“Vilaller és un diamant en brut amb un gran nombre d’atractius per descobrir.” Maria José Erta, alcaldessa del municipi, es mostra orgullosa d’aquesta distinció, que reconeix la vila de l’Alta Ribagorça com una de les poblacions amb més potencial turístic del Pirineu lleidatà. Erta incideix en l’antiga vila closa, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional i que convida el visitant a una passejada de més d’una hora entre carrerons, places i edificis plens d’encant. “Tenim realment un poble màgic pel seu encant especial, per l’entorn paradisíac amb tradicions mil·lenàries, festes populars i atributs històrics, culturals i gastronòmics que afavoreixen el turisme experiencial.”
“Pueblos Mágicos” és una iniciativa impulsada per l'Institut de Desenvolupament Local i Estudis Socials, i té l’objectiu d’ajudar els municipis a posar en valor els seus recursos impulsant el desenvolupament turístic local. Tots els pobles que formen part de l’associació han de complir una sèrie de requisits relatius als apartats de qualitat de vida, urbanisme, patrimoni, festes i tradicions, gastronomia i productes locals, paisatges, natura i altres intangibles que fan d’aquestes poblacions uns llocs “màgics”.
Hi ha nombrosos atributs que fan de Vilaller un poble “màgic”, com la celebració d’una de les falles més antigues del Pirineu, la pertinença al tram Aran-Pirineus del Camí de Sant Jaume o el fet de tenir el Mirador dels Estels, el primer punt d’observació astronòmica del Pirineu (Zona Starlight de baixa contaminació lumínica), elements tots ells reconeguts per la UNESCO. També té el reconeixement "Vila Florida de Catalunya" i de “Camí del Silenci” (espai amb baixa contaminació acústica) per part de la Generalitat.
En la vessant monumental hi destaquen l’església neoclàssica de Sant Climent, del segle XVIII; l’església romànica de Santa Cecília de Senet, del segle XIII; la muralla medieval del segle XI; el molí fariner i el Pont Vell del segle XVII; el santuari de l'ermita de Riupedrós, o l’ermita Sant Mamés, d'origen romànic.
A més a més, el municipi està situat a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i forma part de la ruta ciclista Pedals de Foc i de la ruta senderista GR17. Molt més antic és el Camí de la Creu, un viacrucis amb escultures que es remunta al segle XVII i que arriba fins a Riupedrós.
En l’àmbit del turisme industrial, Senet acull la primera central hidroelèctrica de l'Alta Ribagorça, bastida l’any 1950.
Entre les tradicions, a més de les falles, podem esmentar el Viacrucis de Setmana Santa (documentat ja al segle XVII), el Ball de Tatero (celebrat el 15 agost), una Fira de Tots Sants mil·lenària, la llegenda de les Bruixes dels Carantos i la celebració dels “Esquellots per Sant Antoni”. Igualment, la vila excel·leix pels seus productes de proximitat i la seva producció alimentària (premi al Millor pa de pagès català, atorgat al Forn Codina el 2020; premi al Millor xoriço de Catalunya, guanyat per la Carnisseria Porte Estop el 2022).
També són remarcables el conjunt megalític de les Llagunes i les tombes antropomòrfiques de Sant Pere, així com el salt d’aigua de Senet, de 120 metres d’altura, i l’om mil·lenari del Trinquet.
L'Institut de Desenvolupament Local i Estudis Socials és una entitat sense ànim de lucre d'àmbit estatal creada el 1997. Des de la seva fundació ha participat, col·laborat o impulsat centenars de projectes al medi rural en col·laboració amb ajuntaments, diputacions, mancomunitats i grups de desenvolupament rural en matèries de desenvolupament local, planificació estratègica, promoció i desenvolupament turístic.
Per entrar en aquest club selecte, l’institut elabora un estudi previ del nucli i, un cop obtingut el vistiplau de l’ajuntament corresponent, es fa una visita al municipi al costat de les autoritats locals, tècnics de turisme, associacions de comerciants, hostalers, etc. D’aquest treball de camp surt l'expedient com a Poble Màgic Candidat, el qual se sotmet a la consideració del Comitè Tècnic Nacional de Pobles Màgics. La inclusió d'una localitat a la xarxa de Pobles Màgics d'Espanya suposa l'accés als múltiples serveis de promoció i desenvolupament territorial i a l'ús de la marca registrada de Pueblos Mágicos de España, com a distintiu de qualitat i singularitat del municipi.
Més informació:
Ajuntament de Vilaller
Tel. 973 69 70 14 / 973 69 81 59
https://www.ajuntamentdevilaller.cat/