Ruta del Caracremada

La Ruta del Caracremada és una travessa circular de 5 dies de marxa que uneix les principals muntanyes del Prepirineu de l’alt Berguedà i l’alt Solsonès, tenint com a punt de partida i d'arribada els Rasos de Peguera.

L’esmentada ruta transita per una part de les muntanyes més emblemàtiques del Prepirineu català (Rasos de Peguera, serra d’Ensija, Pedraforca, serra del Verd, serra de Port del Comte, serra del Busa) i diverses poblacions com ara Gósol i Sant Llorenç de Morunys.

Les característiques principals que diferencien aquesta ruta de les ja existents a les muntanyes pirinenques són les que es resumeixen a continuació:

    • És la primera ruta completament prepirinenca que enllaça les principals muntanyes de l’alt Berguedà i l’alt Solsonès.
    • La varietat del paisatge, amb les seves modalitats de fauna i flora corresponents.
    • És una travessa practicable durant una llarga temporada, ja que la neu només hi és present i resulta un impediment per al caminant als mesos d’hivern estricte; la primavera i la tardor són les millors èpoques, i a l’estiu la calor és força acceptable, tenint en compte que la major part de la travessa discorre entre els 1.700 i els 2.200 metres i que a la part més baixa (serra del Busa) hi ha força trams obacs i amb la protecció de bosc de coníferes.
    • Els avituallaments per a les pernoctacions es fan a pobles, i per tant no depenen de les disponibilitats de calendari dels refugis d’alta muntanya, que sovint obren només a l’estiu i els caps de setmana.
    • Un altre fet diferencial rau en els importants agents culturals i històrics d'aquesta ruta respecte d'altres recorreguts d’alta muntanya, ja que amb la Ruta del Caracremada passem per zones amb força història: pobles, castells, esglésies, pistes d’esquí, centres miners, passos ramaders mil·lenaris, museus, refugis de maquis,
  • En resum, per la varietat de paisatges, pel seu interès cultural i patrimonial, per la seva proximitat als grans nuclis urbans (Barcelona i àrea metropolitana, Terrassa, Sabadell, Manresa, Girona, Vic) i per la llarga durada de la temporada en què serà practicable, la Ruta del Caracremada reuneix totes les característiques, al·licients i factors perquè esdevingui un referent de l’excursionisme a casa nostra.

 

PERÒ QUI ERA EL CARACREMADA?

El Caracremada, nom amb què es coneixia Ramón Vilà, va ser un berguedà nascut al poble de Peguera que és considerat com el darrer maquis català que va lluitar fins al final dels seus dies contra el franquisme.

Ramon Vila Capdevila (Peguera, 1908 - Castellnou de Bages, 1963), conegut també amb els sobrenoms de CaracremadaPeus llargs, va ser un anarcosindicalista de la CNT durant la Segona República Espanyola, combatent a la resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial i guerriller antifranquista fins a la seva mort el 1963. Va ser el darrer maquis que va plantar cara al franquisme. Sempre va demostrar un gran valor, atreviment i coneixement del medi geogràfic, que li van permetre una llarga vida de clandestinitat i sabotatge al règim fins que, en una emboscada a Castellnou de Bages, va caure abatut per les bales de la Guàrdia Civil.

El fet que s’utilitzi el nom de Caracremada respon als motius següents:

    • El Caracremada era un gran coneixedor de la zona, i el fet d’utilitzar el seu nom per a la ruta és una manera de relacionar el personatge, les muntanyes i la història recent d’aquestes contrades prepirinenques.
    • El Caracremada venia d'una família de camperols de les zones de l’alt Berguedà i l’alt Solsonès, per la qual cosa les arrels tant paternes com maternes del personatge estan força relacionades amb els indrets per on discorre la ruta.
    • Com a darrer maquis català i pel fet que la seva vida va estar sempre relacionada amb la lluita contra el nazisme i el franquisme. Caracremada és un personatge molt emblemàtic a la zona, considerat un veritable bandoler del segle XX.
    • Com a maquis que va haver de fugir sempre de les forces de seguretat del règim, el Caracremada coneixia com el palmell de la seva mà aquestes muntanyes, on tenia els principals amagatalls i aixoplucs.

 

Per a més informació:  Ruta Caracremada

Fotos
Vídeos