Ruta Camí de Sant Jaume
Camí de Sant Jaume de Galícia, des de Montserrat a Alcarràs
El recorregut s’inicia al monestir de Montserrat per arribar al poble d’Alcarràs (el Segrià - les Terres de Lleida), passant per 6 comarques, 30 municipis i 21 nuclis urbans. Una ruta que transporta el viatger per la història i la cultura del Camí amb indicacions per dur a terme el pelegrinatge, plànols i allotjaments turístics.
La ruta del Camí de Sant Jaume de Galícia des de Montserrat a Alcarràs
La ruta Montserrat-Alcarràs té 140 km de longitud que es poden fer en cinc etapes, d’uns 25-30 km de mitjana. Aquest primer tram de la ruta recorre sis comarques: el Bages, l’Anoia, la Segarra, el Urgell, el Pla d'Urgell y el Segrià. Segueix aproximadament el traçat de l’antiga via romana de Barcelona a Lleida i de l’històric Camí ral d’Aragó, que transcorre paral·lel a l’actual carretera N-II i autovia A-2. El Camí té com a fites més significatives el mateix monestir de Montserrat i la Seu Vella de Lleida, i passa per indrets i monuments de gran interès com els centres històrics d’Igualada, Tàrrega i Cervera o bé al costat de belles esglésies romàniques com Santa Maria del Camí o Sant Pere el Gros (Cervera - la Segarra), entre d’altres llocs d’interès monumental i paisatgístic.
Comarques i municipis pels quals passa el Camí
BAGES | ANOIA | SEGARRA | URGELL | PLA D’URGELL | SEGRIÀ |
-Marganell -Monistrol de Montserrat |
-El Bruc -Castellolí -Igualada -Jorba -Argençola -Veciana -Montmaneu |
-Talavera -Ribera d'Ondara -Cervera -Granyanella |
-Tàrrega -Vilagrassa -Anglesola -Bellpuig |
-Ivars d'Urgell -Barbens -Vila-sana -Mollerussa -Castellnou de Seana -El Palau d'Anglesola -Bell-lloc d'Urgell |
-Lleida -Alcoletge -Albatàrrec -Alcarràs -Torres de Segre -Soses |
Guia del Camí de Sant Jaume de Galícia, de Montserrat a Alcarràs
La guia de la primera fase del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya, editada per la Direcció General de Turisme, descriu el tram comprès entre el monestir de Montserrat i Alcarràs. Aquesta
publicació conté referents històrics i documentals del Camí de Montserrat a Alcarràs, informació per preparar el pelegrinatge, i explica com arribar a Montserrat i tornar d’Alcarràs. A més, fa una descripció cultural dels municipis per on passa el Camí, una descripció detallada de l’itinerari, conté plànols de cada etapa i informa d’allotjaments on es pot fer nit i tipus d’avantatges per als pelegrins. Es pot adquirir a les Llibreries de la Generalitat de Catalunya.
El Camí de Sant Jaume a Catalunya
La recuperació del braç principal del Camí de Sant Jaume de Galícia a Catalunya s’inicia a Sant Pere de Rodes i a la Jonquera (Alt Empordà) i transcorre per tot l’interior del país, des de les comarques gironines fins al límit amb Aragó. En un àmbit més concret, el recorregut començarà a Sant Pere de Rodes (veritable finis terrae nord-oriental de la península Ibèrica) per dirigir-se a Vilabertran-Figueres (Alt Empordà), on entroncarà amb la branca procedent de França i de la Jonquera. Des de Vilabertran, aquest tronc únic del Camí es dirigirà cap a Girona (Gironès) fins a la Cellera de Ter (la Selva). Així mateix, el trajecte continuarà per les comarques d’Osona, Bages, Anoia, Segarra, Urgell, Pla d’Urgell, Segrià, fins al punt d’arribada a Alcarràs (al Segrià), on donarà per finalitzat el Camí de Sant Jaume, enllaçant amb Fraga, a Aragó.
Una mica d’història
•A l’alta Edat Mitjana, a partir del segle IX, neixen els grans camins de pelegrinatge de la cristiandat, que conduïen a llocs de gran significació religiosa.
• Els papes decreten butlles que concedeixen la remissió dels pecats (indulgència plenària) als pelegrins que arribin a llocs sagrats com Jerusalem i Roma, condició que més endavant s’estén a d’altres indrets sagrats com Sant Pere de Rodes i Santiago de Compostel·la. Almenys des del segle X, Sant Pere de Rodes ja era una important destinació de pelegrinatge. Un dels principals atractius que oferia el cenobi eren les importants relíquies que s’hi conservaven, entre les quals hi havia el cap i el braç dret de l’apòstol Sant Pere.
• A partir del segle XI el Camí de Sant Jaume de Galícia o Camí de Santiago (Chemin de Saint Jacques) esdevé un dels camins de pelegrinatge més importants de la cristiandat occidental i un veritable fenomen cultural europeu. La llegenda afirmava que a la ciutat de Santiago, a Galícia, hi havia la tomba de Sant Jaume el Major, el pescador, el Fill del Tro, un dels dotze Apòstols de Crist.
• Els pelegrins arriben a Santiago, procedents de tot Europa, de França i d’Alemanya, tot seguint la Via Làctia (Camí de Sant Jaume), significant la mateixa Compostel·la Camp d’estrelles. El Camí arribava fins al finis terrae occidental del món aleshores conegut.
El Camí de Sant Jaume i Catalunya
• La relació de Catalunya amb el Camí de Sant Jaume comença amb la mateixa consolidació del camí, durant els segles XI i XII. El primer pelegrinatge des de Catalunya documentat és de l’any 959 i és el viatge a Santiago de l’abat Cesari de Montserrat, anterior al Codex Calixtinus.
• A Lleida es conserva viva la commemoració de la llegenda del Peu del Romeu, que fa referència al pas de Sant Jaume per terres lleidatanes en el seu periple evangelitzador i data de l’any 42 dC.
• Un exemplar del Codex Calixtinus es conserva a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i el Llibre Vermell de Montserrat conté moltes referències als pelegrins i als pelegrinatges..
• Barcelona, Tortosa i Lleida són ciutats amb tradició compostel·lana.
• L’any 1157 el Comte de Barcelona crea un cos de guies per acompanyar a Sant Jaume els pelegrins que entraven a la península per Catalunya.
Consells pràctics per fer la ruta
Material audiovisual proporcionat per: