Notícies
Estrelles Michelin

Les estrelles de la gastronomia de Lleida

Dilluns, desembre 11, 2023

La Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2024 torna a distingir El Fogony de Sort, La Boscana de Bellvís i Malena de Gimenells amb una estrella, i Casa Albets de Lladurs amb l’estrella verda que premia el compromís de l’establiment amb el medi ambient

La demarcació de Lleida destaca per la seva restauració de qualitat, que es fonamenta en els producte de la terra, de proximitat i de temporada, que beu de la tradició però també de la creativitat i la innovació dels seus cuiners. La professionalitat i savoir faire dels xefs lleidatans s’han vist recompensats per la Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2024 amb tres restaurants guardonats amb una estrella, un establiment premiat amb una estrella verda i sis més reconeguts amb la distinció Bib Gourmand. Els quatre restaurants lleidatans que figuren en el top són El Fogony de Sort (el Pallars Sobirà), per dinovè any consecutiu; La Boscana de Bellvís (el Pla d’Urgell), per vuitè any; Malena de Gimenells (el Segrià), per desè any, i Casa Albets de Lladurs (el Solsonès), per quart any.

El Fogony ofereix una cuina Slow Food Km 0, amb una bona oferta de plats elaborats amb productes de proximitat procedents de petits productors, sense renunciar a productes de qualitat de fora. La xef del Fogony, Zaraida Cotonat, mostra la seva satisfacció per aquest reconeixement, que els distingeix com “una estrella de muntanya”, i està convençuda que “mantenir quasi dues dècades l’estrella Michelin és un senyal que ho estem fent bé”. També remarca que “estem orgullosos de ser un restaurant familiar i d’elaborar plats i postres amb essència de muntanya”. La Guia Michelin afirma que “Zaraida Cotonat, que avui cuina mà a mà amb el seu fill, proposa a través dels seus menús una cuina creativa que combina tradició, modernitat i sostenibilitat, ja que sempre exalta l'ús de productes de proximitat”.

El xef Joel Castanyer, del restaurant La Boscana, defensa la “cuina del paisatge” elaborada amb fruita, productes de l’horta i altres matèries primeres locals. Els seus plats –els dolços i els salats– tenen un rerefons tradicional però amb tocs de creativitat i d’avantguarda. “La singularitat de la nostra cuina rau a fer alta gastronomia amb productes de temporada, com ara pomes, peres, préssecs, avellanes o figues” (de fet, el 50 % del menú d’estiu està confeccionat amb fruita de Lleida). El producte de qualitat, de temporada i de proximitat, fins i tot de la seva pròpia horta, és el que posa sabor, aroma i color a la seva cuina. Castanyer es mostra orgullós de defensar la cuina de Lleida i considera que “mantenir aquest nivell és el resultat de l’esforç diari, de cuidar els detalls i de treballar amb la millor matèria primera”.

El xef Xixo Castaño, del restaurant Malena, valora molt una distinció que “no és cap regal, ja que cada any te l’has de guanyar amb un esforç continuat” i assegura que “vull fer gastronomia de Lleida fonamentada en la cuina de pagès i portada a l’excel·lència”. Aquest establiment ofereix, utilitzant matèries primeres de proximitat (carns, verdures i peixos), una cuina que beu de la cuina tradicional i de la creativitat del seu xef. El toc més original de l’establiment ve donat per un generador de vapor, el qual circula per una conducció alimentada amb la calor de la brasa i és conduït fins a un forn, d’on els plats surten amb un original toc fumat.

Casa Albets de Lladurs (el Solsonès) manté l’estrella verda, una categoria que reconeix els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient. Segons la guia “el restaurant, que en línia amb la resta de l'edifici presenta un ambient rústic realment encantador, amb les parets de pedra i el sostre de volta, sorprèn amb una cuina completament vegana per aprofitar al màxim les verdures, els vegetals i tot allò que no sigui d’origen animal”.

 

Categoria Bib Gourmand

D’altra banda, dins la categoria Bib Gourmand de la Guia Michelin –una selecció de restaurants on podem trobar una excel·lent qualitat/preu–, hi trobem L’Aimia de Lleida (el Segrià), Antoni Rúbies d’Artesa de Lleida (el Segrià), Casa Albets de Lladurs (el Solsonès), Hostal Jaumet de Torà (la Segarra), Lo Ponts de Ponts (la Noguera) i Roc´n´Cris d’Aubèrt (la Val d’Aran). Els establiments d’aquest apartat ofereixen un àpat d'excel·lent qualitat, format per dos plats (un entrant i un principal), postres i a vegades també beguda, tot plegat per sota dels 35 euros per persona.
Més informació:

El Fogony
Tel. 973 62 12 25
Web: http://www.fogony.com/

La Boscana
Tel. 973 56 55 75
Web: https://www.laboscana.net/

Malena
Tel. 973 74 85 23
Web: https://www.malenagastronomia.com/

Casa Albets
Tel. 973 05 90 24
Web: https://casaalbets.cat/es/