins del programa La recepta perduda. L’espai explica els orígens, els ingredients i les característiques d’aquest plat típic del Pla d’Urgell i contextualitza el tarannà d’aquesta comarca a través d’entrevistes a alguns dels seus habitants.
- El premi al millor reportatge periodístic se l’ha endut el reportatge “Hostal de Pinós. 500 anys donant menjar”, d’Oriol Clavera i Narcís Clotet, publicat l’abril de 2024 a la revista Descobrir Catalunya. El reportatge se centra en aquest llegendari establiment del Solsonès, un dels més antics de Catalunya, i n’explica la història, la situació, les anècdotes i l’oferta gastronòmica.
- El premi al millor reportatge fotogràfic ha estat per “a La Panadella, la frontera del paisatge”, un reportatge amb imatges de Santi Iglesias publicat la primavera del 2024 a la revista Horitzons. El treball es concreta en un viatge visual singular, a través d’imatges curioses i poètiques de l’entorn de la carretera N-II, per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià.
- El premi al millor treball publicat als mitjans de comunicació local ha recaigut en “Josep Vallverdú, un horitzó de 100 anys”, un programa fet per Carles Gené i Eugeni Casanova i emès el 28 d’octubre del 2023 per Lleida Televisió. L’espai és una autobiografia parlada de l’escriptor lleidatà, amb diverses anècdotes de la seva vida.
- El premi al millor treball de premsa internacional ha estat per al reportatge “Le Segrià, Terres de Ponent”, publicat per Marie Costa el juny-juliol del 2024 a la revista Cap Catalogne. Un recorregut ampli i detallat pels principals atractius monumentals, culturals, naturals, paisatgístics, gastronòmics i enològics de la comarca del Segrià i de la capital, Lleida.
- Finalment, s’ha endut el premi millor treball transmèdia el reportatge “Recogida de la oliva”, de María Jesús Tomé, publicat l’octubre del 2023 a la pàgina Tusdestinos.net. El treball, que combina text, fotografies i vídeo, es refereix a l’àmbit de l’oleoturisme, amb l’explicació d’algunes experiències concretes que s’organitzen a la demarcació de Lleida.
El jurat del guardó
El jurat del premi es va reunir el 8 de febrer passat per decidir els guanyadors de la 35a edició del guardó. El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, va presidir el jurat. També en van formar part com a vocals els periodistes Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Mariano Palacín, Mònica Terribas, Laura Alcalde, Anna Sàez, Francesc Guillaumet, Francesc Canosa i Josep Cabasés. El director del Patronat de Turisme, Juli Alegre, va actuar com a secretari del jurat.