Coll de Nargó
Coll de Nargó ocupa un extens territori a la part sud-oest de la comarca de l'Alt Urgell. En passar pel terme, les aigües del Segre s'embassen ja al pantà d'Oliana. El principal sector econòmic és l'agricultura i la ramaderia com també l'aprofitament dels recursos forestals. Els últims anys ha anat creixent el sector de serveis, especialment els relacionats amb el turisme: restaurants, hotels i residències-cases de pagès. Cal destacar la sala d'exposicions sobre dinosaures, un museu que mostra la manera de viure dels raiers de la vall del Segre, el seu llegat romànic... Sens dubte, un lloc per no deixar-vos perdre!
El Romànic
El municipi de Coll de Nargó és un dels més rics de tot l'Alt Urgell en monuments romànics. El més significatiu és l'església de Sant Climent, declarada d'interès històric i artístic. Situada als afores de la vila de Nargó, vora la carretera d'Isona, és especialment destacable pel seu campanar atalussat. També mereixen una visita Sant Miquel de les Masies, Sant Martí de la Plana, Sant Romà de Valldarques, Sant Serni de Gavarra i Sant Maximí de Sallent. Tots aquests edificis componen un dels itineraris de la Via Romànica, ruta transfronterera que transcorre entre Perpinyà i Bassella.
La volta a Gavarra
Si us atreviu amb la bicicleta totterreny i esteu disposats a fer un recorregut de 47 quilòmetres per bona part del terme de Coll de Nargó, us recomanem la volta a Gavarra. Convenientment senyalitzada, us portarà des de la vila de Nargó cap al nucli de les Masies per continuar després per la serra d'Arques i el pla de Tolustre fins a Gavarra, des d'on es torna a Nargó passant per Valldarques. Us endinsareu per boscos de roure i d'alzina, travessareu rius, contemplareu amplis paisatges i, a més, veureu romànic. Hi ha editada una guia que us servirà de referència.
Museus
- Dinosfera: El museu Dinosfera de Coll de Nargó ens permet contemplar els ous i les postes dels dinosaures trobats al municipi de Coll de Nargó i conèixer com era el món poc abans i poc després de la catàstrofe ecològica que va extingir aquests grans rèptils i va donar pas a l'hegemonia dels mamífers sobre la Terra.
- Museu dels Raiers: Fins al començament del segle XX, Coll de Nargó va ser, juntament amb el Pont de Claverol, a la Noguera Pallaresa, el nucli més important de raiers de Catalunya. D'aquell arriscat ofici, consistent a baixar fusta pel riu, se'n conserven els records i els vestigis que podeu veure al Museu dels Raiers, integrat a la Ruta dels Oficis d'Ahir. El museu ocupa l'antiga església del Roser, al barri antic de la vila de Nargó. A més, cada estiu l'Associació de Raiers de la Ribera del Segre organitza la baixada de dos rais entre els Clops de Fígols i el Pont d'Espia. Aquesta festa tradicional se celebra habitualment el tercer diumenge d'agost.
Fires, aplecs i festes
- Baixada dels raiers: Els raiers de Nargó tornen a baixar pel Segre. Segon cap de setmana d’agost.
- Aplec de Sant Miquel de les Masies: Se celebra el diumenge després del 8 de maig.
- Aplec de Sant Joan de Montanissell: S'esdevé sempre el dia de Sant Joan, el 24 de juny.
- Festa Major: La Festa Major de Coll de Nargó se celebra sempre el diumenge més proper a Sant Jaume.