Notícies
Ruta Canals d'Urgell ©Àlex López (Defoto)

Nova ruta pels Canals d’Urgell

Dijous, febrer 8, 2024
Foto: ©Àlex López (Defoto)

La Fundació Canals d’Urgell ha inaugurat un nou itinerari que, després de sortir d’Agramunt (l’Urgell), recorre alguns dels espais més emblemàtics de la que, al segle XIX, va ser una de les infraestructures hidràuliques més importants d’Europa. La ruta complementa la de la presa del Tossal de Ponts inaugurada l’any 2022.

La nova ruta es desenvolupa per la comarca de l’Urgell i inclou la zona de captació (Ca l’Ermità), la primera casa de comportes, l’ermita de Sant Isidre, l’entrada al túnel de Montclar (Artesa de Segre-Foradada), el cementiri i els safarejos d’Agramunt, la casilla del Villuendas i el Pont de Ferro, com es coneix popularment l’aqüeducte que transporta les aigües del canal. La visita al cementiri permet contemplar la tomba de l’arquitecte del canal d’Urgell Domingo Cardenal, enterrat en aquest espai per desig propi.

La presentació del nou itinerari va tenir lloc el dia 3 de febrer amb motiu de la presentació del llibre Urgell. La febre d’aigua, de Vicenç Villatoro, un acte que es va celebrar a l’Ajuntament d’Agramunt. La iniciativa de la Fundació Canals d’Urgell ha tingut la col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, l’Aula d’Extensió Universitària d’Agramunt i el consistori de la localitat.

La ruta s’emmarca en el projecte de descentralització del canal mitjançant la creació d’activitats que es desenvolupin a les cinc comarques regades (Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues). Cal recordar que la primera d’aquestes rutes, la del Tossal de Ponts, fou inaugurada l’any 2022 i s’ha consolidat al llarg del 2023 amb 14 visites efectuades.

Aquesta és la segona ruta de descoberta del territori dels Canals d’Urgell que prepara la Fundació, que des del 2022 està treballant en el projecte de descentralització del canal i en l’obertura a les cinc comarques regades: Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues.

 

La Fundació Canals d'Urgell

La Fundació Canals d'Urgell ha duplicat el nombre d'usuaris el 2023 i ha arribat a més de 7.400 persones, entre visites a l'Espai Cultural de la Casa Canal de Mollerussa i activitats com conferències, sessions de formació, activitats escolars i sortides guiades. D'aquests usuaris, 1.767 corresponen a particulars i 1.500 a alumnes d'una trentena de centres educatius que han visitat l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell, ubicat a la planta baixa de la Casa Canal de Mollerussa. D'altra banda, 850 persones han assistit a les conferències i xerrades de l'entitat i 312 més han participat en les sortides a la casa de comportes a Ponts.

L'Espai Cultural dels Canals d'Urgell és un centre d'interpretació on s'explica d'una manera amena i didàctica com s'ha transformat el territori gràcies a la construcció dels Canals d'Urgell. És una visita recomanable per poder entendre el paisatge i la mentalitat de la gent que viu en aquest "Urgell" que abraça cinc comarques (la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià).

L’espai proposa al visitant un viatge en el temps que el traslladarà 150 anys enrere i li permet comprovar com va ser l'abans, el durant i el després de la construcció dels canals i com els nostres avantpassats van viure tot aquest procés de canvi.

El recorregut s’inicia al “Clot del Dimoni”, com era coneguda aquesta terra fa gairebé dos segles a causa de la seva aridesa extrema, continua amb l’explicació de la construcció de la que va ser una de les infraestructures hidràuliques europees més importants del segle XIX i finalitza a l’actualitat en la qual, fruit de l’arribada d’una aigua que va modificar socialment i econòmicament aquestes terres, trobem un indret ple de vida.

 

Més informació:
Espai Cultural dels Canals d'Urgell
Tel. 973 60 39 97
https://canalsurgell.org/espai-cultural-dels-canals-durgell/